Het is weer tijd voor het Las Fallas feest in Valencia

Het is weer tijd voor het Las Fallas feest in Valencia
Beeld: Víctor Gutiérrez Navarro / Flickr

VALENCIA – Het is weer die tijd van het jaar waarbij tot 19 maart de stad Valencia in het teken van het beroemde Fallas feest staat. Las Fallas is een traditioneel feest ter ere van Sint-Jozef dat ieder jaar in de stad Valencia wordt gehouden. De term Fallas verwijst naar zowel het feest als ook naar de beelden (van hout en piepschuim) die speciaal voor het feest worden gemaakt. Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest ‘La Crida’ bij de karakteristieke Torres de Serrano en eindigt op 19 maart met ‘La Crema’, het verbranden van de voor het feest vervaardigde beelden.

In 2016 werd het festival in Valencia tot werelderfgoed verklaard. Sindsdien staat het op de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO. Dit zal ongetwijfeld nog meer mensen naar de stad laten komen terwijl er eigenlijk al miljoenen mensen de Fallas bezochten.

In principe is de Fallas al begonnen op de laatste zondag van februari (24e) met het openingsfeest “La Crida” wat gehouden wordt bij de karakteristieke Torres de Serrano. Hierna is op 1 maart de eerste Mascletà op de plaza del Ayuntamiento gehouden, iets dat tot 19 maart elke dag zal plaatsvinden. Elke wijk van de stad heeft een fallas-vereniging, Casal Faller (of een comissió fallera), die het hele jaar fondsen werft om het feest en de productie van de beelden te kunnen bekostigen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De Fallas feesten in Valencia[/su_note]
Praktyczny Przewodnik / Flickr

Gebeurtenissen tijdens Las Fallas

Vanaf het moment dat de Fallas is begonnen gaat het feest los en vinden er enkele traditionele festiviteiten en activiteiten plaats zoals:

Laatste zondag van februari:
La Crida – officiële opening van Las Fallas bij Torres de Serranos met vuurwerk en een lichtshow. De fallera mayor nodigt iedereen uit om naar Valencia te komen om Las Fallas mee te maken.

Vanaf 1 maart:
La Mascletà: Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14.00 uur bij het stadhuis (Plaza Ayuntamiento) de zogenaamde mascleta’s aangestoken. Dit is heftig knalvuurwerk dat in verschillende ritmes en variërende volumes ontploft.

15 maart:
La Planta – In de nacht van 15 op 16 maart moeten alle fallas volledig geplaatst en gereed zijn. In de vroege ochtend van 16 maart worden de kunstwerken beoordeeld door een jury en zullen er prijzen in verschillende categorieën worden gegeven.

17 en 18 maart:
L’Ofrena de flors – bloemenoffers aan de Virgen de los Desamparados (de heilige maagd van de hulpbehoevenden). Meer dan 100.000 leden van de verschillende fallas-verenigingen lopen in traditionele klederdracht in een parade door de straten van Valencia. De meisjes en dames dragen elk een bosje rode, roze of witte anjers. De bloemen worden op het Plaza de la Virgen (Plein van de Maagd) aangeboden aan de Virgen de los Desamparados.

Op het plein staat een gigantisch houten raamwerk opgesteld met daarop het hoofd van Maria. De bosjes bloemen worden overhandigd aan een groep vrouwen en mannen die de bloemen vervolgens aan het raamwerk bevestigen. Binnen 2 dagen verandert het kale houten lijf van Maria in een prachtige bloemenmantel.

Joe Calhoun / Flickr

18 maart:
Nit del Foc – de nacht van het vuur. Vanaf 15 tot en met 18 maart worden vuurwerkshows gegeven, die iedere nacht een beetje spectaculairder worden. Op 18 maart tijdens de ‘Nit del Foc’ vindt de grootste vuurwerkshow plaats.

19 maart:
Cabalgata del fuego, een vuuroptocht van Calle Colón tot Porta de la Mar. Hiermee brengt men symbolisch het vuur de stad in om later in de avond de Falla’s mee in brand te steken.

19 maart:
Cremá, verbranding van de fallas. Vanaf 22:00 beginnen de Cremá’s van de Fallas Infantiles, gevolgd door de gewone. Dit gaat door tot diep in de nacht.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

2
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ernest

Wat is het toch geweldig die “katholieke” tradities! Feest op feest al is dat niet voor ieder kind van toepassing geweest!!
Het is maar goed dat God een verzinsel is anders konden we er ons nog achter verschuilen!! Toch blijft de passie van de feesten een welkome traditie…..

inma

Dat God een verzinsel is verzin je ook. Laat maar de mensen in God geloven en feest vieren. Of ben je de enige die echt weet hoe het nou zit?.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.