menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje plaatst Nederland en België op de lijst Hoog Risico-landen, wat houdt dat in?

Spanje plaatst Nederland en België op de lijst Hoog Risico-landen, wat houdt dat in?
Beeld: 123rf (combo)

Spanje plaatst Nederland en België op de lijst Hoog Risico-landen, wat houdt dat in?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Volksgezondheid hebben op 8 november de lijst van Hoog Risico landen wat betreft de coronavirus-situatie aangepast. Nederland en België staan ook op die lijst van ‘países de alto riesgo de contagio de COVID-19’ ofwel landen waar een hoog risico is wat betreft besmetting met Covid-19. Deze lijst wordt elke 7 dagen aangepast en geldt nu van 8 november 00 uur tot 14 november 24 uur. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor het reizen naar Spanje en terug van Spanje naar Nederland of België?

Bij de beoordeling van deze lijst (PDF ) heeft het ‘Ministerio de Sanidad ’ gekeken naar de laatste aanbevelingen van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) die op donderdag 4 november de kleuren van de landen heeft aangepast. Op die kaart van 4 november is heel België en delen van Nederland donkerrood gekleurd terwijl de rest van Nederland een rode kleur heeft gekregen. Spanje stond op die kaart in het grijs wat betekent dat het ECDC niet genoeg of geen data had ontvangen van Spanje. Deze lijst wordt opnieuw aangepast op donderdag 11 november waarna Spanje op 14 november weer kijkt naar de lijst van Hoog Risico landen.

Spanje waarschuwt voor een hoog besmettingsgevaar voor degenen die reizen naar Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Cyprus, Kroatië, Denemarken, Slowakije, Slovenië, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië en Zweden. Het gaat daarbij dus om landen in de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) en het Schengengebied. Bekijk de lijst HIER (PDF)

Gevolgen voor het reizen

Voor het reizen heeft dit vooralsnog geen gevolgen, dat betekent dat je gewoon nog van Spanje naar Nederland of België kunt reizen en van Nederland of België zonder problemen nog naar Spanje kunt reizen. De Spaanse reizigers wordt echter afgeraden (niet verboden) om te reizen en zij worden gewaarschuwd voor het hoge besmettingsgevaar in o.a. Nederland en België.

Om naar Spanje te kunnen reizen moet je wel voldoen aan de twee eisen die al sinds juni 2020 gelden: het Europees digitaal coronacertificaat (in Nederland ook wel Digitaal Corona Certificaat genoemd) en de Spaanse online gezondheidsverklaring ook wel SPTH-formulier genoemd. 

De gezondheidsverklaring geldt alleen voor reizigers die met het vliegtuig of de boot Spanje bereiken, kom je met de eigen auto, motor, fiets of camper, dan hoef je geen gezondheidsverklaring te hebben in Spanje. Het Europees digitaal coronacertificaat is wel verplicht en er kan naar gevraagd worden bij de grens (iets wat zelden gebeurt).

Certificaat 

Het Europees digitaal coronacertificaat wordt automatisch aangemaakt in de CoronaCheck-app (LINK ) van Nederland of in de CovidSafeBE-app (LINK ) van België. In deze smartphone app kun je door middel van een QR-code (dat zwart-witte rare blokje) of je getest, gevaccineerd of hersteld bent. In het geval van reizen naar Spanje moet je de internationale code aanmaken. Je kunt via de websites ook een papieren versie aanvragen.

Gezondheidsverklaring

Als je met het vliegtuig reist moet je ook per persoon een gezondheidsverklaring aanmaken via de Spaanse SpTH-website (LINK ) of speciale smartphone app (beiden alleen in het Spaans, Engels, Frans en Duits). De QR-code die je na het invullen ontvangt, wordt gecontroleerd bij aankomst. Deze QR code moet je niet verwarren met de QR-code van de CoronaCheck-app of CovidSafeBE-app.

Het invullen van dit document kan een lastig proces zijn maar kun je al aan beginnen als je een vluchtnummer hebt. Pas 48 uur voor aankomst in Spanje kun je dit formulier digitaal ondertekenen waarna je een QR-code krijgt. Na aankomst bij de luchthaven in Spanje wordt gevraagd naar deze QR-code die je moet laten zien of moet scannen. Officieel worden papieren versies van deze QR-code niet geaccepteerd maar in de praktijk gebeurt dat echter wel. Mocht je tijdens het invulproces problemen hebben kun je met de SpTH-website contact opnemen (wij kunnen daar helaas niet bij helpen).