skip to Main Content
Lokale politie Torrevieja heeft genoeg van het redden van loslopende en in de steek gelaten honden

Lokale politie Torrevieja heeft genoeg van het redden van loslopende en in de steek gelaten honden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – De agenten van de Policia Local in Alicante Torrevieja beginnen er langzaamaan genoeg van te krijgen dat ze in de weekenden alles op alles moeten zetten om loslopende honden te vangen en ze daarna te vervoeren in de patrouillewagens naar de politiekantoren of opvangcentra omdat deze geen ophaaldienst hebben op zaterdag en zondag. Veel agenten vinden dat ze niet het werk moeten doen van de dierenopvangcentra en eisen dat er oplossingen komen.

UPDATE: Correctie … het gaat niet om de gemeente Alicante maar om de gemeente Torevieja in dit artikel.

De service van Protección Animal heeft geen dienst in de weekenden en dus staat de Policia Local er alleen voor op de zaterdag- en zondagen. Op doordeweekse dagen gebeurt het ook maar over het algemeen moeten de agenten in de weekenden als er een melding binnenkomt van een loslopende en in de steek gelaten hond deze oproep aannemen en de hond gaan zoeken, proberen te vangen met het risico dat een van deze honden agressief kan zijn, ze daarna vervoeren in de politiewagens en ze daarna het hele weekend op het politiekantoor houden mochten de opvangcentra gesloten zijn.

Het probleem volgens de agenten is dat volgens de regionale wetten van de Comunidad Valenciana de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de juiste opvang van in de steek gelaten dieren. UIteraard is ook de eigenaar van een dier verantwoordelijk voor zijn hond maar vaak zijn de eigenaren niet te achterhalen in het geval van in de steek gelaten honden, ook omdat de honden niet de verplichte identificatiechip hebben of in ergere gevallen deze bruut verwijderd is.

De gemeente moet via de dierenopvangcentra de honden van straat halen voor gezondheids- en veiligheidsproblemen maar die taken worden vaak afgeschoven op de agenten van de Policia Local. Het probleem van de hondenopvang situatie in Torrevieja werd naar buiten gebracht door de vakbond nadat diverse agenten op 19 november een zeer grote hond met veel moeite konden vangen waarbij een agent lichtgewond raakte. Dat gebeurde in de nabijheid van een hotel waarna de burgemeester de agenten feliciteerde voor hun dapperheid. Dit terwijl de agenten in kwestie juist een brief naar de burgemeester hadden geschreven waarin ze om oplossingen vroegen. De agenten willen geen felicitaties maar oplossingen.

De agenten vinden dat ze hoofdzakelijk voor de inwoners werkzaam zijn terwijl de zorg voor de dieren een service dient te zijn van de dierenopvangcentra, iets wat ook in de regionale regels geschreven staat aldus de vakbond. In plaats van onderzoeken wat de gemeente moet doen moeten ze tot actie overgaan om de moeilijke situatie van in de steek gelaten honden op te lossen of op een controleerbare manier aan te pakken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Dit artikel in Diario Información ging over de gemeente Torrevieja en niet over Alicante.

  2. Tja, maar de mensen van de dierenopvang willen ook wel eens een weekend vrij. Als de politie, die toch voor de gemeenschap werkt, dit niet meer wil/kan doen moeten ze er maar voor zorgen dat er voldoende mensen zijn op de opvang. Of, zoals in diverse andere landen al het geval is, een dieren ambulance/politie oprichten. Dat zou ook de opsporing van dieren mishandeling etc. vereenvoudigen.

  3. Er komt nog wel eens een tijd dat elke hond een paspoort met foto krijgt, want uiteindelijk moet men toch een eigenaar op kunnen sporen. Vandaag de dag doet iedereen maar wat hij wil en dat kan zo niet doorgaan in een samenleving waar iedereen verantwoordelijk moet zijn voor zijn daden.

    1. Vertel mij bij welke (politie-) organisatie ik me kan melden om ervoor te zorgen dat die verschopte beestjes een fijn leventje kunnen krijgen !

      1. De Seprona dienst van de Guardia Civil bijvoorbeeld. Daarnaast heeft de lokale politie ook vaak agenten die zich bezighouden met milieuzaken en dieren problematiek

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken