menu

Verjaardag versus naamdag in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Verjaardag versus naamdag in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Eigenlijk hebben de Spanjaarden geluk. Waar men in Nederland en België vaak alleen een verjaardag of geboortedag van iemand viert hebben de Spanjaarden twee dagen waarop ze iets te vieren hebben: de verjaardag (cumpleaños) en de naamdag (santo of santoral).

Als je in Spanje woont moet je er aan wennen dat er op de verjaardagskalender twee dagen genoteerd moeten worden van vrienden en familieleden, die van de verjaardag en die van de naamdag. Dat geldt niet automatisch voor iedereen, maar iemand die in Spanje vernoemd is naar een heilige (en dat zijn er veel) zal ook een naamdag hebben.

De meeste Spanjaarden hebben in hun voornaam een naam van een heilige of een verbastering daarvan. Mocht dat echter niet het geval zijn dan is er altijd nog 1 november, Allerheiligen, een nationale feestdag (en vrije werkdag) in Spanje.

Bij een naamdag in Spanje maakt het niet uit of deze is vernoemd naar een mannelijke of vrouwelijke heilige. Daarnaast is de naamdag een breed begrip want stel dat je vernoemd bent naar de heilige San José (19 maart) dan vier je deze dag als je de naam José hebt maar ook als je Pepe, Pepelu, Chema, José Manual, José María en Joseba heet.

In wijze ziet men de naamdag als een verjaardag en wordt dit bij sommige families in Spanje ook op dezelfde wijze gevierd met taart, bloemen, cadeaus en festiviteiten. Op deze website kun je een kalender vinden met alle naamdagen in Spanje.

Wat is een naamdag

De naamdag (panigyria) van een persoon is de gedenkdag van de heilige naar wie deze katholieke persoon genoemd is (meestal tijdens de doop, de zogenaamde doopnaam). Gedenkdagen van heiligen vallen in het algemeen op hun sterfdag. In Nederland en Vlaanderen wordt iemands naamdag niet vaak gevierd, met uitzondering van enkele plaatsen in Limburg.

In veel landen krijgt men in vele gevallen een orthodoxe of katholieke naam bij de doop en iedereen heeft dus zijn of haar eigen naamdag. In andere landen is er een kalender gemaakt met de meest voorkomende voornamen. In Nederland en vlaanderen kan echter vaak met een beetje puzzelen ook een naamdag gevonden worden bij een voornaam.

Soms zijn er bij een bepaalde naam twee naamdagen. In dat geval wordt de dag gekozen die het dichtst bij de verjaardag ligt of het is de eerstvolgende naamdag na de verjaardag. Als iemand geen naamdag heeft, wordt deze gevierd op Allerheiligen. Op deze website kun je checken of ook jij in Nederland of België een naamdag hebt.

Iedere dag feest in Spanje

Je hoort wel eens de term “In Spanje is het iedere dag feest”. In de praktijk is dat niet altijd zo, maar in de theorie wel want elke dag is een naamdag in Spanje. Maar naast de persoonlijke naamdagen hebben dorpen en steden ook eigen patroonheiligen. Dit is een heilige of engel die wordt vereerd als de beschermer van een stad of dorp en wat vaak gepaard gaat met festiviteiten, in feite dus een naamdag voor een hele stad of dorp.

Enkele bekende Spaanse steden met (een van) hun patroonheiligen (santos patrones) zijn:

  • Madrid met San Isidro Labrador
  • Barcelona met San Raimundo de Peñafort
  • Valencia met San Vicente Mártir
  • Sevilla met San Fernando
  • Zaragoza met San Valero
  • Málaga met San Ciriaco
  • Tarragona met Santa Tecla