Search
menu
Search

Aantal tegenstanders Catalaanse afscheiding hoger dan voorstanders

Oeps ... foto ontbreekt!

Aantal tegenstanders Catalaanse afscheiding hoger dan voorstanders

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Volgens de laatste onderzoeksgegevens van het Catalaanse Bureau voor de Opiniepeiling ‘Centre d’Estudis d’Opinió’ is het aantal tegenstanders groter dan het aantal voorstanders van de onafhankelijkheid van Catalonië. Dit is voor het eerst sinds jaren, aldus het Catalaanse onderzoeksbureau.

De percentages wat betreft voor- en tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië gaan vaker op en neer maar de laatste jaren waren er steevast meer voorstanders dan tegenstanders van de ‘independencia’.

Volgens de barometer van het Centro de Estudios de Opinión (CEO) is het percentage tegenstanders 48,6% en het percentage voorstanders 47,2%. Het aantal tegenstanders is met 4,5% gestegen terwijl het aantal voorstanders met 1,2% is gezakt.

Volgens het CEO is dit nieuwe percentage tegenstanders het op drie na hoogste sinds juni 2015 toen het percentage tegenstanders nog 50% was en in juni 2017 nog 49,4%. In juni 2017 was het aantal tegenstanders voor het laatst meer dan het aantal voorstanders. Sinds 1 oktober 2017, de dag van het illegale referendum en het harde optreden van de politie, steeg het aantal voorstanders echter sterk en bleef dat zo tot mei 2019.

Bij de barometer van maart 2019 was de verhouding nog 44,1% tegenstanders en 48,4% voorstanders maar dat is dus nu volgens het Catalaanse opiniepeiling bureau anders met 48,6% tegenstanders en 47,2% voorstanders.

Andere gegevens

Uit de barometer is ook op te maken dat 40,4% zich zowel Catalaans als Spaans voelt; 26,1% zich alleen Catalaans voelt; 21,4% zich meer Catalaans dan Spaans voelt; 5,1% zich alleen Spaans voelt en 3,1% zich meer Spaans dan Catalaans voelt.

49,3% van de ondervraagden meent dat de kans klein is dat de Spaanse regering de Catalaanse regioregering een voorstel doet over de situatie in Catalonië.

35% van de deelnemers aan het onderzoek wil dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt terwijl 29,4% liever een federaal Catalonië ziet binnen de Spaanse staat. 25,8% zegt dat de situatie van Catalonië ongewijzigd moet zijn en een autonome regio binnen Spanje blijft.

De enquête van het Catalaanse CEO werd uitgevoerd in Catalonië tussen 30 april en 6 mei onder 1.000 deelnemers vanaf 18 jaar.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?