Meer dan 20.000 alcohol- en drugscontroles per dag op de Spaanse wegen

Meer dan 20.000 alcohol- en drugscontroles per dag op de Spaanse wegen
Beeld: El Plural

Meer dan 20.000 alcohol- en drugscontroles per dag op de Spaanse wegen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf deze maandag 10 december tot en met 16 december zal de Spaanse verkeersdienst met de Guardia Civil Tráfico afdeling extra aanwezig zijn met verkeerscontroles op de Spaanse wegen. Tijdens deze controles wordt er speciaal aandacht besteed aan alcohol en drugs.

Gedurende de komende week is het traditie dat er in Spanje bij bedrijven Kerstmaaltijden plaatsvinden en daarbij wordt vaak teveel alcohol genuttigd. Daarom zal de Dirección General de Tráfico (DGT) ofwel de verantwoordelijke voor de veiligheid op de Spaanse wegen extra alert zijn en extra veel controles gaan uitvoeren.

De DGT geeft aan dat er deze week per dag 20.000 keer op alcohol en drugs gecontroleerd zal worden tijdens verkeerscontroles. Dat gebeurt overigens niet alleen in Spanje maar via de European Traffic Police Network (TISPOL) in meerdere Europese landen.

Volgens de gegevens van de Spaanse verkeersdienst waren 25% van de dodelijke verkeersslachtoffers in 2017 in Europa te danken aan het gebruik van alcohol en drugs achter het stuur. Daarnaast was er een hoog percentage van de automobilisten die bij controles positief waren wat betreft alcohol en drugs.

Drugs test

De controle op drugs is vrij simpel tegenwoordig en wordt op het moment van aanhouding op de weg gedaan door de politie. Er wordt met behulp van een plastic stokje een speekselmonster genomen dat in contact wordt gebracht met een teststrook. Met deze manier kan de Guardia Civil resten van cocaïne, opiaten, amfetamine, methamfetamine en cannabis achterhalen.

In eerste instantie kan alleen gezien worden of de stof aanwezig is waarbij de automobilist dus positief test. Als dat het geval is wordt er een nieuw monster genomen dat naar een laboratorium wordt gestuurd voor verder onderzoek. De bestuurder mag na het positief testen niet verder rijden en kan na de laboratoriumtest een boete ontvangen van meer dan 1.000 euro en het verlies van 6 punten op het rijbewijs (in het geval van een Spaans rijbewijs). Bij een hoog gehalte kan ook gevangenisstraf geëist worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.