skip to Main Content
Supermarkt die producten verkoopt met korte “ten minste houdbaar” datum geopend in Barcelona

Supermarkt die producten verkoopt met korte “ten minste houdbaar” datum geopend in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse hoofdstad heeft de eer om de eerste supermarkt van Spanje die producten verkoopt die bijna tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en deze tegen zeer gereduceerde prijzen verkoopt te huisvesten. Het gaat om de supermarkt “I’m perfect food” ofwel “ik en nog goed genoeg om te eten” waarmee de winkel wil aangeven dat de “fecha de caducidad” weliswaar dichtbij is maar het artikel best nog gegeten kan worden.

Volgens een studie uit 2017 verdwijnt er jaarlijks in Spanje 1,3 miljard kilo aan eten in de prullenbak omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is of omdat het eten niet meer goed is. In de Spaanse huishoudens wordt 25,5 miljoen kilo aan eten per week weggegooid wat 42% is van al het eten wat men in huis heeft in Spanje. Het gaat echter niet om alleen maar de houdbaarheidsdatum maar ook over eten wat overblijft aan tafel en groente, fruit, vis en vlees of melkproducten die niet meer goed zijn.

Supermarkt Barcelona

De supermarkt “I’m perfect food” heeft de eerste winkel van Spanje in Barcelona geopend en biedt de producten die dicht tegen de houdbaarheidsdatum of vervaldatum (fecha de caducidad) en voorkeursdatum van gebruik (fecha de consumo preferente) aan in de winkel, tegen prijzen die tot wel 80% goedkoper zijn. Het gaat er bij deze supermarkt niet alleen om dat er goedkopere producten aangeboden kunnen worden maar ook om een einde aan het weggooien of verspillen van eten te maken, of in ieder geval een begin daarvan. De producten zijn ook op internet te bestellen en kunnen thuisbezorgd worden in Barcelona.

Spaanse regels

In Spanje is het niet toegestaan om producten waarbij de voorkeursdatum van gebruik ofwel “fecha de consumo preferente” in het Spaans te verkopen. Producten die de houdbaarheidsdatum ofwel “fecha de caducidad” in het Spaans voorbij zijn gestreefd mogen ook niet verkocht worden in de Spaanse winkels. In de meeste gevallen worden deze producten weggegooid omdat het ook niet is toegestaan om deze producten te doneren aan hulporganisaties zoals in Spanje Caritas (soort van Leger des Heils) of een Banco de Alimento (voedselbank).

Nederland en België

Dit systeem geldt niet alleen in Spanje maar ook in Nederland en België waar gesproken wordt over de THT wat “ten minste houdbaar” is wat een datum is die staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel veilig eten. Tot de THT-datum garandeert de producent veiligheid en smaak.

De TGT is “te gebruiken tot” en staat op producten die erg bederfelijk zijn zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers in ontstaan. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien.

Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet in Nederland (België?) worden verkocht. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper. In Spanje is dat dus niet toegestaan en moeten die producten uit de schappen gehaald worden. Veel supermarkten bieden de THT en TGT producten goedkoper aan om weggooien daarvan te voorkomen.

Wat vindt jij van dit initiatief wat voor Spanje vrij nieuw is maar in andere landen zoals Frankrijk en Duitsland al bestaat? Zou jij producten kopen die tegen de THT-datum aan zitten?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Bij Albert Heijn wordt er een sticker op het artikel geplakt met de tekst
  ” Weg gooien is zonde” en een korting van wel 30 – 33% op de prijs.
  Wanneer ik zo’n sticker ontdek gaat het artikel bij mij in het boodschappenmandje. “Oud brood is gezonder eten dan kersvers”, zei mijn vader al. “Vers brood balt in je maag’ was zijn verklaring. We zijn er nooit minder om geworden, integendeel zelfs.
  Ons gezin heeft de hongerwinter van ’44 meegemaakt en toen was een snee brood een godsgeschenk.
  Jozef

 2. Bij ons in de buurt in Winterswijk hebben ze bij een grote supermarktketen iets moois bedacht.
  Ze hebben daar een kok aangesteld, die ( in de winkel ten aanzien van iedereen) van de produkten die dichtbij de houdbaarheidsdatum zijn, maaltijden maken. Deze vacumeren ze dan en je kunt ze voor een heel schappelijk prijsje mee naar huis nemen.
  Dit is zeer in trek bij de mensen met een kleine beurs en het belangrijkste is dat ze veel minder weggooien. Goed initiatief. Chapeau

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken