skip to Main Content
Stijging olieprijzen kan Spanje dit jaar 5,5 miljard euro extra gaan kosten
123RF

Stijging olieprijzen kan Spanje dit jaar 5,5 miljard euro extra gaan kosten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Extra kostenpost Spanje vanwege olieprijzen

123RF

MADRID – Nadat de Amerikaanse president Donald Trump het atoomakkoord met Iran heeft verbroken is er paniek in de oliesector en zijn de prijzen gestegen. Spanje is sterk afhankelijk van de import van olie en andere energiebronnen en men verwacht dat het land dit jaar 5,5 miljard euro extra zal moeten gaan uitgeven wat invloed gaat hebben op de consumptie en wellicht ook de werkgelegenheid.

Eerder zagen we al dat de brandstofprijzen in Spanje na de aankondiging van Trump gestegen zijn tot hoogtes die men in het land sinds 2014 niet meer heeft bereikt maar de problemen rondom Iran gaan veel verder dan de brandstoftank van de voertuigen.

Import

Spanje importeert jaarlijks ongeveer 450 miljoen vaten olie waarbij de gemiddelde prijs in 2017 nog 55 dollar bedroeg. De regering had voor dit jaar al rekening gehouden met een prijsstijging tot 65 dollar per vat olie maar na de aankondiging van Trump om het atoomakkoord met Iran te verbreken is deze prijs gestegen naar 77 dollar.

Met een gemiddelde van 70 dollar in 2018 voor een vat olie zouden de extra kosten voor Spanje neerkomen op 5,5 miljard euro, iets waar men geen rekening mee heeft gehouden volgens de krant El País.

Afhankelijkheid

Spanje is sterk afhankelijk van de import van primaire energie waarbij het land 73% importeert. Olie is daarvan, naast o.a. aardgas en kolen, een van de grootste kostenposten met een 43% van het totaal, een percentage wat in 1999 nog 53% was.

In 2017 importeerde Spanje voor 30,3 miljard euro in olie en derivaten en in totaal 40,3 miljard euro in energieproducten waaronder ook gas, kolen en elektriciteit. Dit heeft in 2017 al geleid tot een 36% verhoging van de factuur ten opzichte van 2016. In slechts één jaar tijd stegen de kosten voor de Spaanse overheid met 10,7 miljard euro.

Gevolgen

De verhoging van de olieprijzen heeft echter niet alleen gevolgen voor de energierekening van de Spaanse overheid maar is iets wat de burgers direct voelen. Uiteraard meteen bij het vullen van je brandstoftank in je auto maar ook direct wat betreft gas en elektriciteit want in Spanje is alles met elkaar verbonden. De stijgende olieprijzen hebben een invloed op de inflatie en een lagere consumptie van de huishoudens en kan invloed hebben op de werkgelegenheid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Aardolie, ja dat kennen we allemaal, maar waarvoor wordt dat allemaal gebruikt ?

  Lpg, butaangas, benzine en kerosine worden gebruikt voor antivries, remvloeistof, oplosmiddelen, schoonmaakmiddelen, verf, autolak, kunstmest, insecticiden, zeep, aspirine, explosieven, filmrolletjes, pesticiden en nog veel meer.
  Nafta, benzeen en tolueen worden gebruikt voor kratjes, krimpfolie, kogelvrije vesten, plastic zakjes, playmobil, dashboards, benzinetanks, koffers, vuilnis-bakken, buizen, dakgoten, tuinslangen, shampooflessen, wegwerpbekertjes, isolatiemateriaal,
  cd-hoesjes, piepschuim, perspex, autoachter-lichten, frisdrankflessen, videobanden, panty’s, textiel, airbags, schoenzolen, kogelvrij glas, cd’s, skischoenen, golfballetjes, matrassen, legosteentjes, lijm, tennisrackets, boten, autodaken en nog veel meer.
  Diesel, stookolie, smeerolie en asfalt worden gebruikt voor autobanden, zuignappen, condooms, voetballen, prothesen en nog veel meer.

  Zoals je leest voor heel wat voorwerpen.
  Als de aardolie op is hoe gaan we al die voorwerpen dan maken ?
  Met de chemische industrie zult u dan antwoorden. Ja, maar op dit ogenblik kan de chemische industrie dit niet allemaal maken zonder aardolie.
  In de toekomst zal er door de aardolieraffinaderijen meer grondstoffen gemaakt worden voor de chemische industrie, dwz op termijn dat men minder vervoerbrandstof gaat maken om dan uiteindelijk volledig de aardolie om te zetten naar grondstof voor de chemische industrie. Het winnen van aardolie zal ooit stoppen want aardolie is een eindige energiebron. Op is op.
  En dan moeten we klaar staan met onze alternatieven en zijn die er niet dan hebben we een groot probleem. Er zijn aanwijzingen dat steenkool weer de werelds belangrijkste energiebron zal worden.

  De oliemarkt is zeer onderhevig aan internationale gebeurtenissen en kan soms hevig fluctueren. Nadat de Amerikaanse president Donald Trump het atoomakkoord met Iran heeft verbroken, een olie producerend land, is het niet verwonderlijk dat de olieprijs van Brent Oil naar 77 dollar/bbl gaat en het kan nog veel meer worden als de gevolgen van Trump zijn daad duidelijker worden. Zoals : wat gaat de EU doen ?

 2. Dat hele olie gedoe is gelukkig aan zijn einde toe. De nieuwe technieken die staan te springen om de hele wereld om te toveren naar een schoner tijdperk. Wordt hoog tijd , anders loopt de boel stevig vast.

  1 planeet ik blijf er op hameren er is geen tweede in voorraad.
  De vervuiling vraagt zijn tol . Iedereen zal dat ook merken en moeten ondervinden. Uitstoot is niet iets waar je overheen kan stappen. Ik noem het de stille killer. Geruisloos pakt dit fenomeen zijn doelwit.

  Uitstoot is 1 van de grootste ziekmakers.
  Natuurlijk willen we dit gegeven niet snel herkennen en erkennen.
  Het prive vervoer o.,a, de snelle bolide , de snelle macho sportcar .
  De luxe boten en ga zo maar even door. Lekker scheuren met de motor.

  Een moeilijk kwestie , velen willen geen afstand doen van hun trouwe race-eend. Toch komt die tijd er aan . Alles gaat veranderen. Geen weg terug meer. Vooruit dat is de weg . Of gaan lopen en fietsen. Paard en wagen of alleen met het paard naar je werk gaan. Dat zal niet de keuze worden..!
  Wat er ook als eerste de markt zal beheersen is nog niet echt te voorspellen. Elektrisch / magnetisch enz. Gas-soorten en andere samenstellingen wie weet. Gaat de zon ons totaal bevoorraden.
  Wordt vliegen / zweven de manier van voortbewegen. We gaan het zien of gaat het stagneren en wordt de bolderkar en bakfiets weer het vervoer-middel.

 3. Er zijn wel zonnepaneel parken rond Jerez de la Frontera maar dat is allemaal subsidiewerk. Dus wachten ze toch op de EU? Ze hebben nog nooit geld aan dit soort doelen betaald en de inwoners hoor je nooit hierover klagen. Maar ze komen er straks wel achter hoop ik ,dat dit niet zomaar vanzelfsprekend is. We gaan het meemake,kunnen ze weer verder met zakkenvullen..

    1. Hernieuwbare energie “Comunidad Valenciana 2017″
     ” Los contribuyentes podrán deducirse un 20 % del importe de las cantidades invertidas en instalaciones realizadas en la vivienda habitual ”
     ” Belastingbetalers mogen 20% aftrekken van de bedragen die zijn geïnvesteerd in installaties in de gewone verblijfplaats. ”
     Dus voor buitenlanders die resident zijn in Spanje.
     http://www.maygmo.es/blog/ayudas-instalacion-energias-renovables-comunidad-valenciana-2017

     Zelf ben ik aan het zoeken geweest maar verder niets gevonden.
     Best dat je eens contact neemt met een installateur, die zal er wel meer van weten. Zo ben ik het ook te weten gekomen.

 4. Onbegrijpelijk dan een land als Spanje nog steeds zo weinig aandacht besteedt aan het voor de hand liggende alternatief voor hun energiebehoefte. Zelfs een land als Marokko heeft inmiddels hele parken met zonnepanelen en kunnen straks zelfs energie gaan exporteren. Maar nee hoor, Spanje blijft liever afhankelijk van de dubieuze oliehandel. Ze hebben hier blijkbaar héél véél boter op hun hoofd!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by