skip to Main Content
Niemand wil de 1,1 miljard euro voor de Europese voetbalrechten in Spanje betalen

Niemand wil de 1,1 miljard euro voor de Europese voetbalrechten in Spanje betalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: 123RF

MADRID – De Catalaanse zakenman en eigenaar van Mediapro Jaume Roures heeft eind februari zijn vraagprijs voor de voetbalrechten van de Champions en Europa League voor Spanje bekend gemaakt. Het gaat om de rechten voor drie seizoenen, te weten 2018/19, 2019/20 en 2020/21 waar de zakenman bijna 1,1 miljard euro voor wil hebben. De drie grootste providers in Spanje, Movistar+, Vodafone en Orange hebben al aangegeven dat bedrag niet te willen betalen.

Vodafone heeft zich nu al teruggetrokken uit de race voor de Europese voetbalrechten terwijl Movistar+ en Orange beiden een bod hebben gedaan wat ver onder de vraagprijs ligt. Dat doen deze twee providers omdat ze vinden dat de rechten voor de Champions en Europa League veel te duur verkocht worden in Spanje. Naast de drie grootste providers hebben ook AtresMedia (Antena3), TVE en Mediaset meegedaan in de race om de voetbalrechten.

Buitenlandse interesse

Mediapro heeft de rechten in handen en zendt de wedstrijden in principe uit via het eigen kanalen van Bein Sports en via internet via een eigen platform genaamd BeIN. De Catalaanse televisieproducent Roures is nu op zoek naar andere kandidaten, eventueel buiten Spanje. Er worden namen genoemd zoals Google en Amazon en zelfs Facebook die interesse lijken te hebben maar deze drie bedrijven hebben nog nooit meegedaan met een race om voetbalrechten, iets wat ook niet echt hun business is. Amazon heeft echter veel interesse omdat ze met de voetbalrechten wellicht hun eigen online streamingdienst Amazon Prime Video kunnen promoten binnen Spanje.

Spaanse voetbalcompetitie

De enorme vraagprijs van 1,1 miljard euro voor de uitzendrechten van de Champions en Europa League in Spanje is al een hoge vraagprijs maar ook de Spaanse voetbalcompetitie la Liga de Fútbol Profesional (LFP) gaat veel meer geld vragen voor de uitzendrechten. De persoon die dat regelt is Javier Tebas die al aangegeven heeft de vraagprijs voor de rechten voor 2019/20, 2020/21 en 2021/22 met 30% te verhogen naar 1,3 miljard euro per jaar. In 2015 was dat voor de hoofdwedstrijd (partidazo) bij Movistar+ nog 750 miljoen euro voor drie jaar terwijl Mediapro de rest van de acht wekelijkse wedstrijden voor 1,9 miljard kocht.

Ook bij de voetbalrechten voor de Spaanse competitie is er interesse van Amazon om de wedstrijden eventueel op Amazon Prime Video uit te zenden, iets wat Amazon alleen kan en wil doen als er een provider zoals Movistar+ of Vodafone ook interesse heeft in een samenwerking.

De toekomst

Het is dus met deze astronomisch hoge bedragen voor het voetbal voor de traditionele leveranciers niet meer rendabel om voetbal op de Spaanse televisie aan te bieden. Daarom zijn er geruchten dat de drie grootste providers in Spanje zich uit de wereld van het voetbal willen terugtrekken om zich meer te concentreren op series, films en ander eigen geproduceerde producties, iets wat Movistar+ al doet in de lijn van de eigen Netflix producties.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Mijn reactie gaat naar Juan 47, Harm, HJS, CJRW en Don Tessus.
  Heren, ik ben het voor 120% met jullie meningen eens.
  Voetbal is geen sport meer maar bikkelkeiharde bussiness.
  Ik kijk liever naar wat straatschoffies die op een grasveldje ‘een balletje trappen’ dan naar idiote geldbuidels in de stadions. Tijdverspilling!!!
  Jozef

 2. De miljonair en eigenaar is gewoon bezig met maffia praktijken om 1.3 miljard eur te vragen.
  Voor velen einde voetbal, waarin zelf al absurde bedragen rondgaan.

 3. Ja de prijzen rijzen de pan uit ook de transferbedragen.
  Ik geef geen cent uit aan voetbal meestal kijk of hoor ik het via de publieke omroep.
  Voor de prijs van 60 t/m 100 euro voor een toegangskaartje ga ik liever met mijn vrouw ergens eten. Door die hoog opgedreven prijzen lopen er hoofdzakelijk miljonairs op het veld, sorry jongens maar ik doe er niet aan mee.

 4. Ik meen mij te herinneren dat zich zoiets ook ooit in Frankrijk heeft voorgedaan. Daar ging de TV toen rugbywedstrijden uitzenden, wat leidde tot een mateloze populariteit van die sport in Frankrijk.

 5. Dus net als in Nederland verdwijnen straks de Europese wedstrijden van het open net, en dien je nog meer te betalen om er naar te kunnen kijken. Of je kan niet meer kijken omdat het domweg te duur is geworden.
  In Spanje werden tot nu toe nog selectief wedstrijden op de ¨antenne¨ uitgezonden, zoals gisteren die van AS Roma-Barcelona, de rest zat al bij betaalde extra zenders.
  Met dit soort acties nemen ze het voetbal weg van de gewone man, nog meer dan al het geval is.
  Er kijkt straks geen hond meer, stadions lopen leeg vanwege de hoge toegangsprijzen en door die alsmaar bezopen stijgende transfer prijzen, moet men nog meer geld terug zien te verdienen.

  Jaren geleden is de trend al ingezet, het voetbal is zichzelf uit de markt aan het prijzen, dit kan niet zo doorgaan, over niet al te lange tijd knapt ook deze bubbel en dan is het maar afwachten of je de gewone man nog weer terug naar het stadion en voor de buis krijgt.

  Voor gewoon net als in andere delen van de wereld, maximale salarissen in per team en een maximaal budget voor het aantrekken van nieuwe spelers, maar de hele voetbal wereld is maf, corrupt en gaat alleen nog over centen en niet meer over het spelletje zelf

  1. ‘t Is uiteindelijk niet zo ingewikkeld….gewoon het voeballen afschaffen. So wie so een rare sport…elf teveel betaalde idioten, die theatraal om niets vallen en bijna dood acteren, schoppen, ellebogen, tijd rekken etc. Onsportiviteit ten top. Om over een deel van de supporters maar niet te spreken. Fanatikiteit en debiliteit ten top. Ophouden ermee!

   1. Ik heb zelf altijd met veel plezier meegedaan moet ik zeggen.
    Goed amateur niveau in de jeugd. Maar toen was het nog normaal, geen ouders die anderen aanvallen of scheidsrechters in elkaar slaan en meer van die idioterie die je tegenwoordig in de NL kranten leest. Respect is er kennelijk nergens meer.

    Ook toen was het betaalde voetbal nog voor iedereen, hadden veel clubs spelers die nog een gewone baan naast hun voetballen hadden. Tegenwoordig, over het paard getilde ventjes, met meer verf in de huid geprikt dan op de hele Nachtwacht is gebruikt….allemaal ego´tjes die veel te veel in de watten worden gelegd, dat irritante gedrag slaat over op de amateur voetballers en zo is de hele sport inmiddels danig verziekt.

    Het voetbal afschaffen, ach dat gaat me wat ver, ik vind het zelf ook nog veel te leuk om te doen, maar hoe het in het betaalde voetbal tegenwoordig gaat, dat heeft inderdaad beste mensen, volgens mij geen reet meer te maken met hoe het spelletje ooit uitgevonden is.

    Ook de agressie buiten het veld, de zogenaamde supporters die onder het mom van een wedstrijd afspreken om te gaan vechten, of al die ultra´s die zo stoer zijn dat ze hun hele kop en gezicht verstoppen voor ze van alles slopen….nee, het voetbal gaat echt steeds verder van de normale man afstaan en dat is zonde. Wie of wat gaat die ontwikkelingen nog stoppen??

 6. Ja ook de voetbal soap lijkt naar zijn einde te gaan kijk maar in de bars . Sommigen hebben al geen voetbal meer ,ruim 200 euro per maand en bijna geen klanten.Of klanten die 2 uur lang doen om een kop koffie met gratis glas water op te krijgen. Onlangs las ik dat een club een boete van de Spaanse voetbalbond kreeg omdat ze te weinig toeschouwers hadden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken