skip to Main Content
De echte snelheden waarbij de radar op de Spaanse wegen bekeurt

De echte snelheden waarbij de radar op de Spaanse wegen bekeurt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Guardia Civil in Spanje is altijd zeer actief op Twitter en afgelopen week werd een video geplaatst van een auto die veel te hard rijdt met daarbij de tekst wat de snelheden zijn om een radar te laten bekeuren. Het gaat in dit geval om de vaste (dispositivos fijos) maar ook de mobiele (móviles) radars die door de Spaanse verkeersdienst DGT overal in Spanje geplaatst zijn en regelmatig geplaatst worden.

Een van de meest voorkomende bekeuringen is die van te hard rijden (exceso de velocidad). Om aan de autorijders uit te leggen hoe het systeem is van de radars en vanaf welke snelheden bekeurt wordt, heeft de Guardia Civil een bericht geplaatst op Twitter om in het kort tekst en uitleg te geven, iets wat door de Valenciaanse krant Las Provincias uitgelegd wordt.

Meetcorrectie

Bij snelheden tot 100 km/u wordt er standaard 7 kilometer bij opgeteld voordat de radar bekeurt. In het geval van snelheden vanaf 100 km/u wordt er standaard 7% bij opgeteld voordat men gaat bekeuren.

Voorbeelden

In het geval van wegen waar de snelheid tussen de 50 en 100 km/u is zal de radar afgaan en bekeuren vanaf 7 km/u te hard rijden. Als voorbeeld, bij 50 km/u zal de radar pas afgaan bij 58 km/u. Als men tussen de 50 en 57 (incl) rijdt wordt de automobilist niet bekeurd.

In het geval van wegen waar men meer dan 100 km/u mag rijden (autowegen en snelwegen) wordt een marge aangehouden van 7%. Als voorbeeld, op een weg waar men 120 km/u mag rijden zal de radar afgaan vanaf 128,4 km/u (7%).

Bij wegen waar men minder dan 50 km/u mag rijden is het bekeuringssysteem afhankelijk van de gemeenten en dat verschilt overal.

Nederland

In Nederland houdt men rekening met een meetcorrectie van 3 km/u in het geval van wegen waar men minder dan 100 km/u mag rijden en 3% op wegen waar men meer dan 100 km/u mag rijden. Met andere woorden rijdt men op een 80 km-weg 87 km/u dan trekt de politie daar 3 km vanaf en wordt de automobilist bekeurt voor 4 km/u te hard rijden. In het geval van een 120-km weg en 128 km/u gemeten wordt er 4 km (3% van 128) vanaf gehaald en wordt men bekeurt voor 4/u km te hard rijden. In het geval van een 130-km weg waar 136 km/u gereden wordt is de meetcorrectie 5 km (3%_ van 136) en wordt de automobilist bekeurt voor 1 km/u te hard rijden.

België

In België houdt men rekening met een technische marge van 6 km/u in het geval van wegen waar men minder dan 100 km/u mag rijden en 6% op wegen waar men meer dan 100 km/u mag rijden. Met andere woorden rijdt men op een 80 km-weg 90 km/u dan trekt de politie daar 6 km vanaf en wordt de automobilist bekeurt voor 4 km/u te hard rijden. In het geval van een 120-km weg en 140 km/u gemeten wordt er 8,4 km (6% van 140) vanaf gehaald en wordt men bekeurt voor 11,6/u km te hard rijden. (PS. de juiste informatie is moeilijk te vinden dus als iemand iets meer weet).

Frankrijk

In Frankrijk (vraag van een lezer) is de tolerantie op wegen waar 50, 60, 70, 80, 90 en 100 km/u gereden mag worden 5 km/u wat dus inhoudt dat men bekeurt vanaf 56, 66, 76, 86, 96 en 106 km/u. Op wegen waar 110 en 120 km/u gereden mag worden is de marge 6 km/u en op wegen waar men 130 km/u mag rijden is de marge 7 km/u.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. In Frankrijk wordt op de snelweg 7 km marge gehanteerd door de vaste radar en 14 km door de mobiele, zo was het althans twee jaar geleden.

  In Spanje mogen ze de snelheid best naar 130 verhogen op de snelwegen (waar het kan) zoals in veel andere landen.

 2. Leuk volkje. Zelf te hard rijden en dan iemand anders de schuld geven. De andere bestuurder was het schuld, de politie of mijn achterligger joeg mij op, de borden waren onduidelijk, ik had de zon in de voorruit, noem ze maar op: de smoesjes zijn niet van de lucht. Ben aub eens volwassen en steek de hand in eigen boezem. Als al die externe invloeden jou als eminente chauffeur (alleen voor je eigen gevoel uiteraard) uit je huisje brengen, moet je jezelf eens de indringende vraag stellen of je nog wel thuis hoort op de weg. Wellicht geeft dat interne onderzoek in je brein dan aan dat je beter je rijbewijs inlevert, je auto verkoopt en de rest per openbaar vervoer doet. Goed voor het milieu, goed voor de andere weggebruikers die voldoende zelfdiscipline en sociaal verkeersgevoel hebben om zich gewoon eens aan de regeltjes te houden. Al die kleuterprietpraat dat de overheid alleen maar uit geldzucht reageert, gaat mijn gevoel als volwassene ver te boven.
  Vraag eens aan hulpverleners hoe leuk het is om gillende mensen uit hun verkreukelde auto’s te halen of chauffeurs als gehakt van de weg te krabben.
  Od de drama’s die politiemensen meemaken als ze bij mensen thuis moeten gaan vertellen dat hun familielid nooit meer zal thuiskomen. Nee, denk alleen maar aan de onrechtvaardige overheid en die hufters van andere chauffeurs die ervoor zorgen dat jij te hard rijdt en alleen jij, arme zielepoot, bekeurd wordt. Toon karakter en zeur niet zo. Niet over snelheden, tolerantie publieke geldzucht, kl….. weggebruikers, taalfouten, enz. Wat een hoog percentage azijnpissers loopt er op de wereld rond. Bah!!!!! Schaam jullie!!!

