Search
menu
Search

Lidl Spanje is sinds 1 januari plasticvrij

Oeps ... foto ontbreekt!

Lidl Spanje is sinds 1 januari plasticvrij

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse winkels van de Duitse supermarktketen Lidl bieden vanaf 1 januari dit jaar geen plastic tasjes meer aan om de boodschappen te vervoeren. Alle meer dan 550 winkels in Spanje bieden alleen nog herbruikbare tassen van papier en rafia (synthetische textielvezels) aan. De Lidl is daarmee de eerste supermarkt in Spanje waar men bij de kassa geen plastic boodschappentassen meer zal vinden.

Het elimineren van de plastic tassen en zakjes om de boodschappen in te vervoeren vormt onderdeel van een plan om voor 2025 al het plastic dat gebruikt wordt bij de Lidl of te vervangen voor andere milieuvriendelijke materialen of 100% gerecycled te laten zijn.

Eenmalig plastic

Daarnaast heeft Lidl aangekondigd dat in 2019 alle plastic artikelen die voor eenmalig gebruik zijn zoals borden, bekers, glazen en bestek van plastic en oorstokjes etc. uit de schappen gehaald gaan worden of vervangen worden voor andere milieuvriendelijke alternatieven zoals van karton of hout.

Papier en vezels

Nu de plastic boodschappentasjes niet meer te vinden zullen zijn in de Lidl winkels zijn er goede alternatieven gekomen. In 2010 introduceerde de Lidl al de rafia (synthetische vezels) tassen (blauw) die hergebruikt kunnen worden en in september 2017 introduceerde de Lidl de papieren tassen (bruin) als duurzame oplossing. De papieren tassen zijn er in twee maten en hebben prijzen van 0,07 cent en 0,15 cent.

Deze papieren tassen zijn sinds het begin van dit jaar in heel Spanje te vinden. De rafia tassen zijn echter wel duurder aangezien deze 0,50 euro kosten de plastic tasjes slechts 0,05 euro. Er wordt ook gekeken naar een alternatieve goedkopere versie van gerecycled plastic.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De Lidl in Spanje[/su_note]

Groente en fruit

De topman van de Lidl supermarkten in Spanje heeft ook al aangegeven dat ze naar een goed alternatief op zoek zijn voor de plastic zakjes die gebruikt worden bij o.a. de groente en fruitafdeling. Zodra daar een oplossing voor is gevonden en dit uitvoerig getest is zal de Lidl ook daar veranderingen in gaan aanbrengen (zo wordt er getest met netjes van rafia).

Eerste supermarkt

In ieder geval is de Lidl in Spanje de trendsetter met het stoppen met plastic boodschappen tasjes in de winkels aangezien andere ketens zoals de Mercadona en Carrefour ook al plannen hebben aangekondigd om het plastic te gaan verminderen maar nog niet zo snel gehandeld hebben.

Papieren tassen zijn in Spanje ook bij de Carrefour te vinden maar deze verkopen ook nog plastic tasjes als daarom gevraagd wordt. Datzelfde geldt voor de populaire Mercadona die wel al gestart zijn met de proef van de papieren tassen in diverse winkels in Spanje. Andere supermarktketens zoals Día, Eroski en Alcampo zijn bezig met het invoeren van papieren tassen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?