skip to Main Content
Bijna 2.000 slangen gevangen op Ibiza en Formentera deze zomer

Bijna 2.000 slangen gevangen op Ibiza en Formentera deze zomer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – We hebben er al eerder over geschreven en het is nog steeds een groot probleem op de eilanden Ibiza en formentera, de in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee “pitiusas” eilanden voorkomen. Tot nu toe hebben de autoriteiten en specialisten dit jaar 965 slangen gevangen op Ibiza en 981 slangen op Formentera. Het aantal gevangen slangen is echter veel hoger aangezien men bij deze berekening alleen rekening houdt met de slangen die in de meer dan 400 slangen vallen van de autoriteiten zijn gevangen en niet met de particulieren die slangen wisten te vangen.

Deze cijfers worden nu bekend gemaakt waarbij het gaat tot aan de periode eind oktober, de tijd van het jaar wanneer de meeste slangen de winterslaap in gaan. Gedurende de warmere lente, zomer en herfst maanden heeft men door middel van de meer dan 400 speciale slangen vallen in totaal 1.946 slangen weten te vangen. 981 van deze slangen werden gevangen op het eiland Formentera terwijl de overige 965 slangen gevangen werden op het drukke Ibiza.

In totaal zijn er op de eilanden meer dan 800 slangen vallen waarvan er 400 gecontroleerd worden door de autoriteiten en de andere 400 slangen vallen in bezit zijn van particulieren. Het aantal gevangen slangen van bijna 2.000 zal dus vele malen hoger zijn aangezien deze slangen alleen gevangen werden in de slangen vallen van de autoriteiten.

Gedurende dezelfde periode in 2016 werden er vele malen minder slangen gevangen met 449 slangen op Ibiza en 300 op Formentera. Hieruit blijkt dus wel dat men weliswaar probeert het aantal slangen in te dammen maar dat de slangen zichzelf sneller voortplanten dan wat men gedacht had.

Doden

De slangen worden nadat ze gevangen zijn gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

Herkomst en soorten

Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die tegenwoordig veel als decoratie gebruikt worden. De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de culebra de escalera ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de serpiente de herradura ofwel Hemorrhois hippocrepis, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zichzelf af kunnen bijten.

Niet zelf vangen

Men raadt aan de slangen niet te benaderen of zelf proberen de slangen te vangen aangezien ze dan kunnen aanvallen. Mocht je gebeten worden dan zal dat even pijn doen maar er is niets aan de hand want ze zijn niet giftig. De wond dient wel gewassen en schoongemaakt te worden om daarna te desinfecteren. Als je een slang gezien hebt dien je 112 te bellen die dan specialisten en vrijwilligers naar je toe sturen om de slang te vangen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ben benieuwd HOE men de slangen doodt, het is misschien een
    optie om die mormels naar dierentuinen te vervoeren als VOER voor
    bijv. andere slangen of bijv. roofvogels. Dat scheelt de zoos een hoop
    geld. Het zijn natuurlijk wel de transportkosten…..

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken