Miljoenen Pfizer vaccins voor Spanje

Miljoenen Pfizer vaccins voor Spanje
Beeld: Pfizer

Miljoenen Pfizer vaccins voor Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Blijkbaar was maandag 9 november de ‘happy news day’ want over de hele wereld wordt gesproken over het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech en hun corona-vaccinatie die voor meer dan 90% effectief blijkt te zijn. Volgens Pfizer is het een geweldige dag voor de wetenschap en voor de mensheid en heel de wereld heeft de hoop gevestigd op een mogelijk einde van de pandemie (al is het nog erg vroeg om conclusies te trekken).

Op maandag heeft Pfizer die samen met BioNTech het corona-vaccin ontwikkeld de tussentijdse testresultaten van het fase 3 onderzoek bekend gemaakt. 43.538 mensen hebben deelgenomen aan het testen van het vaccin waarbij nauwelijks bijwerkingen zijn gemeld. Maar terwijl de hele wereld een beetje meer opgelucht ademhaalt waarschuwen experts ook dat het nog te vroeg is om te juichen.

Feit is dat de wereld even goed nieuws nodig had tijdens de pandemie en het nieuws van het Pfizer vaccin kwam op het juiste moment. 

Ook in Spanje wordt even over niets anders gesproken en ook Spanje maakt kans op miljoenen doses van het vaccin wanneer de Europese Commissie een overeenkomst bereikt met Pfizer en BioNTech om 200 miljoen doses te reserveren, uitbreidbaar met nog eens 100 miljoen doses. Pfizer verwacht nog dit jaar 50 miljoen doses vaccins te produceren en in 2021 zo’n 1,3 miljard doses.

Volgens de Volksgezondheid Minister Salvador Illa zal Spanje zo’n 20 miljoen Pfizer vaccins krijgen uit de toekomstige Europese reserve wat genoeg is voor 10 miljoen inwoners van Spanje aangezien er twee doses nodig zijn. De eerste partij vaccins zal in januari 2021 in Spanje aankomen en zal voor iedereen gratis zijn omdat ze bestemd zijn voor de Sociale Zekerheid. De eerste groep personen die gevaccineerd zullen worden en dus immuniteit zullen hebben zijn de kwetsbare mensen en degenen die voor hen zorgen.

In een gezamenlijke verklaring verzekeren beide bedrijven dat deze beschermende werking tegen het SARS-CoV-2-virus zeven dagen na de tweede dosis van het vaccin en 28 dagen na de eerste dosis wordt bereikt. De bedrijven beweren ook dat er tot nu toe geen significante bijwerkingen zijn vastgesteld bij de vrijwilligers, dus hopen ze dat de gezondheidsautoriteiten van de Verenigde Staten het gebruik van het medicijn tegen  eind november zullen toestaan.

AstraZeneca

Terwijl iedereen het deze week zal hebben over het vaccin van Pfizer werd eind oktober al bekend dat Spanje tussen december en juni 31,5 miljoen doses zal ontvangen van het vaccin van AstraZeneca. De Europese Commissie heeft 300 miljoen doses gereserveerd voor een bedrag van 870 miljoen euro en Spanje krijgt daar iets meer dan 10% van.

De prijs voor elke doses zal volgens de krant 2,90 euro zijn waarvan 1,12 euro betaald wordt door de Europese Commissie en 1,78 euro door de landen die de vaccins kopen. Elke patiënt zal twee doses nodig hebben waardoor de prijs om immuun te worden 5,80 euro zal zijn.

De Europese Commissie heeft ook als vaccins gereserveerd bij Moderna (80 miljoen doses) en bij Jansen (200 miljoen doses met mogelijke verdubbeling). Spanje zal net zoals de andere EU-landen een deel van deze vaccins die door de EC gereserveerd zijn overnemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.