skip to Main Content
Gebrek aan regen en hoge temperaturen zorgen voor verhoogd bosbrandgevaar Costa del Sol

Gebrek aan regen en hoge temperaturen zorgen voor verhoogd bosbrandgevaar Costa del Sol

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De SIerra de Mijas, Marbella, Grazalema, los Alcornocales, Sierra Tejeda y Almijara, Teba, Ronda en Cañete la Real zijn volgens de Diputación de Málaga de plaatsen waar het meeste gevaar is voor bos- en natuurbranden. Mede vanwege het gebrek aan regen, de droogte en de daarbij horende hoge temperaturen zorgen ervoor dat men in de provincie Málaga in uiterste staat van paraatheid is vanwege het brandgevaar.

Mede vanwege deze extreme – maar voor de regio niet uitzonderlijke – omstandigheden is vanaf 1 juli tot 15 oktober een verbod op het maken van vuur in de natuur van kracht. Zo mag er nergens in de open natuur een vuurtje gestookt worden om bijvoorbeeld takken, landbouwafval en rotzooi te verbranden en mogen particuliere voertuigen niet zomaar meer in natuurlijke en beboste gebieden komen om per ongeluk ontstane branden te voorkomen. Ook zijn barbecues alleen nog toegestaan bij toeristische instellingen en op die plaatsen die daarop voorbereid zijn.

Het is zeker niet de eerste keer dat de Junta de Andalucía een soortgelijk verbod uitgevaardigd heeft aangezien ze dit al doen sinds het jaar 2009. Dit jaar lijkt het er echter op dat het zeer extreem is wat betreft de weersomstandigheden en de situatie is erg brandgevoelig. Het geheel heeft de naam “plan infoca” gekregen waarbij men er van alles aan doet om natuur- en bosbranden te voorkomen en men meer dan 600 brandbestrijders klaar heeft staan om branden snel te blussen.

Gedurende 2016 zijn er 276,68 hectare natuur in rook opgegaan waarvan 89,59 bebost gebied en 187,09 natuurlijk gebied zoals die terreinen met lage planten en bomen en landbouwgrond. Het was vorig jaar een redelijk goed bosbrand seizoen want er is minder natuur verwoest dan in andere jaren. Dit jaar heeft men in de provincie Málaga toch alweer 19 bos- en natuurbranden geblust waarbij tot nu toe slechts 5,44 hectare natuur in rook is opgegaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken