skip to Main Content
Conclusies van de macro-barometer van het CIS in Spanje
123rf

Conclusies van de macro-barometer van het CIS in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Elke maand brengt het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) een barometer uit met daarin de opiniepeilingen onder de Spaanse bevolking. Met de parlementsverkiezingen op 28 april (28A) in het zicht heeft men bij het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje besloten een macro-barometer uit te brengen. Dit zijn enkele conclusies van het rapport.

Bij de macro-barometer maart 2019 zijn er 16.194 interviews uitgevoerd in 1.100 gemeenten in 50 provincies en de autonome steden Ceuta en Melilla. Aan de deelnemers wordt van alles en nog wat gevraagd zoals over de politiek, de politieke leiders, waar men zich druk om maakt, wat niet goed is en wat wel goed is geregeld etc. Lees HIER in PDF de resultaten.

Verkiezingen

Een van de onderdelen waar het meeste over gesproken en geschreven wordt in Spanje is de opiniepeiling wat betreft de verkiezingen van 28A. Naast dat er veel te doen is over de directeur van het CIS die volgens velen té PSOE-gezind is en dat partijen als de PP, Ciudadanos en VOX alleen maar lachen om de uitslagen van de barometer van het CIS, is het toch een maatstaf waar naar gekeken wordt.

Volgens de macro-barometer van maart zou de PSOE de verkiezingen gaan winnen met 30,2% van de stemmen (123/138 zetels) gevolgd door de PP met 17,2% (66/76 zetels), Ciudadanos met 13,6% (42/51 zetels), Unidos-Podemos met 12,3% (28/34 zetels), VOX met 11,9% (29/37 zetels) en ERC met 4,5% (17/18 zetels).

Partijen

De politieke partijen worden niet echt goed beoordeeld waarbij slechts 9,9% zegt dat de PSOE het goed doet en slechts 1% dat deze partij het zeer goed doet. Bij de PP is dat respectievelijk 8,8% en 1%, bij Ciudadanos 7,8% en 0,4% en bij unidos-Podemos 5,8% en 0,7%. De nieuwe partij VOX is niet in deze peiling meegenomen omdat deze partij nog geen vertegenwoordiging heeft in het parlement in Spanje, net zoals de Partij voor de Dieren PACMA.

Bijna alle partijen worden normaal, slecht of zeer slecht beoordeeld zoals de PSOE 34,9% (normaal), 30,5% (slecht) en 16,8% (zeer slecht). Bij de PP is dat 24,9% (normaal), 30,3% (slecht) en 28,1% (zeer slecht), bij Ciudadanos is dat 29,6% (normaal), 29,6% (slecht) en 20,8% (zeer slecht) en bij Unidos-Podemos is dat 24,8% (normaal), 30,9% (slecht) en 26,8% (zeer slecht).

Bezorgdheid

Uit de macro-barometer blijkt ook dat de Spanjaarden zich hoofdzakelijk zorgen maken over de werksituatie, corruptie en fraude in Spanje, gendergeweld, de Catalonië kwestie, de politiek in het algemeen en de politieke leiders.

Politiek
Wat betreft de politiek zegt 32,8% dat de politiek hen weinig interesseert terwijl 29% zegt dat dit wel het geval is en 26,9% dat het hen niets interesseert. Op de vraag of politiek onderwerp van gesprek is bij vrienden en familie zegt 31,9% slechts zelden, en 21,6% weinig en nooit tot bijna nooit. Men heeft ook geen hoge pet op van de politiek in het land aangezien 35,8% zegt dat deze slecht is, 32,4% zeer slecht en 26,6% normaal.

Economie
Wat betreft de economische situatie van Spanje zegt 37,3% dat deze normaal is, 33,9% dat deze slechts is en 22,8% dat deze zeer slecht is. 25% van de Spanjaarden is bezorgd over de economie in het land.

Werkloosheid
Veel Spanjaarden maken zich nog steeds druk om de werkgelegenheid en werkloosheid in Spanje. 61,8% zegt dat dit iets is waar men wakker van ligt en waar men zich druk om maakt. In februari was dat nog 60,6% dus men is zich nu een maand later meer zorgen gaan maken over het thema werk.

Corruptie
Veel mensen in Spanje maken zich druk om de corruptie en fraude in het land, speciaal bij de politici en in de politiek. 33,3% zegt dat men zich druk maakt om corruptie en fraude in Spanje. Deze bezorgdheid is het meeste gestegen met 10,2% van 23,1% in februari naar 33,3% in maart.

Gezondheidszorg
16,6% van de Spanjaarden is bezorgd over de situatie in de gezondheidszorg in het land. Deze bezorgdheid is in een maand tijd met 2,3% gestegen van 14,3% in februari naar 16,6% in maart.

Gendergeweld
De bezorgdheid over het genderwegeld in Spanje heeft een nieuw record bereikt in de maand maart met een percentage van 7,9% van de Spanjaarden die zich daar druk om maakt. Deze stijging kan te maken hebben met de Wereld Vrouwendag op 8 maart en de enorme aandacht die daaraan werd besteed in de pers en de vele demonstraties in het land.

Catalonië
De bezorgdheid over de politieke situatie in Catalonië is in maart weer gestegen van 7,1% in februari naar 11%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Interessant artikel en bovenal opmerkelijk. Dat politici in Spanje er zo slecht vanaf komen zegt ook iets over de Spaanse moraal. Dus spiegeltje spiegeltje aan de wand….toch blijft de Spanjaard een geweldig emotioneel mens!
    Fijn te weten dat als alleenstaande man Spanje ook geweldig is….??

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken