Spanje past verplichte PCR-test-eis om het land binnen te komen aan

Spanje past verplichte PCR-test-eis om het land binnen te komen aan
Beeld: Ministerio de Transporte
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Terwijl de Canarische Eilanden vanaf donderdag 10 december het zullen toestaan om met een negatieve PCR-test of een antigeentest uitslag de eilanden binnen te komen, heeft het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid ook wijzigingen aan de sinds 23 november geldende negatieve PCR-test-eis aangekondigd. Maar daaronder bevindt zich niet de antigeentest zoals de regionale overheid van de Canarische Eilanden graag wil.

De Spaanse Volksgezonheidsminister Salvador Illa kondigde woensdag aan dat het vanaf donderdag 10 december ook mogelijk is om met een negatief TMA-test resultaat Spanje te komen als aanvulling op de negatieve PCR-test uitslag. De uitslag van deze TMA-test mag net zoals die van de PCR-test niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in Spanje. Daarnaast mogen de documenten naast het Engels en Spaans binnenkort ook in het Frans en Duits worden getoond en hoeven kinderen onder de 6 jaar geen negatieve test resultaten te laten zien.

Deze drie veranderingen voor wat betreft de verplichtingen om Spanje via een vliegveld of haven binnen te komen zijn op donderdag 10 december in de officiële staatscourant gepubliceerd onder nummer BOE-A-2020-15878 en zijn vanaf donderdag 10 december geldig.

LEESTIP: Wat heb je nodig om vanaf 23 november Spanje binnen te mogen komen

TMA-test

Bij de TMA-test dat staat voor ‘Transcription Mediated Amplification’ (ook bekend als Grifols) moet net als bij PCR-tests een monster met een wattenstaafje uit de bovenste luchtwegen worden verwijderd. De TMA-test wordt ook gekenmerkt door zijn hoge specificiteit en gevoeligheid waardoor het zeer betrouwbaar is. Bovendien biedt het snellere resultaten dan PCR: minder dan twee uur. Het vereist echter wel een zeer specifieke technologie die niet veel wordt gebruikt. De prijs is ongeveer 100 euro.

Belangrijk is om te weten dat de TMA-test niet hetzelfde zijn dan de antigeentests maar een een moleculaire test die equivalent is aan de PCR-test. Het proces bestaat uit een gelijkaardige moleculaire techniek die gebruikt wordt voor diagnose. OVer het toestaan van een antigeentest heeft Volksgezondheid nog geen beslissing genomen en deze worden dan ook niet (ondanks wat de Canarische Eilanden wil) niet geaccepteerd om Spanje binnen te komen.

LEESTIP: Canarische Eilanden laten reizigers toe met antigeentest i.p.v. PCR-test 

Talen

Tot nu toe moeten de documenten die laten zien (digitaal of op papier) dat je negatief bent getest op covid via een PCR-test opgesteld zijn in het Spaans en/of Engels. Maar daar komt een wijziging in wat leuk is voor de Fransen, Walen en Duitsers want deze documenten mogen ook in het Frans en Duits zijn in de nabije toekomst. Het Nederlands wordt niet toegestaan. Documenten in het Nederlands zijn alleen toegestaan als deze door een officieel vertaalbureau zijn vertaald naar het Spaans of Engels.

Kinderen jonger dan 6 jaar

Een andere wijziging is dat niet iedereen meer een negatieve PCR- TMA-test resultaat moet laten zien want kinderen jonger dan 6 jaar worden uitgesloten van de corona-test-eis.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.