Search
menu
Search

Kleine ijzerwarenwinkels doen goede zaken in Spanje

Kleine ijzerwarenwinkels doen goede zaken in Spanje
Beeld: Europa Press

Kleine ijzerwarenwinkels doen goede zaken in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In tegenstelling tot andere landen zoals Nederland, België en Duitsland zijn in Spanje de grote bouwmarkten en doe-het-zelf winkels gesloten. Deze winkels mochten tijdens de eerste twee maanden van de noodtoestand niet open zijn en ook nog niet in Fase 0 en Fase 1. Maar de kleine ijzerwarenwinkels mogen sinds Fase 0 en ook in Fase 1 wel openen waardoor ze goede zaken doen.

Het was op televisiebeelden te zien in Nederland, België en Duitsland waar lange rijen mensen voor de deuren van de bouwmarkten stonden. Die lange rijen zijn op sommige plaatsen in Spanje sinds 4 mei ook te zien maar dan niet bij Leroy Merlin of Bauhaus maar bij de plaatselijke ‘ferreterías’ ofwel de kleine ijzerwarenwinkels.

Deze mogen sinds Fase 0 openen als ze een oppervlakte hebben van minder dan 400 m2 en dan altijd op afspraak. In het geval van grotere ijzerwarenwinkels wordt er op veel plaatsen gekozen voor een afhaalservice waar niemand de winkel in mag maar wel bij een loket producten kunnen ophalen.

Volgens de sector zijn de verkopen in een week tijd tijdens Fase 0 met meer dan 70% toegenomen en verwacht wordt dat men ook de Fase 1 goede zaken gaat doen. Dat zijn volgens de vereniging van ijzerwarenwinkels betere cijfers dan voor de corona-crisis en noodtoestand.

In het geval van de grote bouwmarkten en doe-het-zelf winkels is dat een heel ander geval. Deze winkels mogen nog steeds niet open in Fase 0 en Fase 1 omdat ze als winkelcentra worden gezien. Winkelcentra en dus ook bouwmarkten mogen pas in Fase 2 (25 mei) openen met 40% van de normale toegestane capaciteit en daarna in Fase 3 (8 juni) net 50% van de normale toegestane capaciteit om uiteindelijk eind juni helemaal open te gaan.

In het geval van bv. Leroy Merlin is het tot nu toe wel mogelijk om via de webwinkel producten te kopen en thuis te laten bezorgen. Daarnaast kan er ook telefonisch besteld worden bij sommige vestigingen. Professionals kunnen de producten in verschillende vestigingen ophalen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?