skip to Main Content
Gerucht over landelijke verkiezingen in Spanje op 14 april
123rf

Gerucht over landelijke verkiezingen in Spanje op 14 april

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Na het protest van afgelopen zondag in Madrid georganiseerd door de PP, C’s en VOX partijen en waarbij volgens de partijen 200.000 mensen en volgens de regering 45.000 mensen aanwezig waren, wordt er in Spanje veel gesproken over landelijke verkiezingen. Ook de negatieve houding van praktisch alle politieke partijen wat betreft het aannemen van de staatsbegroting heeft ervoor gezorgd dat er over een nieuwe verkiezingsdatum gesproken wordt.

Weliswaar gaat het nog om een gerucht maar overal wordt gesproken over zondag 14 april. Op die dag zou Pedro Sánchez verkiezingen willen hebben in Spanje. Dat zou inhouden dat voor 19 februari dit bekend moet worden gemaakt zodat dit 54 dagen voor de verkiezingsdag officieel aangekondigd is.

Van alle kanten wordt Pedro Sánchez aangevallen en hij kan voorlopig alleen nog rekenen op de steun van Podemos. Sánchez kam begin juni 2018 aan de macht na een succesvolle motie van wantrouwen waarbij de voormalige premier Mariano Rajoy naar huis werd gestuurd. In eerste instantie zouden er meteen verkiezingen worden aangekondigd maar dat gebeurde niet waarna Sánchez besloot de ambtstermijn tot 2020 af te maken.

Zondag 14 april

Het gerucht gaat nu dat er op 14 april landelijke verkiezingen zouden komen maar dat is vooralsnog een gerucht. Op dinsdag 12 februari wordt er in het parlement gediscussieerd over de staatsbegroting waarbij de kans groot is dat deze niet wordt aangenomen. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat Sánchez er genoeg van heeft en nog voor 19 februari verkiezingen zal aankondigen. Iets dat overigens nog niet bevestigd is door de Spaanse regering.

Zondag 14 april is niet de beste datum omdat dit samenvalt met Palmzondag vóór de Semana Santa (Goede week). 14 april is echter ook de dag dat in 1931 de Tweede Spaanse Republiek werd verkondigd.

De Catalaanse politieke partijen zien deze nieuwe verkiezingsdatum als een ultimatum en dreigement wat betreft het goedkeuren van de staatsbegroting. ERC en PDeCAT zijn echter niet van plan hun houding te wijzigen. Ook de oppositiepartijen Partido Popular en Ciudadanos wachten af maar vertrouwen Sánchez helemaal niet meer.

Zondag 28 april

Overigens wordt er in de Spaanse media ook gesproken over mogelijke verkiezingen op 28 april in plaats van 14 april, dus na Pasen aldus RTVE die zich baseren op bronnen binnen Moncloa. Mocht deze datum gekozen worden dan dient Sánchez dit voor 5 maart bekend te maken.

Zondag 26 mei

Er wordt ook al lange tijd gesproken over de zogenaamde “Super domingo” waarbij er op zondag 26 mei niet alleen Europese Parlementsverkiezingen plaatsvinden maar ook gemeenteraadsverkiezingen en in bijna alle autonome regio’s ook autonome parlementsverkiezingen. Mocht de super-zondag een optie zijn dan dient dat voor 2 april aangekondigd te worden door de premier van Spanje.

De mogelijkheid van den super-zondag valt echter niet goed bij de PSOE-partij zelf omdat men de verkiezingen liever gescheiden wil houden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Net bekend geworden dat de begroting van Sánchez is afgestemd. Daarmee zijn verkiezingen daadwerkelijk een stap dichterbij.

 2. Ook bij nieuwe verkiezingen is de kans groot dat noch rechts, noch links aan een meerderheid geraken. Met een coalitie van rechtse nationalisten en linkse socialisten moet ik hopelijk geen rekening houden en dan rest alleen maar een nieuwe minderheidsregering met de gedoogsteun van de separatisten zoals in 2016 (Rajoy met PNV) en in 2018 (Sanchez met de Catalanen), waarbij geen enkele beslissing kan worden genomen zonder hun goedkeuring.. In feite komt het er op neer dat Spanje in zijn huidige vorm onbestuurbaar is geworden en er dringend een grondwetsherziening én een staatshervorming moeten komen. Ik ken nog zo een land.

   1. Je hebt gelijk, Rob, voor verkiezingsresultaten moeten we inderdaad nog wat wachten maar je moet dit dan ook niet zien als een voorspelling maar eerder als een persoonlijke wens(droom). 🙂

 3. The never ending { corrupt } story..! The corrupt planet.! Wie is nu echt de slechte aap binnen of buiten de tralies.! Kwam de aap maar eens echt uit de mouw voorgoed . Weg met al die rot-apen in maatpakken. Ik walg ervan , wanneer gaat het nu eens stoppen met al dat graaien..! Of moet het weer totaal uit de klauwen gaan lopen. Gaat niet goed met heel veel landen..! Blinde vinken . Stem je rot heet dit ranzige uitzichtloze politieke spelletje.!

  1. Pedro, het bestaat al heel lang in Spanje, en het is “sustainable”….
   Het is een ruim begrip in Spanje, want ben je nu ook zelf corrupt als je een voorkeursbehandeling van een goeie vriend krijgt, die bij jou de rolluiken repareert voor een betere prijs dan hij bij zijn onbekende klanten zou berekenen ?
   Of je bevriende buurman is buschauffeur en neemt jou zonder betaling mee naar de stad ?…..

 4. De huidige premier Sánchez is interim. Dus snel verkiezingen ligt voor de hand. Spanje heeft een sterk bestuur nodig, vooral met het oog op de separatisten in Catalonië.

 5. Lijkt me inderdaad alleen een gerucht. Sanchez wordt weggevaagd als er verkiezingen komen, dat weet hij zelf ook wel. Ik zie hem wel twee jaar zonder begroting doorregeren. Trump kan het, dan kan Sanchez dat ook. Eigen gewin gaat voor het landsbelang tegenwoordig.

 6. Ik ben groot voorstander van landelijke verkiezingen, dus laat maar komen . Er liggen genoeg complexe vraagstukken voor, waarbij in een democratie eerst de kiezer gesproken moet hebben.

   1. Dus ook geen ruimte voor de PSOE, of kijk je geen TV, lees je geen krant?
    Andalucia heeft het grootste proces tegen de PSOE mensen, en daar zijn al veroordelingen uit gekomen!
    Jammer Fred dat je niet actueel bent.
    Verder ben ik tegen corruptie, maar je wilt niet weten wat je aangeboden krijgt als je echt wat aan het doen bent hier in Spanje!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken