Málaga lijkt een hekel aan fietsen te hebben

Málaga lijkt een hekel aan fietsen te hebben
Beeld: Freepik

Málaga lijkt een hekel aan fietsen te hebben

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Met gemiddeld 320 dagen zon en kilometers vlakke kustlijn zou Málaga een paradijs voor fietsers moeten zijn. Málaga heeft echter zeer weinig fietspaden en de meeste ervan sluiten niet op elkaar aan. Andere landen en steden, waaronder Barcelona en Sevilla, promoten fietsen als een duurzame en gezonde vorm van vervoer en hebben geïnvesteerd in veilige met elkaar verbonden fietspaden. Zelfs het regenachtige San Sebastian heeft een fietspadennetwerk.

Fietsverhuurorganisaties, feestverenigingen en fietsers vragen zich of of Málaga een paradijs is voor fietsers. Málaga promoot zichzelf als een ‘smart city’ maar het lijkt erop dat ze daarbij niet gedacht hebben aan de duurzame vorm van transport door de stad, het fietsen,aldus Kay Farrell, oprichter en directrice van Málaga Bike Tours & Rentals.

Hoge boetes voor fietsers

In Málaga worden hoge boetes gegeven voor het fietsen op een promenade of trottoir/stoep (breder dan 3 meter). In december 2020, midden in de pandemie, nam het stadsbestuur van Málaga namelijk een wet aan die fietsen in die gebieden verbiedt met ingang van 1 februari 2021.

De nieuwe wet bepaalt dat fietsers voortaan alleen nog maar op fietspaden (of in het verkeer) mogen fietsen. De fietspaden in de stad zijn echter zeer schaars en niet met elkaar verbonden. 

Veel fietspaden lopen dood en dwingen fietsers het verkeer in te rijden. Fietsen in voetgangersgebieden en langs de promenade zal leiden tot boetes van 60 tot 200 euro.

De nieuwe wet verplicht fietsers ook hun fiets in een officiële fietsenstalling te plaatsen, ook al geven de gemeenteambtenaren toe dat er niet voldoende stallingen zijn in de gehele stad. Het parkeren van fietsen tegen een lantaarnpaal of reling kan leiden tot bekeuringen die kunnen oplopen tot 200 euro.

Manifestación en bicicleta: Bicifestación
Op 14 februari om 11 uur Explanada del Puerto in Málaga. Zet HIER je handtekening of demonstreer mee op Valentijnsdag en laat jouw liefde voor het fietsen en jouw fiets zien.

Niet zo’n ‘Smart City’

In 2020 werd Málaga uitgeroepen tot European Smart City voor haar inspanningen en plannen om een duurzame stad te creëren. De eerste prioriteit om deze titel te behalen is duurzame stedelijke mobiliteit, zoals vermeld op de Smart City-webpagina: Smart City

Het invoeren van deze anti-fietswet staat lijnrecht tegenover alles waar de Smart City Award voor staat en getuigt van een totale minachting voor duurzaamheid en “schoon” vervoer.

Op een moment dat veel steden in de wereld proberen hun centrum te ontdoen van autoverkeer, vraagt het gemeenteraadslid voor mobiliteit in Málaga zich in deze video af: “Als we één rijbaan voor bussen hebben en één voor fietsen en voertuigen voor personenvervoer, waar moeten de auto’s dan heen?” Mobility Councillor Video

Fietsen tijdens de pandemie

Aan het begin van de pandemie werden rechterrijstroken van sommige tweebaanswegen werden omgebouwd tot 30 km/u-stroken waar fietsers en elektrische scooters in theorie “veilig” kunnen fietsen, terwijl auto’s in theorie niet harder dan 30 km/u rijden.

Deze 30 km/u-stroken sluiten, net als de fietspaden, niet op elkaar aan, waardoor het voor fietsers onmogelijk is om te rijden zonder op een bepaald punt in het verkeer uit te komen. Om te voorkomen dat ze beboet worden – of aangereden – stoppen veel recreatieve fietsers, fietsende gezinnen met jonge kinderen en woon-werk verkeer met fietsen.

Sinds de nieuwe wet van toepassing is, is het aantal ongevallen met fietsers en elektrische scooters met 200% toegenomen.

De lokale bevolking heeft de 30 km/u-stroken “timocarril30” of “fraudepad30” genoemd. Na protesten van het publiek verklaarde de burgemeester onlangs: “Het is altijd beter voor een fiets om op een fietspad te rijden dan op een 30 km/uur-strook”. Hij voegde eraan toe dat ze van plan zijn de mogelijkheid te bestuderen om de 30km/h-stroken exclusief voor fietsen en scooters te maken. 

Het is verbijsterend waarom de regering deze wet zou invoeren in het midden van een pandemie. Elders wordt de fiets gepromoot als de perfecte, sociaal verantwoorde vorm van vervoer om COVID-19 besmettingen te vermijden.

Economische gevolgen

Toerisme is de belangrijkste economische sector van Málaga en het herstel ervan na de pandemie is van essentieel belang voor de economie. Málaga is een uitermate populaire bestemming voor toeristen uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië. allemaal grote fietslanden. 

Negatieve publiciteit van toeristen die een boete van 200 euro krijgen terwijl ze fietsen op hun vakantie zal het herstel van Málaga’s worstelende toerisme-industrie schaden.

Sommige fietsverhuurders in de stad zijn al gesloten vanwege de pandemie. Voor de bedrijven die zich nog staande weten te houden, zou deze nieuwe wet wel eens de laatste druppel kunnen zijn. 

Fietsverhuurders en fietstour bedrijven die al jaren toeristen een alternatieve en milieuvriendelijke activiteit aanbieden, zouden door deze wet wel eens gedwongen kunnen worden om hun deuren te moeten sluiten.

Handtekeningenactie & ‘Bicifestación’

Op 14 februari (Valentijnsdag) heeft de plaatselijke non-profit fietsvereniging, Ruedas Redondas, om 11 uur op de Explanada del Puerto in Málaga de demonstratie ‘Bicifestación’ georganiseerd: Verliefd worden op een fietspad.

Buurtbewoners komen daardoor in actie. Een petitie voor een veilig netwerk van fietspaden heeft meer dan 6.000 handtekeningen maar er zijn er meer nodig (7.500 is het streven): Teken de petitie door naar DEZE PAGINA te gaan.

Persbericht: Ruedas Redondas & Málaga Bike Tours & Rentals

bici
Ga naar de inhoud