skip to Main Content

Twee ETA-verdachten in Frankrijk en Spanje gearresteerd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SAN SEBASTIAN – (Else Beekman) Nog geen 24 uur nadat de Baskische afscheidingsbeweging ETA een permanent bestand had afgekondigd zijn twee van haar leden gearresteerd. De verdachten zouden contacten hebben gehad met de Colombiaanse guerrillabeweging FARC.

Eén verdachte, een computerexpert, werd in samenwerking met de Franse politie opgepakt in het Zuid-Franse Ciboure. Zijn vriendin werd aan de Spaanse kant van de grens in de badplaats Zarautz gearresteerd.

Dit heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken dinsdag bekendgemaakt.De twee verdachten zouden in Venezuela leden van de FARC computeropleidingen hebben gegeven.

FARC

Volgens Spaanse en Colombiaanse politici en justitiële bronnen zijn er al geruime tijd banden tussen de FARC en de ETA. De terreurgroepen zouden in het verleden onder meer informatie hebben uitgewisseld over gevechtstechnieken, zoals het veroorzaken van explosies met mobiele telefoons.

De Spaanse regering heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez er herhaaldelijk van beschuldigd onderdak te bieden aan leden van de ETA. Volgens Chávez is dat onzin.

Staakt-het-vuren

Maandag kondigde de ETA een permanent staakt-het-vuren af, maar repte niet over ontwapening of ontbinding. De Spaanse regering kwam vrij snel met een reactie. Zij verwierp het bestand en herhaalde de eis dat de ETA moet worden ontbonden.

Spanje, de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwen de ETA als een terroristische organisatie. Sinds eind jaren zestig heeft de groep meer dan 825 mensen om het leven gebracht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend