menu: rubrieken, zoeken & meer

Mondkapjes blijven een verlaagde btw van 4 procent houden in Spanje

Mondkapjes blijven een verlaagde btw van 4 procent houden in Spanje
Beeld: 123rf

Mondkapjes blijven een verlaagde btw van 4 procent houden in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds december 2020 hebben chirurgische mondkapjes een verlaagd btw-percentage in Spanje en recent is besloten dat tot tenminste half 2022 te blijven handhaven. Volgens de minister van Belastingzaken María Jesús Montero heeft Spanje een van de laagste btw-percentages voor mondkapjes waarbij ze vergeet dat dit 0% is in Nederland, België en Italië maar inderdaad minder is dan in buurlanden Frankrijk, Portugal en ook Duitsland.

Voor december 2020 was er een politieke discussie over het IVA-percentage (btw) voor chirurgische mondkapjes. Dat was altijd 21% maar dat werd in december 2020 verlaagd naar 4%, het super verlaagde (superreducido) btw-percentage in Spanje. Op dat moment werd ook beslist dat er een maximum verkoopprijs van 0,96 euro per mondkapje kwam.

De btw-verlaging op mondkapjes van 21% naar 4% betekende toen een verlies voor de staatskas van ongeveer 1,5 miljard euro, zo werd in december 2020 bekend gemaakt. Het scheelt de inwoners van Spanje, die toen en nu nog steeds te maken hebben met een mondkapjesplicht, echter veel geld.

De toen ingestelde verlaging gold tot 31 december 2021 maar is nu met tenminste een half jaar verlengd tot half 2022. Volgens de minister van Belastingzaken María Jesús Montero heeft Spanje met 4% een van de laagste btw-percentages voor mondkapjes binnen de Europese Unie. In Portugal geldt een btw-percentage van 6%, in Frankrijk 5,5% en Duitsland 5%. In Nederland, België en Italië is het btw-percentage op medische en niet medische mondkapjes 0% (informatie van december 2020).

De oppositiepartij PP is altijd voorstander geweest van een gereduceerd btw-percentage voor chirurgische mondkapjes en heeft recent nog gevraagd om dezelfde 4% toe te passen op de FFP2 en FFP3 mondkapjes die nu nog een btw-percentage van 21% hebben. Dat voorstel werd door de politieke partijen niet aangenomen.