 3. Fijn om te weten dat ik in Spanje niet gelijk bekeurt wordt, zodra ik per ongeluk paar km te hard voorbij een flitser rij. Het zal echter niet lang duren voordat men ook in Spanje begrijpt dat deze enorme bedragen die andere landen, met Nederland voorop, hiermee binnen harken wel heel makkelijk geld is. Immers, hebben we het in dit artikel niet eens gehad over de verschillen in de hoogte van de boetes. Rijdt voorzichtig….

 4. Ik heb toch de indruk dat er op de Spaanse wegen véél te snel gereden wordt. Gisteren nog reed ik van Almería naar Torre del Mar. In bepaalde tunnels was de maximumsnelheid 80km/u. Ik hield mij aan die limiet maar dan word je vrolijk voorbij gefietst, soms met knipperende koplampen, door bezeten Spanjaarden!
  Anderzijds is het ook zo dat -weliswaar een minderheid- véél te traag rijdt: 60 à 70km/u in een aftands vehikel op de autovía of autopista. Ook dát lijkt me echt gevaarlijk!

 5. Als buitenlander binnen de EU is het oppassen geblazen. Ook als resident in Spanje met een auto met een spaans kenteken. Een buitenlandse resident is soms een doelgericht target zo staan de zaken ervoor in de zogenaamde samenwerkende EU. Dat er controle moet zijn op buitensporige snelheden met voertuigen is wel nodig. Er zijn nu eenmaal veel creaturen die hun macho gedrag willen uiten via gemotoriseerd geweld op wegen. Het irritante toeteren en seinen met lichten enz. De gelaatsuitdrukkingen met gebaren als men te lang moet wachten is niet meer om aan te zien. Wat een bumperklevers zijn dat .

  De frustratie die er heerst op snelwegen is ver buiten zijn grenzen van tolerantie getreden. Een onacceptabel wangedrag .
  Dat de controle strenger is geworden op snelheden is wel te begrijpen , alleen het beboeten op bestuurders die geen wegpiraat zijn ook daar moet controle zijn. Nu heb ik het gevoel dat er ook misbruik van wordt gemaakt.
  Ik zeg uitdrukkelijk het gevoel bewijzen heb ik niet voorhanden.

  Te hard rijden is echt gevaarlijk en dodelijk net als een ongeleid projectiel wat zijn eigen koers bepaald. Zelf vindt ik te hard rijden erg onverstandig dus doe ik dat niet het is een dure grap met boetes en ik wil nog wel van het leven genieten ook tijdens het rijden . Ook ik heb wel eens een paar keer een boete op de deurmat gehad. 5 kilometer en 1 keer 8 kilometer meer wat toegestaan was .

  Dat valt niet onder de norm van te hard gereden het zijn er maar een paar meer tijdens het preventief inhalen van een ander voertuig. Dat is de tol die je moet betalen voor anderen die de boel verziekt hebben met veel te hard rijden.

  1. Pedro, ik geef je voor het overgrote deel gelijk. Een ding zou ik graag van je willen weten. Wat bedoel je met preventief inhalen?

 6. Dus concreet betekent het dat, wanneer je je gewoon aan de ter plaatse maximum snelheid houdt, er nooit een bekeuring bij jou op de deurmat valt.
  Met die regel kan ik wel leven.

 7. Hè lekker getallen neuken met Remco. Stop er toch mee Remco, één keer alleen de kilometers noemen is meer dan duidelijk. Niet herhalen en niet doorexerceren met percentages. Je maak dit informatieve verhaaltje totaal onleesbaar.

 8. Waar ik me groen en geel aan erger zijn met name de Zwitserse automobilisten. De internationale verdagen, met name tussen Spanje en Nederland zorgen er voor dat bij een te hoge snelheid de bekeuring rapido op de deurmat ligt in Nederland. Overigens terecht, moet je je maar aan de snelheid houden. Echter, Zwitserland die deze verdragen niet heeft erkend en ondertekend (hallo met een d ?) lapt de vorderingen aan zijn of haar laars. De Zwitsers scheuren er in Spanje op los en niet te zuinig. Ik mag van harte hopen dat de Guardia Civil ze van de weg plukt en die dure snelheidsbakken in beslag neemt en ze laat betalen. Walchelijk volkje.

 9. Bedankt voor de moeite dit uit te zoeken. Weet u de meet methode voor Frankrijk ook? Van Spanje naar Nederland heb je dat het hele traject.

  1. Goede vraag! Ik heb de afgelopen drie jaar twee keer een bekeuring gehad in Frankrijk, ben geflitst in Nancy en later op de tolweg terhoogte van Orange! Beide malen ging het over een snelheidsovertreding met 10 kilometer! Ik beide bekeuringen ontvangen in Spanje, ik rijd ( met een d ? )met een auto met Spaans kenteken! Tot op heden heb ik de bekeuringen niet betaald! Er is vanuit Frankrijk ook geen moeite gedaan om de bekeuringen te innen! Rijd voorzichtig!

 10. Remco Stoffer , in belgie gaat een radar aan een rood licht ook niet af als je door het rood rijd onder de 30 km/h . 😉 , dit weet ik omdat ik zelf ambulancier was altijd onder de 30 gaat deze niet af . Er boven wel .

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken