Buitenlandse kerstloterij winnaars moeten naar een Spaanse bank

Europa Press
Beeld: Europa Press

MADRID – Winnaars van de El Gordo kerstloterij die in het buitenland wonen en meer dan 2.000 winnen zullen dat geld in een Spaans bankfiliaal in Spanje moeten incasseren. De illusie van het winnen van de grote en goed gevulde Spaanse kerstloterij heeft geen grenzen maar de belastingdienst wil controle houden om belastingfraude te voorkomen.

Een Belg, een Nederlander, een Duitser, een Brit of een Spanjaard die geluk heeft en een prijs van meer dan 2.000 euro wint bij de komende El Gordo kerstloterij op 22 december zal die winst alleen in ontvangst kunnen nemen bij een Spaanse bank. De Spaanse belastingdienst kijkt namelijk niet naar de nationaliteit en houdt ook geen rekening met het feit of iemand een toerist is of een inwoner van Spanje.

Om belastingfraude te voorkomen en een betere controle te hebben over wat en door wie de belastingen worden betaald op de winst van een kerstlot, heeft de Hacienda besloten dat bedragen boven de 2.000 euro alleen geïnd kunnen worden bij de Spaanse banken die samenwerken met de Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado.

De banken mogen alleen contant geld overhandigen als alle benodigde documenten zijn ingevuld om geld witwassen, financiering van bv. terrorisme en fraude te voorkomen. 

Een buitenlander dient een paspoort of identiteitskaart te laten zien in plaats van een DNI (Documento Nacional de Identidad) in het geval van Spanjaarden of een NIE (Número de Identidad de Extranjero) in het geval van buitenlanders die in Spanje ingeschreven staan.

Waar belasting

De belasting die daarna een buitenlandse kerstlot winnaar dient te betalen aan de Spaanse belastingdienst wordt berekend aan de hand van de fiscale belastingplicht. Ofwel is een buitenlander fiscaal resident in Spanje of niet. 

Aan de hand daarvan wordt de IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) voor buitenlanders fiscale residenten of de Impuesto sobre la Renta de No Residentes (IRNR) voor niet fiscale residenten berekend. 

De hoogte is daarna afhankelijk van de afspraken die Spanje heeft met de desbetreffende landen zoals Nederland en België om op die manier een dubbele belasting te voorkomen.

LEESTIP: 183-dagenregeling Spanje (fiscaal resident of niet)

Hoogte belasting

Sinds 2013 moeten winnaars belasting betalen waarbij de eerste 2.500 euro was vrijgesteld van belasting. Sinds de zomer van 2018 is dat verhoogd naar de eerste 10.000 euro wat 20.000 euro is geworden in januari 2019 (vanaf 2020 wordt dit 40.000 euro). Hoe werkt dit systeem:

Eerste prijs is 400.000 – 20.000 is een belastbaar bedrag van 380.000 euro wat 76.000 (20%) belasting is en de winnaar 324.000 euro overhoud.

Tweede prijs is 125.000 euro – 20.000 is een belastbaar bedrag van 105.000 wat 21.000 (20%) belasting is en de winnaar 104.000 euro overhoud.

In het geval van de derde premie (50.000) houdt men 44.000 euro (6.000 euro belasting) over, bij de vierde prijs (20.000) is dat 20.000 euro en bij de vijfde prijs (6.000) is dat dus 6.000 euro (want eerste 20.000 euro zijn belastingvrij).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

13
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
jacob

Duidelijk geen rekening gehouden met de invoeg zijnde Europese regelgeving die deze soort inperkingen dus gewoon niet toelaat binnen de Europese economische zone.

DNI

Een buitenlander dient een paspoort of identiteitskaart te laten zien in plaats van een DNI (Documento Nacional de Identidad)

DNI = identiteitskaart .. ook niet Spanjaarden hebben een DNI , maar dan een DNI van je eigen land.

jacob

In feiten spreek men op fiscal niveau niet van een DNI maar wel van NIF (numero identification fiscal) of NIE (Numero identifaction extrangero) waarbij de laatste gebruikt wordt om aan je Spaanse fiscale verplichtingen te voldoen als je geen DNI bezit.

Jan, Ondara

Volkomen terechte beslissing van de Spaanse belastingdienst. Het betreft een Spaanse loterij. Derhalve geldt het Spaanse belastingrecht. Dat dient ook gehandhaafd te worden. Dat kan alléén via een Spaanse bank. Mocht dat mensen niet aanstaan dan is de oplossing heel simpel. Niet meespelen in de “Loteria Nacional de Navidad ” van 22 december 2019. Uiteraard speel ik mee, samen met mijn vrienden uit de bar van mijn maatje Paco. Resident zijnde heb ik vanzelfsprekend een Spaanse bank. ik wens een ieder “Buena suerte “.

maclaren0@gmail.com

Das straf veronderstel ik win als toerist netto ongeveer 324.000€ enkel cash afhalen in Spaanse bank en met dit geld op zak terug naar België of Nederland

Ramon

Hacienda is helemaal van de pot gerukt.

Jozef

een stukje uit de tekst; “De banken mogen alleen contant geld overhandigen als alle benodigde documenten zijn ingevuld om geld witwassen, financiering van bv. terrorisme en fraude te voorkomen.” Toen ik dit las kwam de gedachte bij mij op dat het loterijgeld dan ‘zwart’ zou kunnen zijn, anders hoeft men niet bang te zijn voor witwassen. En welke fraude? wanneer je een ‘eerlijk gewonnen geldprijs’ wint. Het staat allemaal geregistreerd toch. En welk terrorisme? Zijn er restricties aan verbonden met wat je met het geld mag doen? Het lijkt mij weer een van de vele contrôles op hoe geldstromen lopen.… Lees verder »

Anoniem

In Belgie wordt men ook niet belast op winst !

Eric

overhoudT

Nicolás

Beetje verwarrend allemaal temeer omdat de Nederlandse Staatsloterij belastingvrij wordt uitgekeerd aan een ieder dus ook aan een Spanjaard maar dat een niet in Spanje residerende Nederlander 20% of meer in Spanje over de Kerstloterij moet betalen is wrang of niet?

martin-anoniem

Niet, het is nl. bijna hetzelfde systeem als in NL. De staats houdt in NL de belasting al in en geeft jou een miljoen. In Spanje win je € 1.300.000 en daarover betaal je zelf de kansspelbelasting.

Juan74

Is El Gordo dan een loterij van de staat? Nee, toch? Anyway, zo lastig is het toch niet? Je hebt een vrijstelling en over de rest betaal je 20%. Hey ik betaal graag 20% over een fors bedrag hoor, dan hou ik nog altijd een aardige cent over heh haha. En je hebt dan nog verschil in belasting over de loterij winst en of het wel of niet bij je inkomen zal worden opgeteld. Hou daar ook rekening mee in sommige landen. Een prijs kan netto uitkeren maar als je daarna als nog IB moet aftikken in het jaar daarna,… Lees verder »

Andre

In Belgie betaal je wel torenhoge belastingen op inkomen maar geen enkele euro op kansspelen, dus daar gaan gokken !

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.