Kort coronavirus nieuws uit Spanje (35)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (35)
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Prado, Reina Sofia en Thyssen musea in Madrid dicht vanwege coronavirus

MADRID – Het Ministerie van Cultuur heeft besloten de belangrijkste musea van de stad Madrid vanaf donderdag te sluiten vanwege het coronavirus. Het gaat om de Prado, Reina Sofía en de Thyssen-Bornemisza musea. Het gaat om een tijdelijke sluiting om de verspreiding van het COVID-19 virus te voorkomen bij zowel de bezoekers als het personeel. Het gaat om El Prado, Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Nacional Thyssen-Bornemisza, Arqueológico Nacional, Nacional de Antropología, Cerralbo, Nacional de Artes Decorativas, América, Nacional del Romanticismo, Traje-Centro de Investigación del Patrimonio Etnológico, Sorolla en het centro Tabacalera.

Spaanse parlement en congres gesloten

MADRID – In Spanje heeft men besloten het parlement en het congres voorlopig te sluiten. De directe reden daarvoor is om besmetting van de parlementariërs en congresleden te voorkomen nu bekend is dat de woordvoerder en congreslid Javier Ortega Smith van de extreemrechtse partij VOX besmet is met het coronavirus. VOX heeft ook zijn excuses moeten aanbieden voor het organiseren van een meeting op zondag waarbij duizenden mensen aanwezig waren terwijl de partij veel kritiek had op het toelaten van de 8M manifestaties. Ortega Smith is waarschijnlijk besmet geraakt tijdens deze partij bijeenkomst waar hijzelf ook veel contact had met andere partijleden en publiek.

UPDATE: Er blijkt een tweede persoon binnen de VOX partij besmet te zijn met het coronavirus. De partij heeft echter niet bekend gemaakt over wie het gaat maar men heeft wel aangegeven dat dit congreslid niet aanwezig was bij de massale meeting op zondag.

UPDATE: Ana Pastor van de Partido Popular (PP) heeft zelf op Twitter geschreven dat ook zij besmet is met het coronavirus. De voormalige voorzitster van het Spaanse parlement schrijft dat ze sinds zaterdag koorts heeft en positief is getest op COVID-19. Verders chrijft ze dat ze gezond is en op dit moment nergens last van heeft maar in quarantaine in huis verblijft.

UPDATE DONDERDAG: De partijleider van VOX Santiago Abascal is ook positief getest op het coronavirus. Hij is daarmee de derde besmette politicus bij de extreemrechtse partij VOX. Eerder raakte de woordvoerder Javier Ortega Smith besmet met het virus gevolgd door een tweede persoon bij VOX. Later kwam daar Ana Pastor van de PP bij en op donderdag werd bekend dat de minister van Gelijkheid Irene Montero van Unidas-Podemos besmet is met het coronavirus. Haar partner is de partijleider van Podemos en tweede vice premier Pablo Iglesias maar hij is negatief getest op het virus.

Las Fallas feesten in Valencia uitgesteld

VALENCIA – Terwijl men vreest voor de doorgang van de Semana Santa processies en de Feria de Abril in Sevilla, heeft men in Valencia de beslissing moeten nemen om vanwege het coronavirus de Las Fallas feesten uit te stellen. Deze moeten eigenlijk plaatsvinden tussen 15 en 19 maart maar men wil besmettingen voorkomen. Daarom heeft de Generalitat Valenciana besloten de festiviteiten niet te annuleren maar uit te stellen. Naast de Las Fallas zijn ook de Magdalena feesten in Castellón uitgesteld. Wanneer de Las Fallas wel plaats gaan vinden kon de regiopremier Ximo Puig niet aangeven, dat is helemaal afhankelijk van hoe de COVID-19 crisis zich verder ontwikkeld in Spanje. UPDATE: De Las Fallas worden uitgesteld tot 15 tot en met 19 juli.

Inwoners Madrid wordt aangeraden niet naar andere regio’s te reizen

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft de inwoners van de Madrid regio opgeroepen niet naar andere autonome regio’s binnen Spanje te reizen om zo te voorkomen dat de besmettingen zich verspreiden. De meeste besmette personen en doden zijn te vinden in de Madrid regio gevolgd door Baskenland en La Rioja. Het Ministerie roept de bevolking op om verantwoordelijkheid en sociaal isolement.

Hotelbezetting Madrid vanwege het virus nog geen 15%

MADRID – Madrid is de autonome regio in Spanje waar de meeste coronavirus besmettingen en doden te vinden zijn en dat heeft een negatief effect op het toerisme. Sinds de toename van de besmettingen is hotelbezetting gedaald naar gemiddeld nog geen 15%. Elke dag komen er bij veel hotels tientallen annuleringen binnen van mensen die niet naar Madrid willen reizen. Daarbij lijkt het erop dat de internationale toeristen meer annuleren dan de nationale (Spaanse) toeristen.

