skip to Main Content

Weer ETA-verdachten opgepakt in Frankrijk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SAN SEBASTIAN – (Redactie) Vier vermoedelijke leden van de Baskische terreurbeweging ETA zijn opgepakt in het Noord-Franse dorpje Willencourt toen ze de grens naar België wilden oversteken. Onder de arrestanten bevindt zich de militaire commandant van de ETA. Het viertal werd aangehouden in een landhuis in het departement Pas-de-Calais. De politie heeft daar wapens en documenten in beslag genomen.

De opgepakte leider is Alejandro Zobaran Arriola (bijgenaamd Xarlas), maar bronnen bij de politie konden zijn functie en naam niet definitief bevestigen.

De ETA is ervan beschuldigd 829 mensen te hebben gedood in de afgelopen veertig jaar. De beweging pleegde tot voor kort veel bomaanslagen en vermoordde politici. De ETA streeft naar de onafhankelijkheid van de regio Baskenland, gelegen in het noorden van Spanje en zuidwesten van Frankrijk.

De politie heeft de laatste tijd veel mensen en materiaal van de organisatie opgepakt. Sinds augustus 2009 is er geen aanslag meer geweest op Spaans grondgebied. Op 10 januari kondigde de ETA een permanente wapenstilstand aan. Maar de Spaanse premier José Luis Zapatero wees het bestand af, want hij wil dat de ETA zich opheft.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend