skip to Main Content
Hond na twee maanden levend uit put gehaald in Córdoba
Brandweer Córdoba / Twitter

Hond na twee maanden levend uit put gehaald in Córdoba

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CÓRDOBA – De Guardia Civil en brandweer hebben met succes een hond levend uit een waterput kunnen halen in Santa María de Trasierra, provincie Córdoba. Het opmerkelijke van dit verhaal is dat de Golden Retriever genaamd Lagun al twee maanden vermist was. De hond raakte op 7 januari spoorloos bij een wandeling in de Arroyo de Bejarano waarna niets meer van de hond vernomen werd.

De baasjes van Lagun hebben gedurende twee maanden alles gedaan wat ze konden om hun trouwe viervoeter te vinden maar niets hielp en gedurende al die tijd was de Golden Retriever spoorloos.

Uiteindelijk was het een wandelaar die het geblaf van Lagun hoorde en 112 belde. Daarna begon de reddingsoperatie waarbij de brandweer moest afzakken in een 15 meter diepe waterput die dus niet was afgedekt.

Dankzij de identificatiechip die de hond had kon de politie de dolblije baasjes achterhalen. De Golden Retriever werd weliswaar levend uit de waterput gehaald maar had in al die weken wel de helft van zijn lichaamsgewicht verloren.

De dierenartsen noemen het een opmerkelijk dat Lagun zo lang zonder eten heeft kunnen overleven. Maar gelukkig kon de hond wel water drinken uit de waterput die waarschijnlijk in het begin van de val voor een deel gevuld was met water maar op het moment van de redding droog stond.

Afgelopen week werd ook al een hond levend uit een waterput gehaald op Ibiza. De val in een waterput doet meteen denken aan de tweejarige Julen die in Totalan (Málaga) om het leven is gekomen tijdens zijn val in een smalle 73 meter diepe put.

Maar er zijn meer gevallen in de kranten gekomen de laatste maanden zoals de redding van een 72-jarige vrouw in Sevilla en de dood van een hond en zijn baasje in een waterput in Villanueva del Trabuco (Málaga).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Even een paar opmerking tav. van wat reacties hier van bekrompen geesten;
  a. Het is vrij normaal om je hond in de buitenlucht, in het buitengebied, lekker los laat lopen. Het zou zelfs dier onvriendelijk zijn om dat niet te doen. Zo’n beeste moet kunnen rennen en snuffelen om zijn energie kwijt te raken.
  Als eigenaar kan je alleen maar hopen dat ie niet wat overkomt tijdens het ‘uitje’.
  Net zo goed dat je moet hopen dat je kind niet door een auto wordt geschept als ie eens op straat speelt (als ze dat nog doen in het digitale tijdperk….). Of moeten we alle kinderen ook maar binnenshuis houden?

  b. Putten zijn er bij de vele honderduizenden. De meeste zijn keurig afgedekt of dichtgemetseld maar sommige niet. Soms omdat ze al tientallen jaren niet meer gebruikt worden en de afdekplaat of zelfs het muurtje eromheen gewoon ingestort is in de tijd. Het risico dat een hond in nou net die put valt waarbij dat mogelijk is is natuurlijk zeer klein. Net als het risico dat je in een spiksplinternieuw vliegtuig stapt dat daarna na de start gewoon naar beneden pletterd….
  Gaan we nu allemaal ineens niet meer vliegen?

  Allemaal wel een beetje blijven relatieveren aub. Dan blijft het leven een stuk aangenamer ook al zal er altijd en overal wel ergens een ongelukje blijven voorkomen….. ook onder de honden….

  1. Ik neem aan dat u het nog niet meegemaakt heeft als ik? Namelijk dat mijn aangelijnde hond gebeten werd door een loslopende? Heb ik 2x meegemaakt en ALTIJD liepen de eigenaars weg van hun verantwoordelijkheid want zelfs al hebben ze een familiale polis, dan nog hebben ze een franchise van minstens 250€. Dan wordt het voor hen een duur wandelingetje niet? De operatieve kost was telkens voor mij. Nee, honden aangelijnd punt.

 2. Natuurlijk punt één : Wat een Geluk dat deze hond gered is
  en nog de kracht had om op het juiste moment te blaffen !!!
  Waar het om gaat is dat er overal in spanje de mensen toch ècht bij gebracht moet worden, om putten af te dekken.
  Onbegrijpelijk dat men dat zelf niet bedenkt..
  Dan maar hoge boetes en desnoods gevangenis straf,
  voor degene die die moeite niet neemt.
  Blijkt steeds hoe ontzettend gevaarlijk dit is voor mens en dier !!
  Ik heb zelf ook 2 putten, maar natuurlijk : afgedekt.
  Ben als te dood dat een van mijn kippen erin zou kunnen vallen.
  Wat een onzin dat je de honden altijd aan de lijn moet hebben.
  In de stad of dorp of waar verkeer is : ja
  maar als je buiten woont lijkt mij niet.
  De mensen en kinderen, die erin gevallen zijn,
  waren toch óók niet aan de lijn ?
  Campagne voeren voor het Afdekken van Alle putten,
  daar gaat het om, als je het mij vraagt

  1. Dit is echt larie wat u verteld. Ja gaat toch niet mense(kinderen) vergelijken met dieren? Zelfs kinderen kunnen toch veelal het gevaar beter inschatten dan dieren, zeker ivm diepe putten…dieren zijn afgeleid door hun snuffelgedrag en dieren – vooral honden – moeten ALTIJD aangelijnd worden: die ‘lanceren’ zichzelf als ze maar een kat of dergelijke zien!
   Ik ben wel met u mee wat betreft het DRINGEND aanpakken van putten (afgedekt of niet: REGISTREREN)

  2. Honden moeten aan de lijn zo spreekt de wet, en als je toch je hond los laat lopen moet je naderhand niet klagen dat het verkeerd is gegaan die wet is er namelijk niet voor niets. Je hond kan onder een auto komen, gif eten, verdwalen, wegrennen affijn niets positief is op te noemen als je de hond los laat lopen. Er zijn zat gesloten hondenparken waar je de hond los kunt laten en daar zullen ze net zo blij zijn als elders.

 3. WANNEER LEREN DIE SPANJAARDEN NU EENS DAT ZE HONDEN ALTIJD AAN DE LIJN MOETEN DOEN EN GA NOOIT VAN DE PADEN AF EN LOOP NOOIT OP ONBEKEND GEBIED EN NU ZEKER NIET MET AL DEZE ONBEKENDE ILLEGALE OPEN WATERPUTTEN. SCHANDE SPANJE, DOE DAAR WAT AAN. DEZE HOND HEEFT EEN ENGELTJE OP ZIJN/HAAR RUG GEHAD ZODAT ZE/HIJ GERED KON WORDEN. BEDANK DIE WANDELAAR MAAR HÉÉL GOED.

 4. Wat een verhaal. Die heeft geluk gehad. Nu wel opletten voor maag- en nierproblemen…
  Misschien leren zijn baasjes het aanlijnen!

  1. Daar wordt ik hier in Spanje ook doodmoe van, alles loopt los ik heb ze altijd aan de lijn. Soms zeg ik er wel eens wat van maar dan kijken ze me aan alsof ze water zien branden. Afgelopen weekend waren we in een park langs een weg en daar liet iemand zijn hond ook los en wat een lol tot de hond ineens op de weg liep en niet niet overreden werd. Echt superdom want je kunt ze gewoon loslaten in de daarvoor bestemde honden parken en daar zijn er tegenwoordig meer dan zat van.

   1. Ik ook leo. Het is soms zo erg dat ik op voorhand al begin te denken: welke ‘gekken’ ga ik nu weer tegenkomen tijdens mijn dagelijkse wandeling met mijn AANGELIJNDE’ hond?

    1. Iemand voor gek verklaren gaat me wat te ver maar vele honden bezitters maken gewoon domme akties ze denken niet na wat er allemaal zou kunnen gebeuren als je de hond zo los laat lopen. Ik zelf hou gewoon heel erg veel van mijn honden en houd ze weg van elke vorm van gevaar en dat kan alleen maar als je ze aan de lijn houd en dan nog is dat niet altijd mogelijk als bijv. een loslopende zwervers hond die van jou aanvalt. Gelukkig worden zwerfhonden hier in mijn omgeving heel erg snel gevangen dus valt het laatste probleem heel erg mee. Maar de meeste honden in Spanje vinden de dood doordat ze overreden worden. En ik heb een keer mogen meemaken dat iemand zijn hond de weg op rende en de automobilist extra gas gaf om hem te raken die hond was dan ook op slag dood en de automobilist reed gewoon verder. Dus hou je hond(en) aan de lijn en bescherm ze vooral voor andere mensen die geen moer om een dier geven.

     1. Met gekken wordt het soort mense bedoeld die, als je ze erover aanspreekt om hun loslopende hond(en) bij te houden, je met verbale agressie aanvallen (of erger). Het interesseert hun niet dat ze voor overlast zorgen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken