Search
menu
Search

50 jaar Sesamstraat of ‘Barrio Sésamo’ met de Spaanse benamingen

Oeps ... foto ontbreekt!

50 jaar Sesamstraat of ‘Barrio Sésamo’ met de Spaanse benamingen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 10 november bestaat Sesamstraat 50 jaar en dat is een vermelding waard. Op die datum in 1969 werd voor het eerst het educatieve programma dat kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hun leerachterstand wilde afhelpen uitgezonden onder de naam Sesame Street. In Nederland en België begon men op 4 januari 1976 met de uitzendingen van een spin-off al waren daarvoor sinds 1974 er al proefuitzendingen. Sesame Street wordt in Spanje sinds 1975 uitgezonden onder de naam Barrio Sésamo.

Sesamstraat, wie is er niet groot mee geworden. Kinderen in het land van herkomst van het programma Verenigde Staten maar ook in Nederland, België en Spanje keken elke keer weer naar de hoofdrolspelers die deels vertegenwoordigd worden door ‘muppets’ ofwel poppen en deels door echte acteurs/actrices. De Muppets kregen later een eigen show die iedereen wel kent, The Muppets Show.

De oorspronkelijke versie is in het Engels (Amerikaans) maar in Nederland/België wordt een combinatie uitgezonden van oorspronkelijk Amerikaanse materiaal en eigen opgenomen filmpjes. Datzelfde gebeurt ook in Spanje waar Amerikaans/Engels nagesynchroniseerd materiaal wordt uitgezonden naast Spaanse filmpjes. In alle landen heeft men ook nog eigen hoofdrolspelers zoals in Spanje Espinete, la gallina Caponata, Don Pimpón en Bluki.

Namen

Het programma heet in het Engels ‘Sesame Street’ wat in het Nederlands/Vlaams vertaald werd naar ‘Sesamplein’ en daarna naar ‘Sesamstraat’ In Spanje heeft het programma de naam ‘Barrio Sésamo’ gekregen al begon men in 1975 met de uitzendingen onder de noemer ‘Ábrete Sésamo’ als onderdeel van het reeds bestaande tv-programma bij de TVE ‘un globo, dos globos, tres globos’.

Naast de andere titel van het programma, dat weliswaar overeenkomsten vertoont in de verschillende landen, zijn ook de namen van de hoofdrolspelers zoals de Muppets anders zoals:

EngelsSpaansNederlands
BertBlasBert
ErnieEpiErnie
Big BirdPaco PicoBig Bird
GroverCocoGrover
Count von CourtEl Conde DracoGraaf Tel
Cookie MonsterMonstruo de las Galletas / TriquiKoekiemonster
Kermit the FrogLa Rana GustavoKermit de kikker

PortAventura

Dat Sesamstraat of in het Spaans Barrio Sésamo nog steeds populair is blijkt wel uit het feit dat het bekendste pretpark van Spanje PortAventura (Salou/Vila-seca) in 2011 het park ‘Sésamo Aventura’ opende gelegen in het pretpark. Dit deel van het park werd in 2019 zelfs nog uitgebreid met nieuwe attracties en shows waar dus ook de populaire Muppets te zien zijn.

Heb jij ook altijd gekeken naar Sesamstraat en wat was jouw favoriete Muppet?

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?