Search
menu
Search

Het Fiasco van Valdecañas: nieuw luxe resort dat weer wordt afgebroken in Extremadura

Het Fiasco van Valdecañas: nieuw luxe resort dat weer wordt afgebroken in Extremadura
Beeld: @Expertoennada1 / twitter

Het Fiasco van Valdecañas: nieuw luxe resort dat weer wordt afgebroken in Extremadura

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁCERES – Het Spaanse hooggerechtshof heeft beslist dat het toeristisch luxe resort Marina Isla de Valdecañas in de autonome regio Extremadura wordt stilgelegd en zelfs deels weer moet worden afgebroken. Men begon met de bouwwerken in 2007. Dat blijkt echter te zijn gebeurd in een beschermd natuurgebied en dus valt de droom van een ‘Marbella extremeña’ in het water.

Ook dat is Spanje soms: een land van contrasten en extremen. Voor de crisis van 2012 heerste een grote bouwwoede, en dat heeft tot heel wat spookprojecten geleid die uiteindelijk nooit in gebruik zijn geraakt. Op het schiereiland Marina Isla de Valdecañas in het stuwmeer Valdecañas begon men aan de bouw van een luxe resort; een groot viersterren hotel, een golfbaan, sportvelden en een hoop luxe woningen. De groep Ecologistas en Acción spande een rechtszaak aan tegen het project omdat het werd uitgevoerd in beschermd natuurgebied.

Het resort bevindt zich namelijk op twee kilometer van El Gordo, op een eiland van 135 hectare dat wordt omgeven door het moeras van Valdecañas. Dat gebied bevindt zich in het zogeheten Netwerk Natura 2000, een netwerk van natuurgebieden die door de Europese Unie werden beschermd omwille van de biodiversiteit. 

Het hooggerechtshof heeft nu beslist dat de gebouwen die er al staan niet zullen worden afgebroken, omwille van de hoge kosten die daarmee zou gepaard gaan. Wel moet het skelet van een tweede hotel, dat nog in de steigers staan, opnieuw tegen de vlakte. Nochtans had men eerder in 2011 beslist dat alles moest worden teruggegeven aan de natuur.

“Uiteindelijk had dit allemaal kunnen vermeden worden, als men de werken eerder had stilgelegd” vertelt advocaat García Calle. “Het is triest dat we sinds de eerste dag zeggen dat dit illegaal is en niemand heeft geluisterd.” De aanklager geeft aan tevreden te zijn, maar niet 100 %, omdat ze ook meeleven met de eigenaars. Die wisten volgens hen waar ze aan begonnen maar verliezen nu natuurlijk niet alleen heel wat geld, maar ook hun droom van een luxueuze vakantieplek.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?