skip to Main Content
Meer belastingen voor zonnepaneel gebruikers in Spanje

Meer belastingen voor zonnepaneel gebruikers in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

groene-energie1MADRID – Het lijkt er op dat de huidige conservatieve regering van Mariano Rajoy maar een missie heeft als het gaat om groene stroom, het oninteressant maken door meer en meer belastingen en intrekken van subsidies. Dit keer heeft men besloten dat er meer belasting betaald moet gaan worden op de speciale baterijen die zonne-energie kunnen opslaan. Hierdoor wordt het gebruik onrendabel.

Het is niet de eerste keer dat de conservatieve (PP) regering het opwekken van zonne-energie duurder maakt aangezien er al eerder een decreet werd aangenomen om de bestaande accu’s te belasten. De nieuwe generatie accu’s die er aankomen van onder andere leveranciers zoals Tesla en Solarwatt worden nu dus ook extra belast. Hierdoor is het hebben van zonne-energie totaal niet meer rendabel en oninteressant.

Ook particuliere installaties die daarnaast ook op het elektriciteitsnet zijn aangesloten moeten extra betalen. Daarnaast krijgen particulieren die stroom teruggeven aan het elektriciteitsnet totaal niets vergoed voor hun stroomproductie. Sterker nog, er moeten boetes betaald worden omdat men geen elektriciteit afneemt van de stroomleveranciers.

Politiek of vriendjespolitiek

De politiek rondom het energieverbruik in Spanje is niet gericht op het wel of niet goed doen voor de maatschappij en de natuur maar meer om naar de pijpen te dansen van de enorme machtige elektriciteitsmaatschappijen. De regering wil met dit beleid de enorme hoge schuld die de staat heeft uitstaan bij de elektriciteitsmonopolies verminderen. Dit wordt dus gedaan door belastingen te verhogen voor diegene die groene stroom willen opwekken en door subsidies in te trekken. Dit laatste resulteerde al in diverse rechtszaken waarbij enorme schadeclaims werden ingediend door nationale en internationale investeerders in groene stroom in Spanje.

De subsidies werden in eerste instantie ingetrokken bij de zonne-energie waardoor honderden buitenlandse investeerders, die aangetrokken door de gunstige voorwaarden hadden geïnvesteerd in enorme zonneparken in Spanje, geen winst meer maakten op hun investeringen. Nu komt daar ook nog bovenop dat de subsidies aangepakt gaan worden voor windenergie waardoor ook het investeren in deze vorm van stroomopwekking niet meer interessant is.

Economische belangen eerst

Alles lijkt erop dat de huidige Spaanse regering totaal niet geïnteresseerd is in het opwekken van groene en schone stroom, een beleid wat haaks op het beleid in de andere Europese landen staat waar nu juist steeds meer geïnvesteerd wordt in de groene stroom. Economische belangen van de machtige elektriciteitsmaatschappijen zorgen ervoor dat zowel particulieren alsook professionals het gebruik van zonne- en windenergie niet meer als rendabel zien.

En dat allemaal in het land waar altijd zon en wind aanwezig is. Experts hebben al vaker gezegd dat als men meer zou investeren in de groene stroom zoals zon, wind en waterkracht er wellicht miljoenen banen gecreëerd kunnen worden en stroom zelfs geëxporteerd kan worden. Wellicht moet in dit geval niet de regering overgehaald worden van het belang van groene stroom maar meer de elektriciteitsmaatschappijen die oppermachtig zijn in Spanje. Zou Europa niet in kunnen grijpen? – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken