Kleine ijzerwarenwinkels doen goede zaken in Spanje

Kleine ijzerwarenwinkels doen goede zaken in Spanje
Beeld: Europa Press

Kleine ijzerwarenwinkels doen goede zaken in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In tegenstelling tot andere landen zoals Nederland, België en Duitsland zijn in Spanje de grote bouwmarkten en doe-het-zelf winkels gesloten. Deze winkels mochten tijdens de eerste twee maanden van de noodtoestand niet open zijn en ook nog niet in Fase 0 en Fase 1. Maar de kleine ijzerwarenwinkels mogen sinds Fase 0 en ook in Fase 1 wel openen waardoor ze goede zaken doen.

Het was op televisiebeelden te zien in Nederland, België en Duitsland waar lange rijen mensen voor de deuren van de bouwmarkten stonden. Die lange rijen zijn op sommige plaatsen in Spanje sinds 4 mei ook te zien maar dan niet bij Leroy Merlin of Bauhaus maar bij de plaatselijke ‘ferreterías’ ofwel de kleine ijzerwarenwinkels.

Deze mogen sinds Fase 0 openen als ze een oppervlakte hebben van minder dan 400 m2 en dan altijd op afspraak. In het geval van grotere ijzerwarenwinkels wordt er op veel plaatsen gekozen voor een afhaalservice waar niemand de winkel in mag maar wel bij een loket producten kunnen ophalen.

Volgens de sector zijn de verkopen in een week tijd tijdens Fase 0 met meer dan 70% toegenomen en verwacht wordt dat men ook de Fase 1 goede zaken gaat doen. Dat zijn volgens de vereniging van ijzerwarenwinkels betere cijfers dan voor de corona-crisis en noodtoestand.

In het geval van de grote bouwmarkten en doe-het-zelf winkels is dat een heel ander geval. Deze winkels mogen nog steeds niet open in Fase 0 en Fase 1 omdat ze als winkelcentra worden gezien. Winkelcentra en dus ook bouwmarkten mogen pas in Fase 2 (25 mei) openen met 40% van de normale toegestane capaciteit en daarna in Fase 3 (8 juni) net 50% van de normale toegestane capaciteit om uiteindelijk eind juni helemaal open te gaan.

In het geval van bv. Leroy Merlin is het tot nu toe wel mogelijk om via de webwinkel producten te kopen en thuis te laten bezorgen. Daarnaast kan er ook telefonisch besteld worden bij sommige vestigingen. Professionals kunnen de producten in verschillende vestigingen ophalen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.