Vliegen van Italië naar Spanje tot 25 maart verboden

MADRID – De Spaanse overheid heeft verdergaande maatregelen getroffen wat betreft het coronavirus. Aangezien het grootste broeinest van COVID-19 binnen Europa te vinden is in Italië en omdat de meeste besmettingen in Spanje te wijten zijn aan dat land, heeft men besloten tot 25 maart vluchten van Italië naar Spanje aan de grond te houden. Vliegen van Spanje naar Italië is wel toegestaan maar wordt steeds moeilijker omdat veel luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair, Easyjet en Vueling de verbindingen met Italië schrappen.

Coronavirus actieplan van de Spaanse regering

MADRID – In een persconferentie na een spoedbijeenkomst van de Eurogroep heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez gezegd dat de regering zal doen wat nodig is, wanneer dat nodig is en waar dat nodig is. Op donderdag zal de ministerraad een extra zitting hebben waar de ministers belangrijke maatregelen zullen invoeren. We hebben het dan over financiële hulp voor bedrijven en zelfstandigen die door de coronavirus crisis in moeilijkheden komen of zijn gekomen. Daarnaast wordt er gesproken over hulp voor werknemers, families, de transport- en toerisme sector en de bevoorrading van medicijnen etc. Pedro Sánchez zegt ook dat er moeilijke weken aankomen wat betreft de coronavirus crisis in Spanje.

Alle sportwedstrijden waaronder voetbal zonder publiek

MADRID – Het ministerie van Volksgezondheid heeft als onderdeel van het pakket van maatregelen om coronavirus besmettingen te voorkomen besloten alle sportevenementen in Spanje wel door te laten gaan maar zonder publiek. Dat zal ongeveer gelden tot 25 maart en heeft effect op de Spaanse voetbalcompetitie La Liga speelrondes 28 en 29 en de Champions League wedstrijden waaronder de wedstrijd van FC Barcelona tegen Napoli die door de Catalaanse regionale overheid al gesloten werd voor publiek.

IMSERSO ouderenreizen geannuleerd in Spanje

MADRID – Zoals te verwachten heeft de coronavirus crisis in Spanje ook effect op het toerisme. Dat geldt niet alleen voor het internationale maar ook voor het nationale toerisme. De IMSERSO zijn georganiseerde en door de overheid gesubsidieerde all inclusive reizen voor ouderen in Spanje. Deze vinden hoofdzakelijk plaats in de herfst, winter en lente. Men heeft nu echter besloten alle reizen voor deze gevoelige groep reizigers te annuleren tot 25 maart. Daardoor kunnen zo’n 200.000 ouderen die voor die periode een reis hebben gereserveerd niet daarvan genieten. Terwijl de ouderen de komende weken niet op reis mogen, zijn er hotels zoals op Mallorca en op het Spaanse vasteland die hebben moeten sluiten omdat er geen gasten zijn de komende weken.

Thuiswerken is plotseling erg populair in Spanje

MADRID – Thuiswerken of ‘teletrabajo’ zoals men dit noemt in Spanje is nooit populair geweest. De crisis rondom het coronavirus heeft er echter voor gezorgd dat bedrijven sluiten uit angst voor besmettingen of omdat er collega’s besmet zijn. Bij veel met name grote bedrijven zoals Vodafone, Movistar, Repsol en diverse banken heeft men de werknemers naar huis gestuurd voor bepaalde (15 dagen) of onbepaalde tijd. De werknemers hebben echter geen vrij maar moeten van huis uit werken wat een totale omkeer is van de situatie voor de coronavirus crisis. De vraag is of de Spaanse werknemers met deze nieuwe situatie om kunnen gaan en of het ‘teletrabajo’ blijft bestaan nadat het COVID-19 virus het land heeft verlaten. Het heeft in ieder geval wel een discussie in gang gezet in Spanje.

Extra GB data en meer films en series voor kinderen bij Movistar

MADRID – In de Madrid regio, in het Baskenland en in La Rioja hebben de regionale autoriteiten besloten de scholen voor 15 dagen te sluiten. Kinderen mogen dus niet naar school wat problemen geeft voor veel ouders die hun kinderen liever niet bij de oppas opa’s en oma’s willen achterlaten omdat deze leeftijdscategorie de meest risicovolle is. Telefonica heeft besloten alle Fusion klanten iets extra te geven in deze ‘moeilijke’ tijden. Zo zijn er voor de kinderen veel extra films en series toegevoegd zodat kinderen thuis televisie kunnen kijken. Daarnaast krijgen alle klanten gedurende twee maanden per maand 30 GB extra op het dataverkeer voor de mobiele telefoons. Dat laatste is ook een voordeel voor de nieuwe thuiswerkers die zo meer internet GB hebben gedurende twee maanden.


newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.