Meer dan 20.000 alcohol- en drugscontroles per dag op de Spaanse wegen

Meer dan 20.000 alcohol- en drugscontroles per dag op de Spaanse wegen
Beeld: El Plural

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf deze maandag 10 december tot en met 16 december zal de Spaanse verkeersdienst met de Guardia Civil Tráfico afdeling extra aanwezig zijn met verkeerscontroles op de Spaanse wegen. Tijdens deze controles wordt er speciaal aandacht besteed aan alcohol en drugs.

Gedurende de komende week is het traditie dat er in Spanje bij bedrijven Kerstmaaltijden plaatsvinden en daarbij wordt vaak teveel alcohol genuttigd. Daarom zal de Dirección General de Tráfico (DGT) ofwel de verantwoordelijke voor de veiligheid op de Spaanse wegen extra alert zijn en extra veel controles gaan uitvoeren.

De DGT geeft aan dat er deze week per dag 20.000 keer op alcohol en drugs gecontroleerd zal worden tijdens verkeerscontroles. Dat gebeurt overigens niet alleen in Spanje maar via de European Traffic Police Network (TISPOL) in meerdere Europese landen.

Volgens de gegevens van de Spaanse verkeersdienst waren 25% van de dodelijke verkeersslachtoffers in 2017 in Europa te danken aan het gebruik van alcohol en drugs achter het stuur. Daarnaast was er een hoog percentage van de automobilisten die bij controles positief waren wat betreft alcohol en drugs.

Drugs test

De controle op drugs is vrij simpel tegenwoordig en wordt op het moment van aanhouding op de weg gedaan door de politie. Er wordt met behulp van een plastic stokje een speekselmonster genomen dat in contact wordt gebracht met een teststrook. Met deze manier kan de Guardia Civil resten van cocaïne, opiaten, amfetamine, methamfetamine en cannabis achterhalen.

In eerste instantie kan alleen gezien worden of de stof aanwezig is waarbij de automobilist dus positief test. Als dat het geval is wordt er een nieuw monster genomen dat naar een laboratorium wordt gestuurd voor verder onderzoek. De bestuurder mag na het positief testen niet verder rijden en kan na de laboratoriumtest een boete ontvangen van meer dan 1.000 euro en het verlies van 6 punten op het rijbewijs (in het geval van een Spaans rijbewijs). Bij een hoog gehalte kan ook gevangenisstraf geëist worden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Hoeveel mag je hebben als je moet blazen?0,25 0f 0,50.Ik praat ni over hoeveel in het bloed.Mijn vrouw staat hier te brullen dat het 0,25 is.Heeft ze weer gelijk.Dan maar water…..

Leg me dat eens goed uit 25%ongevallen door dronken rijden ok maar dan 75% door nuchtere mensen ik zou zeggen schol of niet heb ik gelijk of heb ik gelijk PS :ik drink niet

25% dodelijke slachtoffers zijn er 25% te veel. Dat zijn 25% dodelijke verkeersongevallen die normaal vermeden hadden kunnen zijn.
Is het niet mogelijk dat die 25% ergens medeverantwoordelijk zijn voor de 75% ? Spijtig dat daar geen statistieken van zijn.

Hoppa, aanpakken dat gajes. Met drugs op de weg op? Piraterij in mijn ogen.

Rob, met alcohol de weg op is geen probleem?

Ja uiteraard , maar dat is bekend. Drugs is vrijwel onbekend. Goed dat ze hier streng op controleren.

Beetje naar de bekende weg aan vragen? Gaat over drugs hoor.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.