menu: rubrieken, zoeken & meer

65-plussers Frankrijk worden verplicht tot derde corona ‘boosterprik’ maar hoe is dat in Spanje?

65-plussers Frankrijk worden verplicht tot derde corona ‘boosterprik’ maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: Sanidad Gobcan / Twitter

65-plussers Frankrijk worden verplicht tot derde corona ‘boosterprik’ maar hoe is dat in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Franse president heeft dinsdag bekend gemaakt dat de corona-regels aangescherpt worden in Frankrijk. Een van de opvallende maatregelen is dat 65-plussers en personen uit kwetsbare groepen een derde corona ‘boosterprik’ moeten hebben om vanaf 15 december nog gebruik te kunnen maken van de Franse coronapas ofwel ‘pass sanitaire’. Heb je na 15 december als 65-plusser geen derde corona-prik gehaald dan zal de coronapas niet meer werken en kom je onder andere de horeca niet meer binnen. Maar hoe is dat in Spanje geregeld?

65-plussers hoeven in Spanje niet te vrezen voor deze dwingende regel om een derde corona-prik te laten plaatsen. Ten eerste heeft Spanje geen coronapas ingevoerd om bijvoorbeeld bars, restaurants, musea, sportscholen of bioscopen en discotheken binnen te kunnen komen. Alleen Catalonië en de Balearen hebben een coronapas-systeem voor de nachthoreca. Het ‘dwingen’ tot plaatsing van de ‘boosterprik’ heeft in dat geval dus geen zin in Spanje.

Verder is het zo dat Spanje al enkele weken geleden is begonnen met het plaatsen van de derde corona-prik bij ouderen. Dat gebeurde eerst in de bejaarden- en verzorgingstehuizen en daarna bij 70-plussers die nog zelfstandig wonen en bepaalde kwetsbare groepen. Dat heeft ervoor gezorgd dat inmiddels 1.694.745 mensen in Spanje een derde corona-prik hebben laten plaatsen. In de meeste gevallen wordt de derde corona-prik op hetzelfde moment geplaatst als de griepprik, een in de linker- en een in de rechterarm.

Verder heeft Spanje op dit moment 37.398.246 personen die volledig gevaccineerd zijn, dat is 88,8% van de bevolking vanaf 12 jaar oud. 38.100.169 personen zijn gedeeltelijk gevaccineerd en hebben tenminste één corona-prik ontvangen, dat is 90,5% van de bevolking vanaf 12 jaar. 

Spanje heeft in totaal 47.450.795 inwoners waarvan 78,8% volledig is gevaccineerd en 80,3% gedeeltelijk is gevaccineerd (ongeacht de leeftijdsgrens van 12 jaar). Spanje heeft daarmee een van de hoogste vaccinatiepercentages van Europa, iets wat de Wereldgezonheidsorganisatie WHO op maandag nog prees.