Search
menu
Search

Veertig procent van de inwoners van Spanje woont in de kustprovincies

Veertig procent van de inwoners van Spanje woont in de kustprovincies
Beeld: Torrevieja / 123rf

Veertig procent van de inwoners van Spanje woont in de kustprovincies

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bijna 40% van alle inwoners van Spanje woont in een provincie die aan de Spaanse kust gelegen is. Volgens het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding woont 39,2% van alle inwoners van Spanje aan de kust. De Spaanse kustgebieden beslaan slechts 8,6% van het Spaanse nationale oppervlakte en het aantal gemeenten langs de kust zijn slechts 9,9% van het totaal.

De Spaanse kustgebieden beslaan een oppervlakte van 43.284 km2, 8,6% van de totale oppervlakte. In deze gebieden wonen 18,6 miljoen mensen, volgens de volkstelling van 2020, dat is 39,2% van de Spaanse bevolking. Spanje had in 2020 in totaal 47.385.107 inwoners.

De steden en dorpen aan de Spaanse kust hebben de afgelopen decennia een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt waarbij de aanwezigheid van stedelijke gebieden, die zelfs inwoners uit het binnenland hebben aangetrokken, is gestegen. De opkomst van internationale handel en toerisme zijn motoren geweest die de economie van de kustgebieden hebben gediversifieerd, werkgelegenheid hebben gecreëerd en de groei van de bevolking hebben bevorderd. 

Deze demografische groei manifesteert zich ook in de kleinere en minder dichtbevolkte gemeenten, dat wil zeggen in de gebieden die als landelijk worden aangemerkt. De toename van het inwoners in deze kleinere kustplaatsen heeft geleid tot een proces van verstedelijking.

In verhouding tot de evolutie van de kustbevolking in de afgelopen 10 jaar, is het aantal inwoners tussen 2011 en 2020 met 1,6% gestegen, terwijl het landinwaarts met 0,1% is afgenomen. De toename van de kustbevolking heeft plaatsgevonden in stedelijke gemeenten (+1,6%) en in kleine landelijke gemeenten (+3,9%), terwijl deze is afgenomen in de grootste landelijke kustgemeenten (-0,8%).

De autonome regio’s Catalonië, de Valencia regio en Andalusië concentreren 60% van de kustbevolking van Spanje. Cantabrië is de regio met het hoogste percentage kustbevolking met 316 geregistreerde inwoners in kustgemeenten voor elke 100 in het binnenland. Het hele rapport ‘Demografía de la Población Costera en 2020’ van het Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentacion is HIER in PDF te downloaden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?