Nieuwe vliegveld Murcia verliest passagiers

Nieuwe vliegveld Murcia verliest passagiers
Beeld: Wikimedia

MURCIA – Het wil maar niet van de grond komen, het nieuwe vliegveld van de regio Murcia ofwel het Aeropuerto Internacional Región de Murcia (AIRM) in Corvera. Begin dit jaar op 15 januari werd het nieuwe 250 miljoen euro kostende vliegveld geopend waarna het oude San Javier vliegveld sloot. In deze tien maanden heeft het AIRM iets meer dan 1 miljoen passagiers gehad wat minder is dan in dezelfde periode op het oude vliegveld in 2018.

Het nieuwe en dure AIRM moest de toekomst betekenen van de regio Murcia maar het feit dat dit vliegveld verder weg van de kust ligt dan het oude San Javier vliegveld en dat er minder vluchten en luchtvaartmaatschappijen naar het nieuwe vliegveld in Corvera vlogen, heeft ervoor gezorgd dat er zo’n 200.000 minder passagiers zijn geregistreerd door de Spaanse vliegveld beheerder Aena.

Tussen 15 januari en eind november kwamen er 1.013.331 passagiers naar het Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia (AIRM) wat 16% minder is dan in dezelfde periode in 2018 bij het oude Murcia-San Javier vliegveld toen dat 1.227.064 was. Er kwamen 7.248 vliegtuigen aan bij het AIRM wat tevens 13% minder is dan bij San Javier in 2018 toen dat 8.767 was.

De eerste 14 dagen van 2019 kreeg het Murcia-San Javier vliegveld nog 21.559 passagiers op bezoek waarna alle vluchten in Murcia op 15 januari werden verplaatst naar het nieuwe vliegveld.

Alicante

De verhuizing van het vliegveld van San Javier dat aan de kust ligt en Corvera dat 37 km van San Javier verwijderd is en in het binnenland ligt, heeft ervoor gezorgd dat het vliegveld Alicante-Elche, 84 km verwijderd van San Javier, meer passagiers heeft gekregen. Bij Alicante-Elche steeg het aantal passagiers met 7,8% naar 14.174.215 passagiers.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

36
Reageer op dit artikel

18 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
27 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Dennis

Het is te hopen dat Lelystad Airport snel open gaat en men vanaf daar richting Corvera gaat vliegen. 2 nieuwe vliegvelden die willen uitbreiden klinkt als een mogelijkheid om aan beide zijden een goede deal te sluiten voor zeer lage luchthavenbelasting. Dus goedkopere tickets en groei voor beide vliegvelden. Daarna geleidelijk luchthavenbelasting omhoog en met een jaar of 10 maken ze winst. Een nieuwe luchthaven exploiteren is nu eenmaal iets van de lange adem… (Castellon, Valencia, Spanje had bij de opening geen vluchten en werd pas na jaren daadwerkelijk gebruikt dankzij Ryanair, nu een rendabel vliegveld.)

Anoniem

Waarom heeft de “gewone” burger toch altijd betere ideeën dan de mensen aan de top? Dat is in de politiek ook zo!

Anoniem

Corvera is een mooie rustige vlieghaven
Is wel 40 min van pinar de campoverde
maar das geen probleem,vanuit deurne,

Lydia

Waarom is vliegen op Charleroi goedkoper ? Ik weet het niet precies, maar voor ons nooit meer. Het is net of je komt bij de maffia terecht !

Diana

Tja, hoe wil je meer passagiers krijgen als er nauwelijks landen zijn die erop vliegen? En als er vluchten zijn, dan zijn ze een stuk duurder dan vliegen op Alicante. De keuze is dan snel gemaakt. Jammer, voor ons, wonende in Mazarrón, regio Murcia, was dit erg praktisch geweest met onze familie uit Nederland. Wie weet, kwestie van het aantrekkelijk maken voor de maatschappijen……

LYDIA APPELMANS

Wij wonen ook in Mazarron en de afstand is 3 x minder dan naar Alicante. Spijtig genoeg zeer weinig vluchten. Hoe kunnen er dan veel passagiers komen ?!

Albert

Afstand is te groot geworden, vroeger was Murcia de ideale afstand, maar nu is de afstand Alicante naar Oruela dichter, en meer vluchten vanuit Antwerpen dan Murcia. Vluchten op Murcia zijn meestal duurder ook.

Enrique

Het statuut van deze twee luchthavens omruilen lost het probleem onmiddellijk op: Corvera wordt dan 100% militair en San Javier 100% burger. Uiteraard is dan een politieke en militaire beslissing nodig en wij in België weten maar al te goed wat dat betekent.

Den Braber

Het word tijd dat ook transavia vanuit Eindhoven en Rotterdam en Amsterdam hier naar toe gaan vliegen.

Ramon

Regionale grootheidswaanzin met een grote verspilling van Spaans belastinggeld en Europees geld. Omdat de kleine regio Murcia ook zijn eigen vliegveld moet hebben op ongeveer 60km van Alicante.
En waarom denkt u dat er weinig vluchten naar Corvera gaan. Omdat er bijna niemand op vliegen wil.

Peter

Maak de prijzen goedkoper zoals het was in San Javier. Er is niets mis met de ligging en inderdaad voor de mensen aan de kust blijft Alicante een alternatief.

Lydia

En waarom wil er niemand op vliegen ???

Patrick

Voor mij mag het vliegveld stop gezet worden. Zonder enig overleg of bericht komen ze zomaar boven je woning gevlogen met een serieuze minderwaarde tot gevolg. Er zijn maar een beperkt aantal woningen en toch wordt er boven deze woningen gevlogen, terwijl enkele honderden meters enkel landbouwgrond is.
De initiële plannen voor het vliegveld zijn ontstaan nadat Paramount zijn plannen bekend maakte om een pretpark te bouwen in Alhama de Murcia maar deze plannen zijn door corruptie weggeborgen

Anna

Maar goed ook dat het nieuwe vliegveld niet van de grond komt. Zou puinhoop worden qua start- en landingsbanen 😜

Cor

Ik vind het jammer. Eindhoven of Weeze naar Corvera was leuk geweest. Weet zeker dat het drukker werd met België en nederland

Anoniem

Tui misschien wat meer dagen.Zoals zondag inlasten.Men denkt altijd aan de mensen die niet moeten werken de zaterdag.Of Ryanair hopelijk wat vluchten inlasten.Vluchten uit Rijsel

Joop

Oude situatie Eindhoven-San Javier vliegtuig vol.
Nieuwe situatie Eindhoven-Corvera zou ook wel vol zijn.
Maar die gast van Ryanair is eigenwijs, kreeg zijn zin niet vorig jaar in Eindhoven.
Ook v a Weeze zou het prima gaan.

Roelandts

Voor ons mensen uit het Antwerpse is dat heel mooi maar er is geen verbinding met torrevieja of de rest van de kust

Joop

Met een auto.

Freddie Dieperink

Het werkt heel simpel, de Nederlanders moeten buiten Nederland om te vertrekken naar Corvera. En dat is voor Nederlanders niet logisch en niet aantrekkelijk, tenzij je dicht bij België woont. Dus wanneer Tui, Transavia en/of Ryanair ook vluchten zouden aanbieden vanaf Eindhoven bijvoorbeeld, dan zal het effect daarvan binnen no-time merkbaar zijn. Leef met vlag en wimpel en hou het simpel.

Anna

Het is jammer dat er weinig of geen vluchten meer gaan vanuit Almeria naar Amsterdam. Vanuit Corvera (Murcia Airport) helemaal geen vluchten naar Amsterdam. Geen wonder dat Alicante dan meer passagiers krijgen.

Anoniem

Geen vluchten van Eindhoven of Maastricht of Luik of Brussel Zaventem naar Corvera !! In 2016 was San Javier nog beste luchthaven in zijn/haar categorie.

Kurt

Logisch, de ligging is veel minder interessant. San Javier was zo makkelijk !

Gu

Meer vanuit Nederland vliegen. Zoals Eindhoven of maastricht zou veel beter zijn.er is geen enkel vliegtuig dat vertrekt vanuit Nederland.

Wilma

Klopt precies

Lydia Appelmans

Volledig akkoord met Anoniem. Zalig rustige luchthaven. Alucante is al zo erg als Brussel. Graag meer luchtvaartmaatschappijen naar Corvera!

Leen

Corvera is echt wel een goede luchthaven er zijn alleen veel te weinig maatschappijen die op Corvera vliegen, vanuit België slechts 1 maatschappij, er komen meer restaurants, de parking is in orde, onze parking service is er ook en de wegen rondom de luchthaven zijn nieuw Er is enkel te weinig personeel om piekmomenten op te vangen.

Freddy

Volmondig mee eens. Het grootste probleem is dat er te weinig maatschappijen op Corvera vliegen, Mocht TUI beslissen om in plaats van 2 vluchten op Antwerpen er meerdere (bv zondagavond) te voorzien zou dit een borrel verschil maken. Trouwens(niet ter zake doende) waarom is het verschil tussen een vlucht vanuit Antwerpen en Charleroi zo groot?

Ben

Inderdaad er vliegen niet genoeg maatschappijen op Covera. Dit is nochtans een mooi en goed gelegen luchthaven met alle mogelijkheden. Aangezien ze nog maar pas in gebruik werd genomen is er nog groeimarge. Nieuwe maatschappijen zouden moeten worden aangetrokken. Ik denk hierbij vooral aan Ryanair, Transavia ea. Uiteraard vanuit meerdere bestemmingen. En ja misschien niet ter zake maar waarom zijn vluchten met Tui altijd zoveel goedkoper vanuit Charleroi. Wij zijn op dat gebied wel degelijk gediscrimineerd ten opzichte van onze vrienden van beneden de taalgrens of is dit normaal? Hopelijk komt er snel verandering.

Guy

100% gelijk vooral wat de discriminatie van Vlamingen betreft aangaande Tuy en dan nog onbestaande busverbinding met de kust

karin57@live.nl

Ik denk dat het management hun uiterste best moet doen om de mogelijkheid te realiseren dat Nederlandse toeristen gebruik kunnen maken van dit vliegveld….

Anoniem

Corvera is een praktische kleine luchthaven met ruime parking. Jammergenoeg vliegen niet alle maatschappijen op deze luchthaven , wat extra concurrentie ware welkom. Wel moet er nog wat meer mogelijkheden komen qua shops , eet -en drinkgelegenheden. Tevens zouden de busverbindingen nog beter kunnen , huurmogelijkheden van voertuigen wat uitbreiden en car-shunting mogelijk maken ( eigen auto toevertrouwen aan privé- bedrijf die tijdens je afwezigheid het voertuig veilig bijhoudt én die het voertuig terug aflevert aan de luchthaven bij aankomst. ) . Corvera is nog een zeer jonge luchthaven die nog wat tijd nodig heeft om uit te groeien. Alicante-Elche… Lees verder »

Anoniem

De ligging binnenland is niet de hoofdreden denk ik, maar de prijzen van de vluchten zijn duurder dan deze naar Alicante!

Anita

Dan maar beter niet vliegen hiervandaan, levensgevaarlijk 🙂

Ron

Wat bedoel je nu eigenlijk?

Marian

Voor welke redenen “levensgevaarlijk” ?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.