Search
menu
Search

Heeft Spanje te maken met een ‘bunkermania’ nu de vraag naar schuilkelders is gestegen?

Heeft Spanje te maken met een ‘bunkermania’ nu de vraag naar schuilkelders is gestegen?
Beeld: ABQ

Heeft Spanje te maken met een ‘bunkermania’ nu de vraag naar schuilkelders is gestegen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De nabijheid van de oorlog in Oekraïne, het conflict waarbij ook de EU-landen betrokken zijn en de dreigementen van Putin over de escalatie van het geweld naar andere landen vanwege de economische sancties waarbij altijd die dreiging van kernwapens boven ons hoofd hangt, heeft veel inwoners van Spanje doen besluiten een ‘bunker’ of ‘refugio’ of (atoom)schuilkelder te bouwen.

Uiteraard kan niet iedereen een particuliere schuilkelder in de tuin aanleggen aangezien het merendeel van de inwoners van Spanje in een appartement/flat woont of in een rijtjeshuis maar blijkbaar hebben de bedrijven die zich bezighouden met het bouwen van schuilkelders een enorme stijging gezien in aanvragen, met name bij mensen die een ‘finca’ of plattelandshuis hebben.

Volgens de specialisten in schuilkelder-bouw is er altijd al vraag geweest naar particuliere schuilkelders in Spanje, zoals bijvoorbeeld mensen die zich willen voorbereiden op het einde van de wereld, maar de laatste weken is de vraag enorm gestegen. Degelijke schuilkelders kosten al snel meer dan 30.000 euro en natuurlijk kan niet iedereen dat betalen. De belangrijkste reden voor de aanleg van een schuilkelder of atoomschuilkelder is volgens de specialisten angst bij veel inwoners van Spanje, angst voor een escalatie van de Putin-oorlog naar EU-landen en angst voor een oorlog met kernbommen.

Het aanleggen of bouwen van een particuliere schuilkelder of atoomschuilkelder was in de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog (1945-1991) erg populair maar in Europese landen liep dat niet zo storm. Overigens worden in de VS ook schuilkelders gebouwd ter bescherming in geval van een natuurramp zoals tornado’s, overstromingen of zelfs tsunami’s.

Volgens een van de leiders in de schuilkelder-sector in Spanje, ABQ, hoeft een particuliere schuilkelder niet altijd ondergronds te zijn en kan deze ook bovengronds aangelegd worden. Ondergronds biedt een betere bescherming tegen een explosie dichtbij en andere factoren maar als een schuilkelder bescherming moet bieden tegen chemische of radioactieve straling kan deze ook op grondniveau aangelegd worden. Schuilkelders kunnen ook aangelegd worden als verlenging of uitbreiding van een bestaande woning.

ABQ zegt sinds 1975 reeds meer dan 400 schuilkelders van verschillende formaten voor families tot tientallen mensen te hebben gebouwd in Spanje. ABQ kan schuilkelders bouwen tot 2.000 personen die daar tot twee weken kunnen verblijven, volgens ABQ genoeg tijd om bescherming te bieden. In geval van radioactiviteit daalt de straling in zeven uur naar 10% en na zeven dagen naar 1% en na twee weken is 99,9% van de radioactieve straling verdwenen, aldus de website van ABQ. De aanleg van een schuilkelder voor 25 personen ligt rond de 55.000 euro zonder diverse belangrijke kosten zoals graafwerkzaamheden, beton, schilderen, loodgieterswerk en elektriciteit.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?