menu: rubrieken, zoeken & meer

Eerste corona-uitbraak op Canarische Eiland La Graciosa

Eerste corona-uitbraak op Canarische Eiland La Graciosa
Beeld: Freepik

Eerste corona-uitbraak op Canarische Eiland La Graciosa

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Het achtste en kleinste Canarische Eiland La Graciosa is tot nu toe vrij gebleven van het coronavirus maar ook daar is nu een corona-uitbraak geregistreerd. Meteen werden 47 eilandbewoners in thuisquarantaine geplaatst wat dan ook meteen 7% van de alle 757 inwoners is.

Voor de duidelijkheid, La Graciosa is een eiland gelegen circa 2 kilometer ten noorden van Lanzarote en is sinds juni 2018 het achtste eiland geworden van de Spaanse archipel. 

Het eiland, dat nagenoeg volledig bestaat uit vulkanische gesteenten en zandvlakten, heeft 757 bewoners. Deze wonen in de hoofdplaats Caleta del Sebo en ‘s zomers ook in Casas de Pedro Barba. Het toerisme en in mindere mate de visserij zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten.

Gedurende de hele corona-crisis is het eiland corona-vrij gebleven maar nu heeft het coronavirus een weg gevonden om toch drie bewoners te infecteren. Het gevolg is dat meteen 47 personen in een 10 dagen durende thuisquarantaine zijn geplaatst wat dan ook meteen 7% van alle eilandbewoners is.

Het gaat om een corona-brandhaard binnen een familie die contact heeft gehad met de circa 50 personen die nu uit voorzorg in thuisquarantaine zijn geplaatst.

37 van de uit voorzorg in quarantaine geplaatste personen zijn woonachtig op La Graciosa terwijl de overige 10 personen van Lanzarote komen maar op La Graciosa in quarantaine moeten blijven.

Men verwacht niet dat er iemand naar het ziekenhuis op Lanzarote overgebracht hoeft te worden maar de eilandbewoners wachten wel met veel geduld en spanning op de PCR-test uitslagen.

Op het buureiland Lanzarote zijn sinds de aanvang van de corona-crisis wel al 1.798 positieven geregistreerd en overleden er ook al 9 personen.

Op alle Canarische Eilanden samen zijn sinds aanvang van de corona-crisis 28.809 personen positief getest op het coronavirus en overleden er 444 personen. Op het moment van schrijven zijn er nog 7.211 besmettingsgevallen actief. 

In totaal zijn er 14.138 gevallen geregistreerd op Tenerife, 11.176 op Gran Canaria, 1.798 op Lanzarote, 1.086 op Fuerteventura, 312 op La Palma, 199 op La Gomera, 98 op El Hierro en dus nu ook 3 gevallen op La Graciosa.