menu: rubrieken, zoeken & meer

Mogen Nederlanders na 15 mei weer reizen naar Spanje en/of de Spaanse eilanden?

Mogen Nederlanders na 15 mei weer reizen naar Spanje en/of de Spaanse eilanden?
Beeld: 123rf

Mogen Nederlanders na 15 mei weer reizen naar Spanje en/of de Spaanse eilanden?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de persconferentie van Rutte en De Jonge op dinsdag 11 mei werd bekend gemaakt dat het algeheel negatieve reisadvies voor alle landen aangepast wordt naar speciale reisadviezen voor de landen apart. Voor de periode na 15 mei zijn er veranderingen aangekondigd waaronder andere reisadviezen die weer verschillende kleuren gaan krijgen. Welke dat zijn voor Spanje is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Vanaf zaterdag 15 mei kun je reizen naar veilige landen. Dit zijn landen met weinig corona-besmettingen. In het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben deze landen de kleur groen en geel. Ga niet op vakantie naar landen met de kleuren oranje of rood. Hier zijn te veel besmettingen met corona.

Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies vanaf zaterdag 15 mei. Men hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerkt, waardoor een vakantie in het buitenland deze zomer een reële optie wordt.

Vanaf 15 mei kan op de website’s nederlandwereldwijd.nl of wijsopreis.nl gecontroleerd worden welke landen groene, gele, oranje of rode reisadviezen hebben. Spanje staat op dit moment nog op oranje wat betekent dat het risico op besmetting hoog is en mogen alleen essentiële reizen plaatsvinden, dus geen vakantie. Wat na 15 mei gaat gebeuren weten we op het moment van schrijven nog niet.

Er zullen vanaf zaterdag 15 mei een paar landen zijn met een groen of geel reisadvies. Dit verandert mogelijk de komende maanden. De situatie rond het coronavirus blijft namelijk onzeker. Het is daardoor nu niet precies te voorspellen hoe de zomermaanden eruit zullen zien.

Iedereen kan dan wel weer naar veilige landen reizen maar reizen blijft altijd een risico. De situatie in ieder land kan snel veranderen, bijvoorbeeld omdat ergens snel veel besmettingen zijn met corona of door een nieuwe gevaarlijke variant van het virus.

Ook moeten alle reizigers zich houden aan de corona-regels die gelden in de landen waar men naartoe reist. Bij terugkomst in Nederland moet men ook rekening houden met de corona-regels die in Nederland gelden zoals de verplichte corona-tests voor vertrek, de 10-daagse quarantaine en de mogelijke quarantaineplicht die op zijn vroegst pas op 25 mei aangenomen kan worden.

Het boeken van reizen is dus op dit moment en waarschijnlijk de hele zomervakantie periode erg lastig omdat de situaties in landen snel kunnen veranderen en ook de reisadviezen aangepast kunnen worden, zowel voor als tijdens een verblijf in het buitenland.