skip to Main Content
Nieuwe wet moet een einde brengen aan de fraude van het bruin brood in Spanje

Nieuwe wet moet een einde brengen aan de fraude van het bruin brood in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Integral, artesano, con masa madre, de centeno, cinco cereales… noem het maar op. Als je in Spanje brood koopt bij een bakker of supermarkt dan heb je deze woorden ongetwijfeld wel eens zien staan op de verpakkingen. Met deze termen wil een bakker of producent aangeven dat hun brood gezond is. Maar is dat ook zo? Bruin brood (integral) is dat vaak niet, net zoals roggebrood (pan de centeno) waarbij de bestanddelen ook niet helemaal kloppen.

Er wordt gesproken over de fraude bij het brood in Spanje maar van fraude is eigenlijk geen sprake aangezien alles volgens de wet en de huidige regels gebeurt. Zo is het toegestaan om een bruin boord (integral) te verkopen terwijl het eigenlijk een witbrood is maar dan gekleurd door gebruik te maken van melasse, een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Kies je voor een wit brood dan zitten daar witmakers in en kies je voor een ambachtelijk brood dan is de kans groot dat deze uit een fabriek komt.

Wet

En alles valt binnen de wet, een wet uit 1984 waarin niet duidelijk omschreven staat waar bepaalde soorten brood aan moeten voldoen. Door deze verwarring is de kans groot dat bruin brood als integral verkocht mag worden terwijl er maar 5% of 10% tarwemeel in verwerkt zit en later bewerkt wordt met mout, melasse of andere kleurstoffen om er een donkere tint aan te geven om het product te associëren met volkorenbrood en bruin brood.

Verandering

Na jaren van klagen door consumentenorganisaties lijkt het erop dat de uit 1984 stammende wet zal gaan veranderen. Vanaf dat moment mag volkoren- of bruin brood of pan integral alleen nog gemaakt worden met gebuild tarwebloem of met tarwebloem waaraan zemelen zijn toegevoegd. Als dit afwijkt moet dat dusdanig op de verpakking worden vermeld waarbij het percentage tarwemeel vermeld moet worden. Dit percentage zou in dezelfde grootte, kleur en lettertype moeten verschijnen als het woord integral. Dit voorkomt “de oplichterij van de kleine lettertjes”.

Soorten brood

Als je erover nadenkt is het ook wel logisch dat de kwaliteit van het brood vaak te wensen over laat want twee stokbroden voor 1 euro of een zakje van 6 kleine broodjes voor minder dan 1 euro kan niet normaal zijn. Daarnaast is het meeste brood redelijk lekker als het vers is maar na enkele uren kun je er al bijna een ruit mee ingooien en is de smaak ver te zoeken. Dan gaat het over stokbroden (baras de pan of de Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en bruin brood (pan integral) welke vaak van slechte kwaliteit zijn.

Brood bestaat in principe altijd uit vier basisbestanddelen, te weten bloem, rijsmiddel, water en zout. Daar zijn natuurlijk varianten op zoals brood met melk en brood gemaakt van mais maar over het algemeen zijn er vier basisbestanddelen. Het probleem in Spanje zit hem vaak in het gebruik van het volkorenmeel waarbij bruinbrood verkocht wordt als integral maar dat vaak helemaal niet is en de voedingswaarde niet veel beter is dan normaal witbrood. Daarom wordt er ook wel eens gesproken van een fraude.

Bakkerijen

80% van de broodzaken of bakkerijen zijn geen echte bakkerijen waar de bakker dus niet elke ochtend vroeg opstaat om vers brood te bakken. In de meeste gevallen gaat het om industrieel brood welke in vrachtwagens wordt aangeleverd en waarbij de verkopers van de broodzaak deze alleen maar hoeft af te bakken. Deze “nep’ bakkerijen zijn overal te vinden in Spanje maar op zoek gaan naar een echte bakker is vaak al wat lastiger.

De echte bakkers staan voor dag en dauw op om het brood klaar te maken die dan in de winkel vers verkocht worden tegen uiteraard vaak hogere prijzen dan de supermarkten, nep bakkerijen en benzinestations. Dat het brood in een echte bakker wordt gemaakt wil overigens niet altijd zeggen dat de kwaliteit goed is want volgens veel experts wordt er ook bij de bakkers veel gefraudeerd, met name in het geval van bruin brood.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. Beroerd en aanmatigend artikel. Om alle industriële bakkers over dezelfde kam te scheren en ze zonder veel kennis van zaken te kwalificeren als nepbakkerijen.

  Vers brood, zonder broodverbeteraars erin, hoort in een dag uit te drogen en oud te worden. Dat is eerlijk brood van een ambachtelijke bakker (als die tenminste geen broodverbeteraar ipv gist door zijn deeg kneedt).
  En pan de molde is geen “heel brood”, Remco.
  Pan de molde is busbrood, al dan niet bedekseld bereid.

  Alsof je zelf de zaken op orde hebt, als je niet eens weet wanneer iets met een t, een d of met dt moet worden geschreven. Ik noem jou toch ook geen nepschrijver?

  1. Precies zo komt het bij de KLANT over dus doe er eens wat aan, ga echt brood bakken!!

 2. Ik vind het brood in Spanje over het algemeen veel lekkerder dan in Nederland waar de echte warme bakker absoluut verleden tijd is. Hier in Spanje is het altijd lekker knapperig, bij het snijden vliegen kruimels om je oren. Het brood in Nederland is net elastiek en niet knapperig neem bijvoorbeeld het brood van AH tijdens het eten moet je er vaak zo aan trekken dat je kunstgebit bijna tegen het plafond aan vliegt.
  Vroeger bestond er zoiets als “dubbelgebakken brood” in Nederland en dat was inderdaad lekker brood.

  1. Mee eens. Zo beroerd is het Spaanse brood helemaal niet.
   Met dubbelgebakken brood bedoel je misschien Bums dwarsgebakken brood. Dat kwam van een industriele bakker die de koppels met deeg 90 graden gedraaid op de gaasmat van de oven zette. Het resultaat was een (iets) andere structuur.

   1. Nee ik heb het over de jaren 1950 t/m 1970 toen was dubbelgebakken brood een normale uitdrukking tegenwoordig weten ze meestal niet wat je bedoeld.

 3. Ik ga bij een kleine bakker die zijn brood verkoopt naast de bakoven; geen echte winkel dus.

  1. Is het een echte bakkersoven of is het zo’n “huis-, tuin- en keukenoven”?

 4. Ik begon zachtjesaan te denken dat fraude (en corruptie) bij de Spanjaarden in hun genen zit, maar nu blijkt het dus in het brood te zitten!???

  1. U heeft gelijk maar bij ons gebeurt dat ook hé…..water dat in de kippen en varkensvlees wordt geperst, enz…..;dus : de spanjaarden niet overladen met alle zonden van Egypte!

 5. Zo nodig dat de bakkers eens naar België of Nederland gaan op stage, en eens leren brood bakken, gebrek aan rozijnenbrood, (tegen nieuwjaar maar niet te snijden) suikerbrood , huishoudbrood, melkbrood ,diverse soorten. ook koffiekoeken zijn niet gelijk in België, in Spanje kan men geen brood bakken ! Dikke sneden, industriebrood kauwen… rubber.
  Vrienden brengen voor mij suikerbroden, rozijnenbroden mee.

  1. wat de speciale variëteiten betreft heeft u gelijk, ook wat gebak betreft “bakken” die spanjaarden er niet veel van….; maar: waar ik woon in Cataloniet kan je zo binnenkijken in het bakkersatelier en kan je het volledig productieproces volgen; ik denk dat we daar wel kunnen spreken van artisanaal brood. Spijtig dat die bakkerijen heel erg in de minderheid zijn……

 6. Goed artikel ! Er bestaan in Spanje nauwelijks nog échte bakkers, het zijn allemaal industriële bedrijven die de diepgevroren croissants, stokbroden en taarten ‘s morgens aanleveren bij de “panaderías”, de bakkers dus. Die benaming verdienen ze mijns insziens absoluut niet, ze beschikken over een klein oventje op krachtstroom waar zo’n 15 stokbroden tegelijk in luttele minuten worden opgewarmd en kort daarna als “vers” over de toonbank gaan.
  De meerderheid van die “bakkers” huren of bezitten slechts een kleine ruimte, waar geen plaats en geen animo is om zelf brood te gaan bakken. Ze krijgen al snel vergunning om als “bakker” zich te vestigen, terwijl ze daar 0 opleiding voor hebben.
  In landen als Frankrijk en Duitsland is dat al veel beter georganiseerd, en de échte bakkers bieden daar een ruime variëteit aan soorten brood en aanverwante produkten.
  Je moet het ook maar willen om ‘s nachts om 03.00 uur je bed willen verlaten om brood te gaan bakken.
  Ik zou als Spaanse regering de benaming “panadería” alleen voor de échte opgeleide bakkers willen toestaan, en al die tienduizenden “opwarmers” als “micro-ondero” willen benoemen, wat op hun gevel zal moeten worden aangegeven, net als hun openingstijden…..

 7. Gewoon zelf bakken. Boerenmix van de LIDL of ALDI voor in de broodmachine is volkorenbloem zonder toevoegingen.

 8. TIP…Een beetje werk maar het loont ? Zelf bakken dan weet je zeker wat je eet ! en daar kan geen supermarkt of bakker tegen op,want het is ambachtelijk en eerlijk.

  1. Volledig correct Wim maar zelfs dan moet je goed de kleine lettertjes lezen op de verpakking om de samenstelling van je bloem te kennen. Voor de rest, groot gelijk, zelf bakken en als bonus de lekkere geur van versgebakken brood.

  2. Zelf bakken kost stroom en dat is in Spanje helemaal niet goedkoop, daarnaast zijn de brood mixen ook niet echt goedkoop. Wij hebben ook zo´n broodbak machine maar ik vind het brood wat er uit komt te zwaar zeg maar niet luchtig genoeg en ik kan geen machine vinden waar het wel luchtig uitkomt. Maar gelukkig kan ik hier in de buurt vers ingevroren Nederlands brood kopen en als ik in Albir kom neem ik ook brood mee uit de Nederlandse super markt Super Content. Verder hoop ik dat Spanje uiteindelijk wel gewoon verse brood gaat bakken zoals het behoord want nu wordt je met voedsel in Spanje met de meeste produkten gewoon belazerd.

   1. Leo, als je toch naar Albir gaat, rij dan 300 meter verder en koop eens brood bij Boulangerie La Provence. Av. de Albir 89. Een Franse bakker, die volgens mij wél echt zelf bakt. Zo smaakt het tenminste wel… 🙂

   2. Leo, met alle respect, dat is HET probleem bij de mixen: krijg je nooit luchtig brood omdat het langdurig (hand)kneden de gluten maakt die een brood luchtig maakt. De machine doet dit nooit, naar ik ervaren heb. Ik koop fuerza en integral apart en meng in 60/40 verhouding. Sindsdien geen problemen meer. Zon en warmte present voor het rijzen dus….

   3. Ik bak na al ruim 10 jaar met een Panasonic en mijn brood is altijd mals, of ik nu een mix gebruik of zelf meng.

  3. Een echte bakker kan gewoon echt lekker brood bakken; het komt er in Spanje op aan te weten waar je moet zijn; mijn bakker bakt beter brood dan die mixpoeders “à la Aldi of Lidl”;……..elk zijn stiel hé!!

 9. Is er een manier om een warme bakker te herkennen? Bvb een logo of plaat aan de gevel

  1. Die is heel makkelijk te herkennen, je ruikt dan de lucht van het bakken, en je ziet dat ze al om 5 uur ‘s ochtends aan het bakken zijn en ook zie je dat ze vroeg met lege schappen zitten en sluiten omdat ze niet meer bij kunnen bakken. Een industriële bakker gooit dan wat van de vriezer in de over en 10 minuten later zijn de schappen weer aangevuld, maar een echte bakker kan dat niet. En het echte brood in de schappen herken je ook meteen. Helaas vind je zulke bakkers tegenwoordig volgens mij alleen in de echt afgelegen dorpjes, waar het voor de industrie niet rendabel is om aan te leveren. Ik vraag me af of ze in de steden nog bestaan.

   1. Ik ga echt niet om 5u 20km ver rijden om te ruiken waar er een echte bakker is hoor

    1. Haha, nee moet je zeker niet doen, 20 km rijden is niet ver en dat doet de industrie ook wel. Met echt afgelegen bedoel ik ook echt afgelegen, bergdorpjes e.d. ver van de bewoonde wereld. Daar vind je nog bakkerijen die van vader op zoon over gaan.

 10. Precies dit verhaal laatst gehoord van Teun van de Keuken, aan tafel bij Jinek.
  Alleen volkoren brood is ècht volkoren. De rest is allemaal wit brood al dan niet voorzien van een kleurtje of een ‘ambachtelijk’ uiterlijk.

  Vervang in bovenstaand verhaal ‘Spanje’ door ‘Nederland’ en het klopt nog steeds…

  1. Ook in Belgie zo.Brood is een probleem in Spanje wij moeten ook 10 km rijden voor een ,denken we echte bakker,je kan dat nergens aan weten.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken