menu: rubrieken, zoeken & meer

Nationale rouwdag vanwege corona-crisis op komst in Spanje (2020)

Nationale rouwdag vanwege corona-crisis op komst in Spanje
Beeld: 123rf

Nationale rouwdag vanwege corona-crisis op komst in Spanje (2020)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de laatste parlementaire zitting waarin men besloot tot 24 mei door te gaan met de noodtoestand, werd ook afgesproken dat er een nationale rouwdag komt voor de slachtoffers van de corona-crisis. Deze ‘luto nacional’ zal volgens premier Pedro Sánchez plaatsvinden wanneer het overgrote deel van het land zich in fase 1 bevindt van het vier fasen de-escalatieplan.

Op maandag 11 mei is 51% van de bevolking van Spanje overgeschakeld van Fase 0 naar Fase 1 waarin men weer van iets meer versoepelingen kan genieten. Maar 51% is niet 100% en grote gebieden zoals Madrid, Barcelona, Málaga, Granada, Alicante en Valencia bevinden zich nog in Fase 0 omdat ze niet aan de gezondheidscriteria voldoen om over te kunnen schakelen naar Fase 1.

Daarom zal de nationale rouwdag nog even op zich laten wachten, al had de grootste oppositiepartij Partido Popular graag gezien dat deze op maandag 11 mei al een feit zou zijn. In Spanje is een ‘luto nacional’ niet geregeld via de wet maar dient dit door middel van een koninklijk decreet te worden aangekondigd en dat dient de centrale regering van een land te doen.

Op regionaal en zelfs lokaal vlak kunnen autoriteiten er wel voor kiezen om een regionale rouwdag af te kondigen. Dat gebeurde al deels in de Madrid regio, de Valencia regio en in Galicië en op lokaal vlak in de gemeenten Oviedo en Huesca.

Een dag van nationale rouw of nationale rouwdag is een veelal door de regering van een land afgekondigde dag waarop een groot gedeelte van de bevolking de gelegenheid krijgt rouw te betonen en aan herdenkingsactiviteiten deel te nemen. Zulke dagen markeren de dood of begrafenis van een of meer bekende personen die uit dat land afkomstig zijn, of betreffen zoals in het geval van de corona-crisis een ramp in dat land of een ramp met mensen uit dat land. Afhankelijk van de cultuur en het land waar deze rouwdag gehouden wordt, vinden er activiteiten plaats. In sommige landen wordt er op zo’n dag een minuut stilte gehouden.