Steeds meer slachtoffers van virtuele ontvoeringen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Steeds meer slachtoffers van virtuele ontvoeringen in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Heb jij er al van gehoord? Virtuele ontvoeringen zijn ontvoeringen die zogenaamd plaatsvinden maar dus eigenlijk niet plaatsvinden. Dat wil zeggen, ouders of familieleden worden opgebeld dat er een losgeld betaalt moet worden om kinderen of andere familieleden levend terug te zien. Dat nieuws wordt dan zo overtuigend gebracht dat men al snel geneigd is om een losgeld te betalen voor iets wat dus allemaal verzonnen is.

Het afgelopen jaar zijn er ten opzichte van 2016 het dubbele aantal aangiftes bij de Spaanse politie binnengekomen van virtuele ontvoeringen. Deze nieuwe vorm van ontvoeringen en oplichterspraktijken hebben al tientallen mensen een losgeld doen betalen van soms wel meer dan 10.000 euro. In 2017 zijn er bij de Spaanse politie rond de 1.200 aangiftes gedaan van virtuele ontvoering of “secuestros virtuales”, dat is een gemiddelde van 100 per maand.

Maar wat is een virtuele ontvoering dan. In dit geval gaat het om telefonische ontvoeringen waarbij gedupeerden worden gebeld met de mededeling dat hun kind, kinderen of familieleden ontvoerd zijn. Als de gedupeerden hun familie levend willen terugzien moet men een losgeld betalen. Deze telefoongesprekken zijn schijnbaar zo overtuigend dat er reeds tientallen mensen zijn die ook daadwerkelijk losgeld betaalt hebben.

Werkwijze

Een gedupeerde wordt gebeld en er wordt gezegd dat men bijvoorbeeld een zoon heeft ontvoerd, soms zelfs met een persoon die op de achtergrond om hulp vraagt om de ontvoering overtuigender te laten klinken. De informatie wat betreft deze personen komen de zogenaamde ontvoerders al makkelijk te weten via bijvoorbeeld Facebook of andere sociale netwerken waar mensen maar al te graag hun hele leven aan de wereld laten zien.

Meteen na het eerste telefoontje wordt gezegd dat men met niemand contact mag opnemen en moet men het mobiele nummer afgeven. De virtuele ontvoerders kunnen op die manier alle telefoontjes controleren en de gedupeerde lokaliseren als deze bijvoorbeeld geld gaat halen bij de bank of pinautomaat. Gedupeerden hebben zelfs het gevoel gehad dat ze op straat in de gaten werden gehouden.

Waar vandaan

De politie heeft al meerdere keren onderzoek gedaan naar de virtuele ontvoeringen en is er achter gekomen dat bijna alle telefoongesprekken vanuit Chili werden gepleegd. Om precies te zijn, uit de gevangenissen Colina I en Colina II in Chili. Het gaat dus om personen die vast zitten in de gevangenis die de mensen in Spanje en waarschijnlijk andere Spaans sprekende landen weten te benaderen. 97% van de telefoongesprekken komen uit deze Chileense gevangenissen terwijl slechts 3% uit Spanje zelf komt.

De nep ontvoerders beginnen standaard met een losgeld van 10.000 euro maar dat kan in het geval dat de gedupeerden geen geld hebben al dalen naar slechts 100 euro. Het merendeel van de gedupeerden bevindt zich in de provincie Madrid en andere plaatsen van Spanje waar mensen met geld wonen, zoals Majadahonda, Pozuelo de Alarcón of nabij Barcelona.

Foto: ABC.es

Ga naar de inhoud