Search
menu
Search

Costa Blanca wordt Costa Medicina dankzij de buitenlandse medicijnen toeristen

Oeps ... foto ontbreekt!

Costa Blanca wordt Costa Medicina dankzij de buitenlandse medicijnen toeristen

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Mede dankzij het grote prijsverschil tussen medicijnen in Spaanse apotheken vergeleken met andere landen en het feit dat veel medicijnen in Spanje makkelijk zonder doktersvoorschrift te koop zijn, is de Costa Blanca een bestemming geworden voor het medicijnen toerisme. Veel buitenlandse vakantiegangers combineren een verblijf aan de Costa Blanca met dagelijkse bezoeken aan apotheken om hun koffers te vullen met goedkope medicijnen.

Vroeger was de slogan van Spanje “Sol, playa y fiesta” maar dat kan nu wel veranderd worden naar “Sol, playa y medicina” ofwel “zon, strand en medicijnen”. Naast de vele souvenirshops en supermarkten die door buitenlandse toeristen bezocht worden staat steevast bij duizenden bezoekers een of meerdere bezoekjes aan de apotheek op het wat-te-doen-tijdens-mijn-vakantielijstje. Dat geldt overigens niet alleen voor de Costa Blanca maar ook voor andere toeristische gebieden in Catalonië, Murcia, Balearen, Andalusië en de Canarische Eilanden.

Lees ook: Spaanse medicijnen als souvenir meenemen

Een groot deel van de medicijnen die gekocht worden in de Spaanse apotheken gaat naar Groot Brittannië en Ierland maar ook Nederlanders en Belgen kopen veel medicijnen wanneer ze in Spanje op bezoek zijn. De apotheken maakt het allemaal niets uit want er is voorraad genoeg en het levert uiteraard veel geld op dus laat de buitenlanders maar komen, zoals als het mag en legaal is natuurlijk.

De verschillen in prijzen zijn soms ook wel erg groot legt een apotheekmedewerkster in Torrevieja uit. Ventolin kan ergens anders makkelijk 12 euro kosten terwijl dat in Spanje 3,90 euro is. Ibuprofeno kost elders 6 euro maar in Spanje slechts 2 euro (en dan ook nog eens 600 mg). Daarnaast kopen veel Scandinaviërs in Torrevieja ook veel crèmes en andere producten omdat praktisch alles voor hen goedkoper is.

Naast Ibuprofeno en Ventolin is het meest verkochte medicijn bij zowat alle apotheken in heel Spanje “Reflex” in spuitbussen of de laatste tijd steeds meer in crèmes (omdat spuitbussen lastiger mee te nemen zijn in het vliegtuig). Reflex is een middel wat in Nederland niet verkocht mag worden maar vergeleken kan worden met tijgerbalsem (al zegt men dat Reflex veel beter werkt, maar het stinkt wel)

Lees ook: En de meest gebruikte medicijnen in Spanje zijn…

Daarnaast zijn er ook veel buitenlanders die als ze naar Spanje komen meteen naar een toeristische dokter stappen voor een recept omdat zij medicijnen nodig hebben die alleen met een doktersverklaring te krijgen zijn maar nog steeds vele malen goedkoper zijn dan in hun eigen land.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?