Buitenlandse kerstloterij winnaars moeten naar een Spaanse bank

Europa Press
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Winnaars van de El Gordo kerstloterij die in het buitenland wonen en meer dan 2.000 winnen zullen dat geld in een Spaans bankfiliaal in Spanje moeten incasseren. De illusie van het winnen van de grote en goed gevulde Spaanse kerstloterij heeft geen grenzen maar de belastingdienst wil controle houden om belastingfraude te voorkomen.

Een Belg, een Nederlander, een Duitser, een Brit of een Spanjaard die geluk heeft en een prijs van meer dan 2.000 euro wint bij de komende El Gordo kerstloterij op 22 december zal die winst alleen in ontvangst kunnen nemen bij een Spaanse bank. De Spaanse belastingdienst kijkt namelijk niet naar de nationaliteit en houdt ook geen rekening met het feit of iemand een toerist is of een inwoner van Spanje.

Om belastingfraude te voorkomen en een betere controle te hebben over wat en door wie de belastingen worden betaald op de winst van een kerstlot, heeft de Hacienda besloten dat bedragen boven de 2.000 euro alleen geïnd kunnen worden bij de Spaanse banken die samenwerken met de Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado.

De banken mogen alleen contant geld overhandigen als alle benodigde documenten zijn ingevuld om geld witwassen, financiering van bv. terrorisme en fraude te voorkomen. 

Een buitenlander dient een paspoort of identiteitskaart te laten zien in plaats van een DNI (Documento Nacional de Identidad) in het geval van Spanjaarden of een NIE (Número de Identidad de Extranjero) in het geval van buitenlanders die in Spanje ingeschreven staan.

Waar belasting

De belasting die daarna een buitenlandse kerstlot winnaar dient te betalen aan de Spaanse belastingdienst wordt berekend aan de hand van de fiscale belastingplicht. Ofwel is een buitenlander fiscaal resident in Spanje of niet. 

Aan de hand daarvan wordt de IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) voor buitenlanders fiscale residenten of de Impuesto sobre la Renta de No Residentes (IRNR) voor niet fiscale residenten berekend. 

De hoogte is daarna afhankelijk van de afspraken die Spanje heeft met de desbetreffende landen zoals Nederland en België om op die manier een dubbele belasting te voorkomen.

LEESTIP: 183-dagenregeling Spanje (fiscaal resident of niet)

Hoogte belasting

Sinds 2013 moeten winnaars belasting betalen waarbij de eerste 2.500 euro was vrijgesteld van belasting. Sinds de zomer van 2018 is dat verhoogd naar de eerste 10.000 euro wat 20.000 euro is geworden in januari 2019 (vanaf 2020 wordt dit 40.000 euro). Hoe werkt dit systeem:

Eerste prijs is 400.000 – 20.000 is een belastbaar bedrag van 380.000 euro wat 76.000 (20%) belasting is en de winnaar 324.000 euro overhoud.

Tweede prijs is 125.000 euro – 20.000 is een belastbaar bedrag van 105.000 wat 21.000 (20%) belasting is en de winnaar 104.000 euro overhoud.

In het geval van de derde premie (50.000) houdt men 44.000 euro (6.000 euro belasting) over, bij de vierde prijs (20.000) is dat 20.000 euro en bij de vijfde prijs (6.000) is dat dus 6.000 euro (want eerste 20.000 euro zijn belastingvrij).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.