skip to Main Content
Inwoners Catalaans dorp in de provincie Girona schrikken van militairen op straat

Inwoners Catalaans dorp in de provincie Girona schrikken van militairen op straat

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GIRONA – Artikel 155 is van kracht in Catalonië waarmee de centrale regering in Madrid tijdelijk het bestuur in de autonome deelstaat heeft overgenomen. In de havens van Barcelona en Tarragona liggen ferry’s vol met meer dan 12.000 politieagenten van de Guardia Civil en de Policia Nacional en dan nu ook nog militairen op straat. De inwoners van het kleine dorp Serinyà in de La Garrotxa regio in de provincie Girona schrokken zich donderdagmorgen wild toen een dertigtal militairen in vol ornaat door de straten liep.

Volgens de Catalaanse krant el Punt Avui werd ook de burgemeester Josep Antoni Remon verrast door de aanwezigheid van de militairen. Hij zat middenin een vergadering toen verontruste inwoners hem belden met de mededeling dat ze werden ingenomen door de Spaanse militairen. Hij ging snel polshoogte nemen waarbij ook hij zag dat er militairen, bewapend en bepakt en in vol ornaat, over straat liepen. Na navraag aan een van de militairen bleek het om een oefening te gaan.

De burgemeester is echter niet erg blij met deze volgens Defensie “oefening op kleine schaal” want of het nou klein is of groot, in deze tijden van “Spaanse overname” schrikken de Catalaanse inwoners van zijn dorp bij het minste of geringste. Defensie zegt dat bij dit soort kleine oefeningen waarbij slechts weinig militairen betrokken zijn, zij de gemeenten niet hoeven mede te delen dat ze aan het oefenen zijn. De burgemeester is met die uitleg echter niet blij en wil een brief gaan schrijven naar defensie om te klagen en om te vragen dat bij andere oefeningen in de toekomst hij in ieder geval op de hoogte wordt gesteld zodat ook hij de inwoners kan waarschuwen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Tussen al die van haat druipende berichten tégen Cataluña, ook van de redaktie spijtig genoeg (die moet volledig neutraal zijn normaal?) doet het soms goed zo’n objectieve brief te lezen, Miel. Je zal wél een hoop drek over je heen krijgen….

 2. In Nederland willen Friesland, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen een eigen staat en niet meer bij Nederland horen. In Belgie krijgen we 2 staten, Oost Duitsland wil weer een eigen regime en ga zo maar door. De EU top krijgt er zo wel wat werk bij, maar economisch gaan die niet lidstaten toch wel erg moeilijke tijden tegemoet! Willen Miel en Jeroním het dan zo?!!
  Ik wil ook mijn eigen deelstaatje……………

 3. Tja, er moet wat te zeiken zijn, toch. Ik ben vanochtend me zelf ook rot geschrokken. Zaten er toch wel even drie onbekende duiven, in vol ornaat
  op de rand van het balkon. Heb meteen de burgemeester gebeld, maar die was er niet. Die zat in Brussel.

 4. Dit is duidelijk intimidatie via militaire dreiging. Het mag duidelijk zijn dat het beruchte art. 155, waardoor dit blijkbaar wettelijk is, niet thuishoort in de grondwet van een democratische staat. Je kan de aanpak van de centrale regering in Madrid moeilijk anders zien dan als een onderdrukking van de minderheid (de Catalanen) door een meerderheid (de rest van Spanje). Onderdrukking is hopelijk een begrip uit het verleden en de enige vraag die er toe doet is: kiest Catalonië om deel uit te maken van Spanje of wordt het er toe gedwongen. Het antwoord is al véle véle jaren gekend.

  1. Deel de mening van Miel. Maar op deze site is dat een zeldzaam geluid. Alle schuld gaat naar de separatisten en Madrid kan doen wat ze willen, zoals een democratische volksstemming verstoren en onmogelijk maken omdat dit het Madrileense establishment niet wenst (lees: de rechters). Spanje maakt zich volslagen belachelijk met hun aanpak van deze wens. Totalitair heette dat vroeger al.

   1. Zolang als alles niet binnen de huidige wetten gebeurt is het niet demovratisch maar strafbaar. Dat geldt voor te hard rijden, door rood lopen en een illegaal referendum.

    1. In een democratische staat is een ‘illegaal referendum’ een contradictio in terminis. Een land waar de grondwet een referendum verbiedt lijkt me geen democratie maar een autoritair regime.

     1. Als men een referendum wilt doen, dat tegen de grondwet is en als datzelfde referendum door verschillende rechtbanken afgewezen juist is omdat het tegen de grondwet is… Als de separatisten de wetten hun niet aanstaan, dan moeten ze maar aandringen om de wetten te veranderen. En dat zijn wetten waar de Catalanen zelf vroeger goedgekeurd hebben.

      En weeral, als men wilt afsplitsen met een illegaal referendum, … dan moet je maar maken dat je PVD meer dan 50% van de stemmen hebt. Hoe de hel kan je verklaren dat je gaat afsplitsen als je niet eens 50% van de bevolking hebt. Spreek over ondemocratisch. En geef me niet die zever van Spaanse beknotten van de verkiezing. Referendum, illegaal, …

      En dan spreken we nog niet over al dat gelul van de politieker hoe alles koek en ei zal zijn nadat ze afsplitsen en hoe de EU Catalonië snel zal aanvaarden. Iemand dat nog maar een beetje de geo-politiek kent, weet dat zoiets nooit ging gebeuren en dat Catalonië een land buiten de EU zou worden, met Frankrijk en Spanje de “grenzen” dicht te draaien.

      Je kan dat zo voorspellen als men een beetje kennis heeft, idem met de soep van de bedrijven dat de regio verlaten. Je moet dom zijn om niet in te zien welke de gevolgen zijn voor een land dat nu afsplits met deze wereld economie.

      Ik ben het eerlijk gezegd beu om constant te horen hoe politieker’s dat een bepaalde agenda op nalaten liegen tegen de sterren op, de mensen opruien en dan gaan ze snel lopen als het te warm onder hun voeten word. De punten dat ik opsom zijn al lang gekend want het is gewoon een herhaling van Brexit. Dezelfde leugens maar verpakt in een andere doos. En daar is het ook nogal een miserie met gevolgen op hun economie.

      Feit is, de referendum was illegaal, haalde niet eens de benodigde 50% en dan sprak men op een minderheid illegaal referendum de onafhankelijkheid uit. En de volgende dag gingen ze lopen. Ik denk dat dit het perfect opsomt. Als de bevolking ECHT achter de onafhankelijker staan had voor onafhankelijkheid van een “autoritair regime”, dan zou je een gewapende burgeroorlog hebben, met een Catalaans leger dat snel snel opgericht word. Dan zouden mensen naar de wapens grijpen en de Spaanse politie buiten smijten enz.

      Het is meer een gedoe van “trots” en ze willen iets tonen maar zodra hun lekker leven in gevaar komt, dan trekken veel van die “separatisten” zich snel terug. Als je wilt zien hoe een echte onafhankelijkheid afscheiding gebeurt, ga terug naar de jaren 90 met Joegoslavië.

   2. Tussen al die van haat druipende berichten tégen Cataluña, ook van de redaktie spijtig genoeg (die moet volledig neutraal zijn normaal?) doet het soms goed zo’n objactieve brief te lezen, Miel. Je zal wél een hoop drek over je heen krijgen….

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken