menu: rubrieken, zoeken & meer

OMT-advies Nederland wat betreft mondkapjes is wat Spanje al handhaaft

OMT-advies Nederland wat betreft mondkapjes is wat Spanje al handhaaft
Beeld: Freepik

OMT-advies Nederland wat betreft mondkapjes is wat Spanje al handhaaft

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Nederland is het Outbreak Management Team (OMT) met een nieuw advies gekomen voor wat betreft het gebruik van mondkapjes. Daarin wordt geadviseerd dat inwoners van het land minstens een chirurgisch mondmasker (minimaal type 2) moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden, een maatregel die in Spanje eigenlijk al sinds het begin van de corona-pandemie geldt.

In Spanje is het sinds het begin van de corona-pandemie de regel geweest dat iedereen ongeacht de situatie een mondkapje moet dragen. In het begin van de pandemie was dat een probleem vanwege de schaarste van mondkapjes maar maanden later waren er meer dan genoeg ‘mascarillas’ in allerlei vormen en maten en types beschikbaar.

Op 26 juni 2021 werd het dragen van het mondkapje enigszins versoepeld omdat het mondkapje in de buitenruimtes waar de afstand van 1,5 meter gehandhaafd kon worden niet meer verplicht waren. Op alle andere plaatsen was er nog steeds een mondkapjesplicht, iets wat dus altijd zo geweest en gebleven is. 

Sinds 24 december 2021 geldt door de Omicron-variant nu ook weer een mondkpejsplicht in de buitenruimtes, ook wanneer de anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden. Met andere woorden, het mondkapje moet weer altijd en overal gedragen worden met slechts enkele uitzonderingen.

Als je in Spanje op straat rondloopt dan kun je al snel zien dat het overgrote merendeel van de inwoners van het land zich houdt aan deze regel en netjes met het mondkapje rondloopt. De meeste mensen lopen met de typische blauwe mondkapjes rond, de zogenaamde chirurgische mondkapjes waar ook weer meerdere types van zijn, te weten de 1, 2 en 2R waarbij type 2 het beste is maar eigenlijk niet goed genoeg om iemand te beschermen tegen virussen omdat deze mondkapjes niet goed op het gezicht aansluiten.

De beste mondkapjes om te gebruiken zijn de FFP2 mondkapjes die volledig aangesloten zijn op het gezicht en zo de beste bescherming bieden. Het nadeel van deze mondkapjes is dat het weliswaar een betere bescherming biedt, bij langdurig gebruik kan dit type mondkapje ook zorgen voor benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid en zelfs hoofdpijn. Daardoor worden deze mondkapjes veel sneller afgezet. daarnaast zijn deze mondkapjes veel duurder. 

Het OMT-advies in Nederland geeft nu ook aan dat mensen minimaal een chirurgisch mondmasker (minimaal type 2) moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden zoals in winkelstraten, tijdens demonstraties, markten en sportevenementen. Maar ook voor alle binnenruimtes wordt nu een mondkapje geadviseerd voor iedereen vanaf 13 jaar, ook in de horeca wanneer iemand niet eet of drinkt.

Of het Nederlandse kabinet dit advies gaat opvolgen is nog maar de vraag. De RIVM-baas is nooit voorstander geweest van mondkapjes en ook het kabinet zag daar in eerste instantie niets in en raadde zelfs aan om niet-medische mondmaskers te dragen (inclusief handleiding op internet). Later werd dat bijgesteld en nu raadt het OMT sterk aan mondkapjes bijna overal te gaan gebruiken.