De Spaanse gewoonte van ‘pipas’ of zonnebloempitten eten op straat en de keerzijde daarvan

De Spaanse gewoonte van ‘pipas’ of zonnebloempitten eten op straat en de keerzijde daarvan
Beeld: Canva

De Spaanse gewoonte van ‘pipas’ of zonnebloempitten eten op straat en de keerzijde daarvan

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje is het eten van pipas, of zonnebloempitten, een zeer populaire gewoonte. Het is niet ongewoon om mensen in parken, op straat of op terrassen te zien zitten en genieten van deze heerlijke en voedzame snack. Maar er zit ook een vervelende keerzijde aan.

Pipas worden traditioneel verkocht in zakjes van 100 gram en kunnen worden gevonden in bijna elke supermarkt, kiosk of kruidenierswinkel in het land. Ze zijn meestal niet duur en zijn daarom een populaire keuze voor mensen die een lichte en gezonde snack willen.

Het eten van pipas is niet alleen een gewoonte in Spanje, het is ook een sociale activiteit. Vaak worden de zaden gedeeld tussen vrienden of familieleden, en het kraken van de zaden wordt beschouwd als een manier om de stress te verminderen en te ontspannen.

Keerzijde

Hoewel het eten van pipas in Spanje een populaire en gezonde gewoonte is, is er ook een keerzijde aan deze traditie. Het is namelijk een veelvoorkomend probleem dat de schillen van de zonnebloempitten op de grond worden gegooid, waardoor er een rommelige en onhygiënische situatie ontstaat.

Dit kan vooral een probleem zijn op drukke plaatsen zoals parken, pleinen en stranden, waar grote groepen mensen samenkomen om van deze snack te genieten. Het achterlaten van de schillen op de grond kan niet alleen zorgen voor een onaantrekkelijke omgeving, maar het kan ook een gevaar vormen voor voetgangers en dieren die op de grond lopen.

Om dit probleem aan te pakken, hebben sommige steden en gemeenten in Spanje maatregelen genomen om het dumpen van zonnebloempit-schillen te ontmoedigen. Dit kan variëren van het ophangen van borden die mensen aansporen om hun afval weg te gooien, tot het inzetten van vuilnisbakken en straatvegers om de omgeving schoon te houden.

Conclusie

Het eten van pipas is dus niet alleen een heerlijke en verfrissende snack, het is ook gezond en voedzaam. Of je nu in Spanje woont of niet, het is zeker de moeite waard om deze populaire snack eens te proberen. Maar, het is belangrijk om te onthouden dat het genieten van deze gezonde snack niet ten koste hoeft te gaan van de omgeving. Als we allemaal ons steentje bijdragen door verantwoordelijk te zijn voor ons afval en het op de juiste manier weg te gooien, kunnen we ervoor zorgen dat we zowel van de pipas als van een schone en hygiënische omgeving kunnen genieten.

Ga naar de inhoud