Alle Madrilenen kunnen gratis mondkapjes bij de apotheek halen

Alle Madrilenen kunnen gratis mondkapjes bij de apotheek halen
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanaf maandag 11 mei kunnen alle inwoners op vertoon van een gezondheidskaart of identiteitskaart een gratis mondkapje bij de apotheken halen. Het gaat daarbij niet alleen om de inwoners van de stad Madrid maar om de hele autonome regio. Het gaat om mondkapjes van het type FFP2 en niet om de chirurgische mondkapjes die op andere plaatsen worden weggegeven.

Op vertoon van een Tarjeta Sanitaria, DNI of NIE-nummer kunnen de inwoners van de autonome regio Madrid bij de apotheken een gratis mondkapje ophalen. De Comunidad de Madrid heeft 7 miljoen mondkapjes ter beschikking gesteld die gedurende 15 dagen opgehaald kunnen worden bij de ‘farmacias’.

Het gaat om mondkapjes van het type FFP2 waarvan medische experts zeggen dat dit niet de meest geschikte mondkapjes zijn om aan de bevolking te geven en dat deze zelfs niet zullen werken waardoor er een vals gevoel van veiligheid gecreëerd wordt. Dit type mondkapje wordt ook door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding afgeraden als bescherming tegen het coronavirus.

Volgens deze organisaties en de medische experts dient men te weten hoe men deze mondkapjes plaatst want als deze niet goed gedragen worden dan zijn ze niet effectief. Tevens zorgt het dragen van deze mondkapjes voor een moeilijke ademhaling waardoor mensen deze mondkapjes al snel afzetten. Ze zijn ook niet bedoeld voor langdurig en herhaald gebruik, mede omdat ze niet prettig zijn om te dragen.

In totaal heeft de Comunidad de Madrid 14 miljoen KN95 mondkapjes gekocht waar de regio 32 miljoen euro voor heeft betaald. Op foto’s is te zien dat de individuele verpakkingen van deze mondkapjes zelfs het wapenschild van Madrid dragen (rood met 7 witte sterren), iets waar ook voor betaald is en volgens velen als onnodig wordt gezien.

De autonome regio is de laatste dagen veel in het nieuws geweest omdat vorige week de verantwoordelijke voor de gezondheid ontslag nam nadat ze weigerde het verzoek te onderteken om naar Fase 1 te gaan. De reden daarvoor was omdat zij vond dat de regio nog niet klaar was voor de volgende fase maar dat de regionale premier vindt van wel, mede vanwege economische redenen. Uiteindelijk heeft het Ministerie van Volksgezondheid ervoor gekozen om de autonome regio en stad Madrid voorlopig nog in Fase 0 te laten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.