skip to Main Content
Internet piraterij stijgt in Spanje met 9 van de 10 downloads die illegaal zijn

Internet piraterij stijgt in Spanje met 9 van de 10 downloads die illegaal zijn

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

piraterij1MADRID – Het gaat niet goed met de muziek, film en boekenindustrie in Spanje en dat is mede te danken aan de illegale inhoud die te vinden is op internet. Ondanks de verscherpte maatregelen van de Spaanse regering tegen de internet piraterij zijn toch op dit moment 9 van de 10 downloads die worden gedaan in het land illegaal. In totaal werden er gedurende 2014 maar liefst 4,4 miljard archieven illegaal gedownload.

Het aantal illegale downloads dit jaar is veel groter dan de afgelopen jaren, dat komt deels doordat er steeds meer illegaal wordt gedownload maar ook omdat het onderzoeksbureau dit jaar series en voetbalwedstrijden meetelt. Hiermee komt het percentage illegale content uit op 87,94% in 2014 terwijl dat percentage in 2013 en 2012 veel lager was.

Mede dankzij de illegale downloads loopt de Spaanse regering minstens 627 miljoen euro aan inkomsten mis en zijn er minstens 23.000 banen verloren gegaan in de entertainment industrie, aldus de Observatorio de Piratería y Hábitos de Consumo de Contenidos Digitales.

Onderzoek

Volgens dat rapport/onderzoek werden er in 2014 voor 4,4 miljard keren iets illegaal gedownload via internet wat neerkomt op een bedrag van maar liefst 23,2 miljard euro. 38% van de gebruikers download illegaal films gevolgd door 26% die series downloaden. Dit wordt gevolgd door 24% aan illegale downloads aan muziekbestanden en 18% illegaal voetbal kijken. Ook wordt er voor 11% aan boeken en spelletjes gedownload.

Streamen

Bij het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar illegale downloads maar ook naar het illegaal streamen of online kijken van inhoud zoals films, series of voetbalwedstrijden. Ondanks het feit dat er steeds meer legale manieren zijn om via een streamdienst films, series of voetbal te kijken, kiezen de Spanjaarden toch nog steeds voor de makkelijkste weg zoals dat van de vele websites die de Spaanse voetbalcompetitie aanbieden (zoals rojadirecta) of films en series (zoals Popcorntime). Ook het downloaden via de zogenaamde Torrents websites wordt steeds makkelijker en universeler onder de Spanjaarden, mede dankzij het feit dat de internetsnelheden steeds beter worden in het land.

Straffen

Het platform tegen de Piraterij zegt dat de Spaanse regering niet genoeg doet om de piraterij tegen te gaan in het land. Er worden weliswaar wetten gemaakt maar straffen worden niet of nauwelijks opgelegd aan diegenen die illegaal materiaal online delen. Wel werden onder druk van de regering en justitie enkele bekende websites die series en films aanboden gesloten in Spanje – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken