Search
menu
Search

De Costa del Sol krijgt met hoge temperaturen niet te maken met komende koudegolf

De Costa del Sol krijgt met hoge temperaturen niet te maken met komende koudegolf
Beeld: Canva

De Costa del Sol krijgt met hoge temperaturen niet te maken met komende koudegolf

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De koudegolf die vanaf aanstaande maandag 23 januari de meeste regio’s van Andalusië en de rest van het Spaanse vasteland zal treffen met een daling van de maximumtemperatuur tot acht graden, zal de Costa del Sol niet treffen. De kust van de provincie Málaga zal op die dagen het perfecte toevluchtsoord zijn om overdag in korte mouwen over straat te lopen met temperaturen tot de 22 graden volgens de Spaanse weerdienst AEMET.

In de wekelijkse weeranalyse van AEMET, geeft de weerdienst aan dat kustplaatsen als Málaga, Marbella, Mijas, Torremolinos, Nerja en Torrox volgende week te maken hebben met dagtemperaturen tussen de 17 en 22 graden. Dat betekent dus dat de Costa del Sol een perfecte plaats is om de winter door te brengen. Dat geldt niet meteen voor het achterland in de provincie Málaga waar de temperaturen wel zullen dalen.

Voor Antequera en andere plaatsen op een hoogte van meer dan 500 meter dalen de hoogste temperaturen deze week al tot 17 graden met voorspellingen van respectievelijk 17,5 en 18,4 graden op vrijdag en zaterdag met 11,6 en 11,3 graden die zijn aangekondigd voor de eerste twee dagen van volgende week. De stad Ronda krijgt wel te maken met de aangekondigde koudegolf en het kwik zal daar overdag ook dalen naar 10 graden.

December 2022 werd al afgesloten met recordtemperaturen en het lijkt erop dat aan de Costa del Sol de maand januari 2023 ook goed is begonnen met hogere temperaturen dan normaal voor de tijd van het jaar. Opvallend is dat januari meestal de koudste maand is in Málaga, maar daar is in ieder geval dit jaar nog niets van te merken.

Het goede weer is dan wel heerlijk voor de ‘energietoeristen’ of ‘winterzonzoekers’, maar voor de waterhuishouding in de provincie is dat slecht nieuws. Volgens de regionale autoriteiten heeft Málaga nog minstens tien weken regen nodig om weer tot een normale situatie wat betreft de waterhuishouding te komen.  

Op dit moment verkeren de waterreservoirs in Andalusië zich op 29%, 2,5% minder dan begin 2022. De zeven stuwmeren in de provincie Málaga zitten samen op 37,34% met 230 kubieke hectometers. Weliswaar is dat meer dan vorig jaar, het is nog steeds veel minder dan de 60% die gemiddeld rond deze tijd van het jaar geregistreerd wordt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?