Search
menu
Search

Storm Celia zorgt voor zeer welkome fikse regenbuien in Spanje

Storm Celia zorgt voor zeer welkome fikse regenbuien in Spanje
Beeld: 123rf

Storm Celia zorgt voor zeer welkome fikse regenbuien in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Normaal gesproken is men niet blij met regen maar in Spanje danst men op veel plaatsen van geluk. Dat heeft alles te maken met de enorme droogte van de afgelopen maanden waardoor stuwmeren en rivieren steeds leger worden waardoor de waterhuishouding in gevaar is gekomen. De regen die storm Celia naar Spanje brengt zal daar enige verandering in brengen met grote regenbuien gedurende enkele dagen maar ook sneeuw en lagere temperaturen. Storm Celia volgt op stormen Arwen en Blas van november 2021, sindsdien zijn er in Spanje geen stormen (met naam) meer geweest.

Terwijl men in Nederland en België nog kan genieten van lenteachtig weer met hoge temperaturen en heerlijk zonnige dagen (waar ook een einde aan lijkt te komen), heeft Spanje daar al genoeg van gehad en verlangt men naar regen. Gelukkig komt storm Celia naar Spanje en is deze storm al op diverse plaatsen aanwezig. Deze storm bestaat uit diverse fronten die op verschillende plaatsen in het land veel regen zullen brengen, op sommige plaatsen tussen de 100 en 150 millimeter.

Storm Celia valt samen met de traditionele ‘voorjaarsregens’ die het gevolg zijn van veranderingen in de atmosfeer waardoor lagedrukgebieden van de Oceaan met de daarbij horende wolken en regen over het Spaanse vasteland en Portugal trekken. De regen zal al op vrijdag aanwezig zijn op diverse plaatsen in het land maar zal vanaf zaterdag heviger worden in het noordoosten van het land zoals in Catalonië en op de Balearen eilanden Mallorca en Menorca. Met name in het oosten van Catalonië in de provincie Girona verwacht men zeer veel regen, net zoals in de Sierra de Tramuntana op Mallorca.

Vanaf zaterdag

Zaterdagmiddag komt er een nieuw front aan in het noordwesten van het land dat in het laatste deel van de dag regen zal veroorzaken in Galicië, Asturië, Cantabrië, Castilië en León en het noorden van Extremadura. Ditzelfde front zal in de eerste helft van zondag voor regen zorgen in Navarra en Aragón tot aan het westen van Andalusië via Guadalajara, Madrid, Toledo, enz. Het front zal zwakker worden naarmate het vordert en de regen zal ook elke keer zwakker worden. De kans is groot dat de inwoners en bezoekers van Murcia, de provincies Alicante en Valencia en het zuiden van de Balearen (Ibiza en Formentera) niets of niet veel zullen merken van storm Celia en de regen.

Op zondag: Andalusië

Storm Celia zal zich met name laten zien in Andalusië waar op zondag enorme buien verwacht worden, net zoals in het zuiden van Extremadura en Castilla-La Mancha. Dat komt door de vorming van een lagedrukgebied boven de Golf van Cádiz, met een zogenaamde cyclonische circulatie en een vochtige wind waardoor in Andalusië hevige regen zal vallen dat gepaard gaat met een hevige storm met kans op overstromingen. Die regen is met name in AndalusiÑe rg welkom want daar begint de waterhuishouding erg laag te worden.

DANA vanaf 14 maart

Het slechte weer zal ook na het weekend verder gaan en vanaf maandag 14 maart wordt een zogenaamde ‘Borrasca Fría Aislada (BFA)’ verwacht, een storm die te vergelijken is met de meer populaire ‘Depresión Aislada en Niveles Altos (DANA)’. Dit weerverschijnsel (vroeger ook wel ‘gota fría’ genoemd) gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/uur. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook meestal de temperatuur af. Een gota fría is normaal gesproken van korte duur.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?