menu: rubrieken, zoeken & meer

Premier Spanje: Nog maar 100 dagen te gaan voor een groepsimmuniteit

Premier Spanje: Nog maar 100 dagen te gaan voor een groepsimmuniteit
Beeld: Freepik

Premier Spanje: Nog maar 100 dagen te gaan voor een groepsimmuniteit

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De premier van Spanje Pedro Sánchez is er nog steeds van overtuigd dat eind augustus 70% van de inwoners van Spanje gevaccineerd is tegen Covid en dat er dus over 100 dagen sprake is van een groepsimmuniteit in Spanje. De premier baseert zich op de gegevens van de reeds gevaccineerd personen (die dus twee prikken hebben gehad) en de verwachting van de komst van miljoenen vaccins waardoor massa-vaccinatie mogelijk wordt.

Een groepsimmuniteit kan gecreëerd worden als 70% van de bevolking coronavirus vrij is en dat kan op dit moment alleen gerealiseerd worden door vaccinatie. In het geval van Spanje waar 47 miljoen inwoners zijn betekent dat dus dat tenminste 33 miljoen inwoners gevaccineerd moeten zijn met dus twee prikken of in het geval van het Janssen-vaccin met één prik.

Op het moment van schrijven zijn er 21.100.665 vaccins van verschillende merken (Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen) aan Spanje geleverd waarvan er 19.830.624 zijn gebruikt om te prikken wat 94% is van het totaal aantal geleverde vaccins in Spanje.

Van deze 19,8 miljoen gebruikte vaccins zijn er 13.797.431 personen die een prik/dosis hebben gehad wat 29,1% is van het totaal aantal inwoners van Spanje. Er zijn 6.221.476 personen zijn die twee prikken/dosissen (behalve in het geval van het Janssen-vaccin) hebben gehad en dus gevaccineerd zijn, dat is 13,1% van het totaal aantal inwoners van Spanje.

Dat laatste percentage van 13,1% moet eind augustus (er wordt ook geschreven over 18 augustus als streefdatum) volgens premier Pedro Sánchez dus 70% zijn en dat moet gerealiseerd worden in slechts 100 dagen tijd. Het klopt dat het ritme en aantallen dagelijks geplaatste vaccins steeds sneller en hoger wordt maar het streven van 70% in augustus is moeilijk maar niet onhaalbaar. 

Dat hangt deels helemaal af van de levering van corona-vaccins. Hoe meer vaccins hoe sneller het vaccinatie-proces gaat. Inmiddels is men op veel plaatsen begonnen met de leeftijdsgroep 50-59 jaar met als eerste personen geboren in 1962 en 1963 waarna dat geleidelijk oploopt naar 1971.