skip to Main Content
Spaanse Minister van Industrie en Toerisme staat ook op Panama lijsten
Foto: Vozpopuli.es

Spaanse Minister van Industrie en Toerisme staat ook op Panama lijsten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: Vozpopuli.es

Foto: Vozpopuli.es

MADRID – Weer een nieuw schandaal voor de Partido Popular (PP) nu is gebleken dat de naam van de huidige minister van industrie, energie en toerisme op de lijst staat va de Panama papieren. José Manuel Soria stond in 1992 te boek als de verantwoordelijke voor de administratie van de offshore UK Lines Limited. Uiteraard zegt de Minister in functie dat het niet waar en gelogen is.

Volgens de journalisten van tv-kanaal La Sexta en de krant El Confidencial staat José Manuel Soria op de lijsten van de Panama papieren als administrator van een bedrijf. Hij trad in dienst op 24 september 1992 en werkte op papier twee maanden voor dat bedrijf waarna zijn baan werd overgenomen door zijn broer Luis Alberto Soria.

Het was nu juist deze minister die na het uitbrengen van de Panama papieren als eerste riep dat eenieder die op de lijst staat zich moet verantwoorden, niet wetende dat hij nog geen week later het volgende slachtoffer zou zijn. Voor de PP is dit het zoveelste schandaal wat in de pers komt nadat er meer dan ooit fraude en corruptie boven water is gekomen bij de Partido Popular.

De minister zelf zegt dat het om een leugen gaat en er niets van klopt. Ondertussen heeft hij zelf al gereageerd op de aantijgingen en meteen zijn advocaat op de zaak gezet. De Spaanse pers zegt echter dat de minister met naam genoemd wordt maar dat hij na twee maanden vervangen werd door zijn broer als verantwoordelijke voor de administratie van een nepfirma.

Het gaat om het bedrijf UK Lines Limited opgericht op de Bahama’s met als administratoren Tomas Poggio, Mendez Fernandez de Lugo en Jose Manuel Soria. De naam van de minister verdween na twee maanden omdat hij zogenaamd foutief op de lijst stond waarbij hij werd vervangen door zijn broer Luis Alberto Soria.

De naam van de huidige minister in functie voor industrie, energie en toerisme is echter ook gelinkt met nog twee andere bedrijven, BIBJ Nominees Limited en BBJ Management Limited, twee bedrijven die op 6 maart 1995 werden opgezegd, slechts maanden voordat Soria zich kandidaat stelde voor de burgemeester functie voor Las Palmas de Gran Canaria, iets wat hij overigens wist te winnen.

Soria had eigenlijk deze maandag aanwezig moeten zijn bij de parlementsvergaderingen maar net zoals drie andere PP ministers in functie is ook hij niet komen opdagen met het excuus dat dit volgens de regels niet hoeft. Uiteraard is de oppositie vol op deze nieuwe feiten gesprongen en eist men tekst en uitleg. De PP vindt de uitleg van hun minister voorlopig genoeg maar of deze nieuwe ontwikkelingen consequenties zullen gaan hebben is nog niet bekend – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken