Demonstraties in heel Spanje vanwege de hypotheek belasting

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze zaterdag 10 november zullen er in praktisch alle grote en regionale steden van Spanje demonstraties worden gehouden vanwege de controversiële hypotheek belasting. Zaterdag zullen in heel Spanje honderden duizenden mensen de straten opgaan om hun ongenoegen te uiten over hoe het Hooggerechtshof hiermee is omgaan en een algemeen protest tegen de banken.

Ben je in Spanje in een van de grote steden dan kun je er op zaterdag rekening mee houden dat er demonstraties zijn. Er is namelijk door diverse instanties zoals de Consumentenbond Facua en diverse politieke partijen zoals Podemos opgeroepen om massaal de straten op te gaan uit protest tegen de hypotheek belasting.

Deze week besloot het hooggerechtshof om een eigen uitspraak in te trekken om zo alsnog te beslissen dat de klanten de hypotheek belasting moeten blijven betalen in plaats van de banken, iets wat voor veel ophef heeft gezorgd in Spanje. De dag na die uitspraak besloot de Spaanse regering via een Koninklijk decreet de wet te veranderen waarbij vanaf zaterdag de banken vanaf nu toch de kosten op zich moeten nemen.

Een van de drukste demonstraties zal plaatsvinden in Madrid waarbij men voor het hoofdgebouw van het Tribunal Supremo, het hooggerechtshof, bijeen zal komen. Deze bijeenkomst is opgeroepen door de politieke partijen Podemos en Izquierda Unida. Er zullen tientallen bussen met boze Spanjaarden naar Madrid komen.

Op de onderstaande kaart staan alle demonstraties die bekend zijn en die door de krant Público zijn verzameld.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Mark Huisjes

Boter op het hoofd mr. Sanchez….gewoon die belasting afschaffen, dan zou je pas ballen hebben gehad! Al die mensen protesteren tegen de verkeerde instanties! Mak nou eens deel uit van Europa, schaf die belasting af en neem nou eens eindelijk je verantwoordelijkheid als het gaat om het implementeren van die nieuwe hypotheekwet!!!

Miel

“…De dag na die uitspraak besloot de Spaanse regering via een Koninklijk decreet de wet te veranderen waarbij vanaf zaterdag de banken vanaf nu toch de kosten op zich moeten nemen….”
Waarom demonstreren ze eigenlijk nog ? In navolging van zijn illustere voorganger Mariano heeft Pedro zowel de rechters als het parlement buitenspel gezet met een ‘puppet-on-a-string’ decreet. Niet erg democratisch maar ”t zal hem een zorg wezen ! De kans is groot dat dit hem electoraal geen windeieren legt.

erasmodeblanca

Het is alweer net als in 1934. Inplaats van het parlement zitten bepaalde politieke leden liever met de bevolking op straat. Premier Sánchez zegt dat de burgers nooit meer deze belasting hoeven te betalen. Uiteraard gaat de bank zijn kosten van deze belasting weer aan de burgers verhalen, dus deze uitspraak slaat op niets. Andere politieke partijen zeggen dat ze deze belasting af zullen schaffen. Maar waarom deden ze dat dan niet eerder?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.