menu: rubrieken, zoeken & meer

Verkoop stoffen mondkapjes als hygiënische ‘mascarillas’ verboden in Spanje

Verkoop stoffen mondkapjes als hygiënisch ‘mascarillas’ verboden in Spanje
Beeld: 123rf

Verkoop stoffen mondkapjes als hygiënische ‘mascarillas’ verboden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl er steeds meer mensen vragen om de FFP2 mondkapjes verplicht te stellen omdat deze als enige zouden werken tegen de nieuwe veel agressievere en besmettelijker corona-varianten, heeft men in de Verenigde Staten aangeraden om zelfs twee mondkapjes te dragen.

In Spanje gaat men nog niet zo ver maar men heeft het nu wel verboden om de stoffen mondkapjes (mascarillas de tela), die dus van textiel zijn gemaakt en eigenlijk niets anders doen dan een minimale bescherming bieden, te verkopen als hygiënische mondkapjes (mascarillas higiénicas).

Vanaf nu kunnen stoffen mondkapjes niet als hygiënisch op de markt worden gebracht en kiest Spanje ervoor om de regelgeving voor commercialisering ervan aan te scherpen in plaats van ze te verbieden, zoals is gebeurd in Frankrijk (verboden op scholen) en Duitsland (in openbare ruimtes).

Dertig dagen na de inwerkingtreding van deze nieuwe regelgeving mogen alleen de mondkapjes die door een geaccrediteerd laboratorium zijn getest als hygiënische mondkapjes op de markt worden gebracht.

Er wordt in Spanje al maanden over gediscussieerd of de stoffen mondkapjes wel goed genoeg zijn om iemand en anderen te beschermen tegen het coronavirus. Daarom waren er veel ziekenhuizen en andere plaatsen in verschillende regio’s in Spanje die mensen met stoffen kapjes niet meer toelaten.

Aangeraden

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid raadt de hygiënische mondkapjes (mascarillas higiénicas) aan voor gezonde mensen en chirurgische mondkapjes (mascarillas quirúrgicas) voor COVID-19 patiënten of de risicogroep zoals ouderen aan die zowel de neus als de mond moeten bedekken. Voor gezondheidsmedewerkers worden de FFP mondkapjes aangeraden.

LEESTIP:
Komt er in Spanje ook een verplichting voor het dragen van FFP2-mondkapjes?

FFP2

Het aantal corona besmettingen is nog steeds hoog in Spanje en met de opkomst van diverse corona-varianten zoals de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse versies maakt men zich zorgen over de mate van bescherming via de mondkapjes. 

Diverse landen of gebieden zoals in Duitsland en Frankrijk hebben al verplichtingen tot het dragen van de zogenaamde FFP2-mondkapjes die veel beter beschermen dan de zelfgemaakte stoffen en niet-medische mondkapjes die men in principe in Nederland met tegenzin aanraadt en ook in België verplicht stelt.

Maar de vraag is, komt er in Spanje net zoals in Duitsland binnenkort ook een verplichting voor het dragen van de FFP2-mondkapjes? Als het aan diverse regionale premiers zoals die van Galicië en Andalusië ligt wel. 

De FFP2-mondkapjes beschermen veel beter dan andere mondkapjes die de meeste mensen gebruiken maar zijn tegelijkertijd duurder en minder prettig om dagelijks mee rond te lopen. 

Een lapje stof zoals een zelfgemaakt mondkapje die er over het algemeen heel leuk uitzien maar eigenlijk niet beschermen of niet-medische mondkapjes bieden niet de bescherming die andere mondkapjes zoals chirurgische mondkapjes en de FFP2-mondkapjes kunnen beiden, zeker tegen de nieuwe veel besmettelijkere corona-varianten.

Overigens dragen veel mensen waaronder ook politici en journalisten op televisie in Spanje tegenwoordig twee mondkapjes: een chirurgische (blauw) mondkapje als eerste laag en een mooier stoffen of FFP2-mondkapje als tweede laag als extra bescherming, iets wat in de medische wereld al veel langer gebeurt.