skip to Main Content
Slangen ontwaken uit winterslaap op Ibiza en Formentera
Pixabay

Slangen ontwaken uit winterslaap op Ibiza en Formentera

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – De steeds hoger wordende temperaturen zorgen ervoor dat de slangen op de eilanden Ibiza en Formentera weer ontwaken en actief worden. Er zijn reeds enkele exemplaren gevangen maar de komende dagen en weken zullen er nog veel meer uit hun winterslaap ontwaken.

De Balearen eilanden Ibiza en Formentera hebben al jaren te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee ‘pitiusas’ eilanden voorkomen. Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die veel als decoratie gebruikt worden.

De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de ‘culebra de escalera’ ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de ‘serpiente de herradura’ ofwel hoefijzer-zweepslang, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zich af kunnen bijten.

De slangen worden nadat ze gevangen zijn in de meeste gevallen gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen en andere inheemse diersoorten in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Slangen in Spanje[/su_note]

2018

In de zomer van 2018 (in de winter zijn er geen slangen) werden er 496 slangen gevangen, een 42,6% minder dan gedurende dezelfde periode in 2017. Op Formentera daalde de slangen vangst met 51% naar 424 slangen. Om de slangen te vangen werden er door de autoriteiten meer dan 400 slangenvallen geplaatst waarna de slangen door de experts werden meegenomen.

Een van die ‘slangenvangers’ is Alejandro Macías die erbij wordt geroepen als de slangen reeds in een val zitten. Alejandro heeft zelf geen tijd om op het eiland op zoek te gaan om slangen te vangen maar hij wordt gebeld en doet het laatste deel van de vangst. Afgelopen week heeft hij al diverse keren moeten optreden en werden de gevangen slangen naar Mallorca gebracht voor onderzoek bij de Universiteit van de Illes Balears.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Oei, 3 jaar geleden trapte ik bijna op die culebra de escalera toen deze dan ook uit een olijfboom gekomen was, net aan onze slaapkamer. Van schrik gilde ik het uit. Toen mijn man en stiefzoon aan kwamen gelopen was deze natuurlijk allang weg. Ze lachten me bulderend uit toen ze me vroegen hoe groot die was en ik hem zo ongeveer 1,40m schatte, gezien aan de kronkels die ze deed. Was in Álora, worden ze hier dan wel geduld?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken